Live Κίνηση
Περισσότερα
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Επίσημο: Hyundai Santa Cruz

Ελλάδα 6:36
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επίσημο: Hyundai Santa Cruz

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Επίσημο: Hyundai Santa Cruz

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Η Hyundai εγκαινιάζει μια νέα κατηγορία οχημάτων, παρουσιάζοντας το ολοκαίνουριο Santa Cruz, ένα pick up με το ταπεραμέντο ενός SUV.

Advertisement
Advertisement

Με τη Hyundai να έχει εδραιώσει τη θέση της σε κάθε κατηγορία της αυτοκίνησης, έφτασε η ώρα να κάνει το αποφασιστικό βήμα… εγκαινιάζοντας μια καινούρια. Να οικοδομήσει το δικό της segment με την ονομασία Sport Adventure Vehicle,  όπου τα SUV «παντρεύονται» με τα παραδοσιακά pick-ups και η περιπέτεια συνυπάρχει με την πρακτικότητα που αναζητά ένας επαγγελματίας.

Σε εκδήλωση, λοιπόν, που μεταδόθηκε από την ομώνυμη πόλη με το μεσαίο της SUV, Tucson, της Αριζόνα, η νοτιοκορεατική εταιρεία παρουσίασε το ολοκαίνουριο Santa Cruz, ένα 4θυρο pick up με ενιαία καρότσα-καμπίνα που εξοπλίζεται με δυναμικό και μοντέρνο design, αποδοτικούς κινητήρες, προηγμένο ψηφιακό κόσμο και αφθονία χώρων για την ασφαλή αποθήκευση του εξοπλισμού.

Advertisement
Advertisement

Περί διαστάσεων το μήκος του μοντέλου είναι 4.970 mm, το πλάτος 1.905 mm, το ύψος 1.694 mm, ενώ το μεταξόνιο φτάνει τα 3.004 mm. Ανάλογα με την έκδοση μπορεί να ρυμουλκηθεί φορτίο με βάρος από 1.587 έως και 2.267 κιλά, ενώ στο πάτωμα της καρότσας υπάρχει αποθηκευτικός χώρος για τη φύλαξη είτε κάποιων αποσκευών είτε επαγγελματικού εξοπλισμού.

Σε επίπεδο design, το νέο Hyundai Santa Cruz ξεχωρίζει για τη μοντέρνα μάσκα (τύπου Tucson) με τα ενσωματωμένα φώτα ημέρας (DLRs) τα οποία γίνονται ορατά μόνο όταν είναι «φωτισμένα», τους επιβλητικούς κεντρικούς προβολείς, αλλά και τον πλαισιωμένο από μια δυναμική ποδιά προφυλακτήρα. Στα πλευρά συναντάμε ξεχωριστής σχεδίασης ζάντες αλουμινίου 20 ιντσών, ενώ υπάρχουν και κάποιες γραμμώσεις που ενισχύουν τη δυναμική εμφάνισή του Santa Cruz. Στο πίσω μέρος το ενδιαφέρον κεντρίζουν τόσο τα φωτιστικά σώματα με την οπτική υπογραφή σε σχήμα “T” (ή σφυρί), όσο και η «χαραγμένη» επωνυμία του μοντέλου στη θύρα της καρότσας.

Advertisement

Στην καμπίνα και συγκεκριμένα στο κέντρο του ταμπλό συναντάμε οθόνη αφής AVN-T 10 ιντσών, ενώ πίσω από το τιμόνι εδρεύει ένας ίδιας διαμέτρου πλήρως ψηφιακός πίνακας οργάνων (προαιρετικός). Προσφέρεται ασύρματη φόρτιση και σύνδεση του τηλεφώνου (Apple & Android) και προαιρετικά premium ατμοσφαιρικός φωτισμός και ηχοσύστημα της Bose.

Advertisement

Το νέο Hyundai Santa Cruz προσφέρεται με δύο κινητήρες: Έναν ατμοσφαιρικό 4κύλινδρο 2,5 lt άμεσου ψεκασμού των 190 PS και 244 Nm ροπής ο οποίος συνδυάζεται με “απλό” 8τάχυτο αυτόματο κιβώτιο. Ο έτερος είναι ένας επίσης 2,5 lt αλλά υπερτροφοδοτούμενος ο οποίος παράγει 275 άλογα και 420 Nm ροπής και πλαισιώνεται από 8άρι διπλού συμπλέκτη (DCT), αλλά και paddles πίσω από το τιμόνι.

Advertisement

Σημειώνεται πως σε αμφότερες τις εκδόσεις κινητήρων ενσωματώνεται το σύστημα τετρακίνησης της Hyundai “HTRAC” το οποίο παρέχει εύκολο χειρισμό του οχήματος και προσφέρει βέλτιστη κατανομή της ροπής στους δύο άξονες, ανάλογα με τις απαιτήσεις πρόσφυσης. Επιπροσθέτως, το ανανεωμένο Santa Cruz εφοδιάζεται με τρία (3) προφίλ οδήγησης, τα Normal, Sport και Smart. Το δεύτερο χαρίζει δυναμική οδική συμπεριφορά στο όχημα στέλνοντας περισσότερη ροπή στον πίσω άξονα, ενώ το Smart ενδείκνυται για εκτός δρόμους περιηγήσεις, σε αντίξοες συνθήκες.

Έμφαση, ακόμη, δόθηκε στην ασφάλεια και υποβοήθηση των οδηγών μέσω της ενσωμάτωσης της δέσμης συστημάτων Hyundai SmartSense η οποία περιλαμβάνει ως στάνταρ Ford Collision Avoidance Assist με ανίχνευση πεζών και ποδηλατών, Lane Keeping Assist (διατήρηση στη λωρίδα κυκλοφορίας) και Driver Attention Warning (ειδοποίηση κόπωσης οδηγού).

Προαιρετικά υπάρχουν Blind Sport Warning και Collision Avoidance Assist (παρακολούθηση τυφλού σημείου και αποφυγή σύγκρουσης), Safe Exit Assist, Surround-view monitor, και rear cross-traffic alerts.

Η εκκίνηση της εμπορικής πορείας του νέου Hyundai Santa Cruz στις ΗΠΑ είναι προγραμματισμένη για το καλοκαίρι. Όσον αφορά για την κυκλοφορία του μοντέλου στην Ευρώπη προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση, αλλά υπάρχουν ανεπιβεβαιώτες πληροφορίες πως κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό (ενδεχομένως με κάποιον diesel κινητήρα). Και αν δοθεί το πράσινο φως, λογικά θα δούμε το pick-up της Hyundai και στην χώρα μας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αυτό είναι το EV6, το ηλεκτρικό Kia της νέας γενιάς
Με τολμηρή σχεδίαση το νέο Kia Niro
Δοκιμή: Νέο Kia Stonic 1.0T 120PS 7DCT 48V