Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

To πρωτότυπο Halcyon δείχνει το δρόμο για την Chrysler

Ελλάδα 3:26
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

To πρωτότυπο Halcyon δείχνει το δρόμο για την Chrysler

ΝΕΑ

To πρωτότυπο Halcyon δείχνει το δρόμο για την Chrysler

ΝΕΑ

Η Chrysler θέλει να γίνει μια εταιρεία κατασκευής αποκλειστικά ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, ως γνωστόν. Μας το θυμίζει με έναν εντυπωσιακό πρωτότυπο.

Advertisement
Advertisement

Η Chrysler, μία από τις λεγόμενες «Big Three» (δηλαδή τις τρεις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ), προσπαθεί να διατηρήσει την παλιά της αίγλη, αυτή που έχει δημιουργήσει ακόμα από την εποχή του Μεσοπολέμου.

Στη σύγχρονη εποχή, υπό τον Όμιλο Stellantis, τα στελέχη της προσπαθούν να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα της ηλεκτροκίνησης ώστε να μεταφέρουν τη φήμη της και στους νεότερους.

Ο στόχος που έχουν θέσει είναι να μετατραπεί σε έναν κατασκευαστή αποκλειστικά ηλεκτροκίνητων μοντέλων από το 2028 και έπειτα. Βεβαίως ακόμα θέτουν τις βάσεις για να γίνει πράξη αυτό και προετοιμάζουν (ψυχολογικά, κυρίως) τους Αμερικανικούς για την αλλαγή.

Advertisement
Advertisement

Η παρουσίαση του πρωτότυπου Halcyon είναι ένα καλό παράδειγμα. Το εντυπωσιακό όχημα βασίζεται στην πλατφόρμα «STLA Large» της Stellantis, είναι αρχιτεκτονικής 800 Volt και το αμάξωμά του είναι λιτά σχεδιασμένο όμως έχει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία να το χαρακτηρίζουν.

Πρωτίστως, το χαμηλό ύψος του. Σύμφωνα με την Chrysler, το εμπρός μέρος του απέχει από έδαφος μόλις 10,25 εκατοστά. Οι πόρτες του ανοίγουν με θεατρικό τρόπο, καθώς χωρίζονται σε τρία τμήματα ανά πλευρά.

Advertisement

Οι εμπρός και οι πίσω ανοίγουν αντίρροπα μεταξύ τους σε γωνία σχεδόν 90 μοιρών, ενώ υπάρχει και ένα μέρος τους το οποίο εκτείνεται προς τα επάνω.

Advertisement

Το πίσω μέρος της «Αλκυόνης» είναι απλό και ρέον σχεδιαστικά παραπέμποντας σε αυτό της Porsche Taycan τρόπον τινά. Εκεί υπάρχει μια εγκάρσια λεπτή φωτεινή λωρίδα και αμυδρά διαμορφωμένος αεροδυναμικός διαχύτης στον προφυλακτήρα.

Το εσωτερικό του φαίνεται να έχει διαμορφωθεί ευρύχωρα με την ύπαρξη τεσσάρων καθισμάτων. Η γυάλινη οροφή του είναι τύπου Targa και στο ταμπλό υπάρχει μόνο το τιμόνι και η κεντρική έγχρωμη οθόνη αφής.

Πίσω από αυτή, προς το παρμπρίζ, υπάρχει και μια διαφανής μεγάλη οθόνη στην οποία μπορούν να προβάλλονται ενδείξεις από το σύστημα Head-up Display καθώς και ταινίες για τους συνεπιβάτες.

Advertisement

Σύμφωνα με την Chrysler, το Halcyon έχει σύστημα αυτόνομης Επιπέδου 4. Όταν ο οδηγός το ενεργοποιήσει, τόσο το τιμόνι όσο και τα πεντάλ αποσύρονται, επιτρέποντας τη δημιουργία ακόμα μεγαλύτερου ωφέλιμου χώρου.

Η φιλοσοφία δημιουργίας του πρωτότυπου είναι να «δημιουργείται δεσμός μεταξύ οδηγού και οχήματος» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από την εταιρεία. Αυτή δεν ανακοινώνει ακόμα λεπτομέρειες για τις μπαταρίες, την ισχύ του ή την πιθανή αυτονομία του. Πάντως, έχει γίνει γνωστό ότι οι συσσωρευτές του είναι λιθίου θείου.

Ακόμα ένα στοιχείο το οποίο προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι το Halcyon διαθέτει σύστημα τεχνητής νοημοσύνης το οποίο εφαρμόζεται σε ευρύτερη κλίμακα με σκοπό να δημιουργείται μια ιδιαίτερη συνθήκη μεταξύ οχήματος και επιβατών και να προσαρμόζεται στις ανάγκες και τις προτιμήσεις τόσο του οδηγού όσο και των συνεπιβατών του.

Χάρη στο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης αλλά και τη χρήση βιομετρικών στοιχείων, το Halcyon μπορεί να προσαρμόζει το περιβάλλον στο εσωτερικό σύμφωνα με την προτίμηση των επιβατών.

Αυτό αφορά τόσο στις συνθήκες φωτισμού όσο και στην ένταση του ήχου και δύναται να προσαρμόζεται στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή που κινείται το όχημα ή αναλόγως του ημερήσιου προγράμματος που έχει ο οδηγός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
H Chrysler βοηθά τα άτομα με αυτισμό (+video)
Το Chrysler Airflow Concept στην CES
Το υπερσπάνιο turbine car που «έκαιγε»… τεκίλα