Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το Μετρό εξαπλώνεται Δυτικά

Ελλάδα 10:34
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το Μετρό εξαπλώνεται Δυτικά

ΝΕΑ

Το Μετρό εξαπλώνεται Δυτικά

ΝΕΑ

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχει δρομολογηθεί η επόμενη φάση του έργου, που θα δώσει ανάσα στις δυτικές συνοικίες.

Advertisement
Advertisement

Ο διαγωνισμός που ξεκίνησε στις 3 Μαϊου με την εκδήλωση ενδιαφέροντος προσέλκυσε συνολικά 4 σχήματα:  ΤΕΡΝΑ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM και ΑΚΤΩΡ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ.

Αυτή την περίοδο στην Ελληνικό Μετρό «τρέχουν» οι υποστηρικτικές μελέτες του έργου. Έχει ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική μελέτη για τους σταθμούς και τη σήραγγα, ενώ στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκεται και η περιβαλλοντική μελέτη για την επέκταση του Αμαξοστασίου στον Ελαιώνα, που περιλαμβάνεται στην εργολαβία. Πρωταρχικός στόχος είναι η έγκριση μέχρι το τέλος του έτους για να ξεκινήσει η επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Σε αυτή, θα υποβληθούν αρχικά οι τεχνικές προσφορές των σχημάτων, για να φτάσουμε στην υποβολή των τελικών προσφορών, που θα γίνει το 2024, για να αναδειχθεί ο ανάδοχος του έργου. Στην καλύτερη περίπτωση, τα πρώτα έργα για την επέκταση θα ξεκινήσουν το 2025, καθώς οι διαγωνισμοί Μετρό είναι ιδιαίτερα χρονοβόροι.

Advertisement
Advertisement

Το κόστος του έργου, συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ, ανέρχεται στα 682 εκατ. ευρώ. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Ελληνικό Μετρό.

Τι προβλέπει το έργο

Με τη λειτουργία του αναμένεται να μειωθούν σημαντικά οι χρόνοι πρόσβασης στο κέντρο της Αθήνας από τις δυτικές συνοικίες (από το Ίλιον στην Ομόνοια, σε περίπου 18 λεπτά).

Advertisement

Το υπόγειο δίκτυο 4 χλμ. από την Ανθούπολη στον Άγιο Νικόλαο, θα περιλαμβάνει τρεις νέους σταθμούς.

Οι δύο από τους τρεις σταθμούς θα κατασκευαστούν επί της οδού Θηβών, ο πρώτος (σταθμός Παλατιανή) σε απόσταση 1300 μ. βόρεια του σταθμού Ανθούπολη και ο δεύτερος (σταθμός Ίλιον) 1000 μ. βορειότερα του πρώτου.

Advertisement

Ο τρίτος σταθμός (Αγ. Νικόλαος) βρίσκεται επί της οδού Αγίου Νικολάου, στο Ίλιον. Καθημερινά αναμένεται να μετακινούνται τουλάχιστον 51.000 επιβάτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Παγκοσμιοποίηση τέλος για τα αυτοκίνητα
Το ατύχημα του ενός εκατομμυρίου ευρώ! (+video)
AA Mobility 2023: Όλα όσα θα δούμε στο Μόναχο!