Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το κόλπο γκρόσο της Volkswagen με την πλατφόρμα MQΒ

Ελλάδα 7:05
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το κόλπο γκρόσο της Volkswagen με την πλατφόρμα MQΒ

ΝΕΑ

Το κόλπο γκρόσο της Volkswagen με την πλατφόρμα MQΒ

ΝΕΑ

Η πλατφόρμα «MQB» αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία νέων μοντέλων τής Volkswagen από το 2012. Από τότε έως τώρα υπάρχει σε περισσότερα από 40.000.000 οχήματα παγκοσμίως. Άλλα τόσα θα κατασκευαστούν ως το 2030.

Advertisement
Advertisement

Θεωρείται ένα από τα βασικά στοιχεία στην επιτυχία και στην εμπορική πορεία του Ομίλου Volkswagen την τελευταία δεκαετία. Η πλατφόρμα «MQB» («Modularer Querbaukasten») εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε ένα εμβληματικό μοντέλο του, στο Golf έβδομης γενιάς.

Ο σκοπός τής δημιουργίας της ήταν διπλός. Αφενός να μειωθεί το κόστος παραγωγής και αφετέρου να μειωθεί ο συνολικός αριθμός των πλατφορμών του γερμανικού Ομίλου. Ουσιαστικά, ήταν μια αρθρωτή διάταξη η οποία μπορούσε να εφαρμοστεί χωρίς πρόβλημα σε δικίνητα και τετρακίνητα μοντέλα, όλων των υπαρχουσών κατηγοριών αλλά και αυτών που θα εμφανίζονταν στην πορεία τού χρόνου.

Advertisement
Advertisement

Με αυτή την επιλογή του ο Όμιλος Volkswagen άλλαξε τη νοοτροπία και την πρακτική και των υπόλοιπων αυτοκινητοβιομηχανιών οι οποίες μιμήθηκαν το παράδειγμά του για να μειώσουν το δικό τους κόστος, αντίστοιχα. Έτσι, η Mercedes-Benz δημιούργησε την πλατφόρμα «MFA», ο Όμιλος Renault Alliance την πλατφόρμα «CMF», η Toyota την πλατφόρμα «TNGA» και o Όμιλος BMW την «UKL».

Η αρθρωτή αρχιτεκτονική τής «MQB» άλλαξε και τη δυνατότητα παραγωγικής διαδικασίας στα εργοστάσια του Ομίλου Volkswagen. Έτσι, στην ίδια γραμμή παραγωγής είναι δυνατόν να κατασκευάζονται μοντέλα διαφορετικών κατηγοριών και διαστάσεων, διαδοχικά και χωρίς να διακόπτεται ο ρυθμός για να γίνονται αλλαγές. Το όφελος σε κόστος και χρόνο είναι προφανές και η αύξηση του όγκου παραγωγής δεδομένη.

Advertisement

Όπως ανακοινώθηκε, από το 2012 ως τώρα έχουν κατασκευαστεί παγκοσμίως περισσότερα από 40.000.000 αυτοκίνητα που έχουν βασιστεί στην «MQB» και προβλέπεται να φτάσουν τα 80.000.000 ως το 2030.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Επέλαση της Porsche στον Όμιλο Volkswagen
Η νέα πλατφόρμα MEB+ του ομίλου Volkswagen
Επιβατικό drone από τη Volkswagen

Advertisement