Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το ηλεκτρικό μέλλον της Porsche

Ελλάδα 8:37
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το ηλεκτρικό μέλλον της Porsche

ΝΕΑ

Το ηλεκτρικό μέλλον της Porsche

ΝΕΑ

Μετά την επιτυχημένη διαδικασία ένταξης της Porsche στο χρηματιστήριο έγινε γνωστό και το τι πρόκειται να παρουσιάσει η εταιρεία εντός των προσεχών ετών.

Advertisement
Advertisement

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Το πρώτο αυτοκίνητο που σχεδίασε ο Ferdinand Porsche, ο ιδρυτής εταιρείας, ήταν ηλεκτροκίνητο. Το Egger-Lohner C.2 Phaeton παρουσιάστηκε το 1898 και δύο χρόνια αργότερα, το 1900, ήταν η σειρά του (αμιγώς ηλεκτροκίνητου, όπως θα λέγαμε σήμερα) Lohner-Porsche Electromobile.

Την ίδια χρονιά, εμφανίστηκε και το εξηλεκτρισμένο πρωτότυπο «Semper Vivus» από το οποίο, έναν χρόνο αργότερα (το 1901), προήλθε το Lohner-Porsche «Mixte». Τι ιδιαίτερο είχε αυτό; Διέθετε σύστημα υβριδικής διάταξης κινητήρα.

Advertisement
Advertisement

Συνεπώς, η ηλεκτροκίνηση είναι ένα δομικό τεχνολογικό στοιχείο στην ιστορία τής Porsche και αυτό πρόκειται να εκμεταλλευτεί και στην εποχή μας. Όπως ανακοινώθηκε, τα στελέχη της έχουν εγκρίνει το πρόγραμμα το οποίο ονομάζουν «Electrified Luxury». Αυτό προβλέπει ότι θα εξελιχθούν και θα κατασκευαστούν επτά καινούργια αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα ως το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε.

Τα πρώτα δύο από αυτά θα είναι η ηλεκτρική Macan και η Cayenne οι οποίες θα παρουσιαστούν εντός του 2024, όπως έχει ανακοινώσει η Porsche. Και οι δύο θα βασίζονται στην πλατφόρμα «PPE» («Premium Platform Electric») η οποία έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με την Audi και θα χρησιμοποιηθεί και από αυτή.

Advertisement

Το τρίτο, θα είναι ένα καινούργιο SUV μοντέλο το οποίο, προς το παρόν, έχει την κωδική ονομασία «K1». Αυτό θα παρουσιαστεί το 2025, θα είναι μεγαλύτερο σε διαστάσεις από την Cayenne αλλά θα βασίζεται στην πλατφόρμα «SSP» («Scalable Systems Platform») την οποία έχει εξελίξει η Volkswagen για τα αμιγώς ηλεκτρικά σπορ επιδόσεων μοντέλα της Porsche αλλά και της Rimac.

Περίπου την ίδια περίοδο πρόκειται να παρουσιαστεί η ηλεκτρική έκδοση των 718 Boxster και 718 Cayman, οι οποίες θα έχουν ως βάση την πλατφόρμα «PPE». Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, οι άνθρωποι της Porsche θα προσπαθήσουν να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το βάρος της για να διατηρηθούν τα σπορ δυναμικά χαρακτηριστικά των δύο οχημάτων.

Advertisement

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας, το επόμενο στάδιο θα είναι η παρουσίαση των αμιγώς ηλεκτροκίνητων Taycan και Panamera, οι οποίες θα εμφανιστούν το 2027. Και για τις οι δύο θα χρησιμοποιηθεί η πλατφόρμα «SSP». Τότε, η Taycan θα είναι στη δεύτερη γενιά της και οι διαστάσεις της αναμένεται να είναι παραπλήσιες με αυτές του παρόντος μοντέλου.

Η Porsche έχει ανακοινώσει ότι προς τα τέλη του 2023 θα παρουσιαστεί η τρίτη γενιά τής Panamera, άρα η αμιγώς ηλεκτρική έκδοσή της θα εμφανιστεί σχεδόν τέσσερα χρόνια αργότερα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η τελευταία θα έχει μεγαλύτερες διαστάσεις -καθώς θα βασίζεται στο πάτωμα που χρησιμοποιείται για τα οχήματα τα οποία διατίθενται στην κινεζική αγορά- και θα θεωρείται άμεσος ανταγωνιστής τής Mercedes-EQ EQS.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μια Porsche που δεν θα μοιάζει με άλλη
Τι θα λέγατε για ένα σκάφος που μοιάζει με Porsche; (+video)
Καταλάβατε την Porsche Taycan στο Star Wars; (+video)