Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο γίνεται ηλεκτρικός σταθμός

Ελλάδα 16:32
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο γίνεται ηλεκτρικός σταθμός

ΝΕΑ

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο γίνεται ηλεκτρικός σταθμός

ΝΕΑ

Μπορεί η αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων (EV) να βρίσκεται ακόμη σε… βρεφικό στάδιο, όμως η τεχνολογία έχει περάσει στο επόμενο επίπεδο. Εκεί όπου το ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα επιτελεί έργο ακόμη και όταν είναι σταθμευμένο, καθώς θα παρέχει ρεύμα σε οικίες ή γραφεία. Οδεύοντας προς τα εκεί, η Nissan ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας με την ιταλική Enel, έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους ενέργειας.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ

Η τεχνολογία ονομάζεται Vehicle to Grid (V2G) και ήδη οι δύο εταιρείες έχουν αρχίσει τις σχετικές δοκιμές πάνω στο Leaf, το πρώτο σε πωλήσεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Το σύστημα V2G επιτρέπει στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο να ενσωματώνεται στο ηλεκτρικό δίκτυο, αποτελώντας πηγή ενέργειας.

Το σκεπτικό είναι το εξής: ο ιδιοκτήτης ενός EV που έχει φορτίσει τις μπαταρίες σε ώρες που το ηλεκτρικό ρεύμα είναι φθηνότερο, θα μπορεί π.χ. να το χρησιμοποιεί για να ηλεκτροδοτήσει την οικία του. Ή εταιρείες με μεγάλους στόλους ηλεκτρικών οχημάτων να δημιουργούν κινητές μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας. Φανταστείτε να γίνεται διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος λόγω κακοκαιρίας και εσείς να χρησιμοποιείτε το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο ως γεννήτρια!

Advertisement
Advertisement

Οι δοκιμές αρχίζουν σε χώρες όπου και η νομοθεσία και οι υποδομές είναι έτοιμες, όπως η Δανία, η Γερμανία και η Ολλανδία. Στην Ιαπωνία αυτοκίνητα ηλεκτρικά και υδρογόνου χρησιμοποιούνται ήδη ως γεννήτριες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.