Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το επόμενο μοντέλο της Saab(;)

Ελλάδα 14:01
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το επόμενο μοντέλο της Saab(;)

ΝΕΑ

Το επόμενο μοντέλο της Saab(;)

ΝΕΑ

Σχεδόν, την έχουμε ξεχάσει, πλέον. Ο λόγος για τη Saab, μία από τις πιο διακριτικές αλλά και καινοτόμες αυτοκινητοβιομηχανίες, η οποία έπαψε να υπάρχει πριν από περίπου δώδεκα χρόνια.

Advertisement
Advertisement

Στη Saab, οφείλουμε μερικά από τα πιο ενδιαφέρονται οχήματα στην ιστορία της Αυτοκινητοβιομηχανίας. To 92, τα Sonnet I και Sonnet II και φυσικά το 99 Turbo είναι μερικά από αυτά, με το 9-3 Χ να ξεχωρίζει για τη φιλοσοφία κατασκευής του στο πρόσφατο παρελθόν.

Η υποβολή αίτησης χρεοκοπίας της στα τέλη του 2011 ήταν ένα λυπηρό γεγονός αλλά αναπόφευκτό, όπως προέκυψε ιστορικά.

Η προσπάθεια της NEVS AB («National Electric Vehicle Sweden») να την εξαγοράσει και να την επαναφέρει στο αυτοκινητικό προσκήνιο δεν τελεσφόρησε έκτοτε, παρά τις κατά καιρούς προσπάθειές της.

Advertisement
Advertisement

Όμως, τώρα τα δεδομένα φαίνεται να είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα για να συμβεί αυτό. Τα στελέχη της NEVS δημιούργησαν το Emily GT, ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο πρωτότυπο, το οποίο βασίζεται στο πάτωμα της τελευταίας γενιάς του Saab 9-3.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Μάρτιο η NEVS ανακοίνωσε επίσημα ότι διακόπτει οριστικά τη λειτουργία του παραδοσιακού εργοστασίου της Saab στο Trollhättan. Λίγες ημέρες αργότερα, η Polestar ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις του για να δημιουργήσει ένα νέο κέντρο έρευνας για τα δικά της μοντέλα, αλλά όχι τις γραμμές παραγωγής που υπάρχουν σε αυτές.

Advertisement

Αυτή η εξέλιξη μάλλον ενθάρρυνε τους ανθρώπους της NEVS οι οποίοι αποφάσισαν να κάνουν ακόμα μία απόπειρα να βρουν νέο επενδυτή. Επανέφεραν στη δημοσιότητα το Emily GT και η κίνησή τους φαίνεται ότι απέδωσε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας saabplanet.com υπάρχει ένας νέος επενδυτής -που δεν κατονομάζεται- ο οποίος έχει δηλώσει ενδιαφέρον για να αναλάβει τη διαδικασία παραγωγής.

Advertisement

Το πρωτότυπο Emily GT (ή «Saablar Anamma», όπως το χαρακτηρίζουν χαϊδευτικά οι Σουηδοί) έχει μπαταρίες ενεργειακής χωρητικότητας 175 kWh οι οποίες είναι σε θέση να δώσουν μέγιστη θεωρητική αυτονομία η οποία ξεπερνά τα 1.000 χλμ.

Εκτός αυτού του εντυπωσιακού στοιχείου, ένα ακόμα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι διαθέτει τέσσερις ηλεκτροκινητήρες, καθένας από τους οποίος είναι τοποθετημένος σε κάθε τροχό, αποτελώντας ενιαίο σύνολο με την πλήμνη αυτού.

Advertisement

Σύμφωνα με τη NEVS, η μέγιστη συνδυαζόμενη ισχύς τους είναι 490 ίπποι η οποία είναι αρκετή για να δώσει ικανοποιητικές επιδόσεις στο αμιγώς ηλεκτροκίνητο πολυτελές τετράθυρο μοντέλο, όταν θα μπει σε διαδικασία παραγωγής.

Όπως ανακοινώθηκε, αυτή την περίοδο τα στελέχη της NEVS και οι εκπρόσωποι του καινούργιου επενδυτή είναι σε διαδικασία διαπραγματεύσεων. Εφόσον ολοκληρωθούν επιτυχώς, το μοντέλο παραγωγής που θα προκύψει από το Emily GT θα κατασκευάζεται στις γραμμές παραγωγής του εργοστασίου του Trollhättan.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Για κάποιους η Saab δεν έχει τελειώσει (+video)
Tο επόμενο βήμα που θα έκανε η NEVS για τη Saab
Μήπως με το Emily θα ξαναδούμε τη Saab; (+video)