Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

To Dacia Spring Electric θα κατασκευάζεται στην Ευρώπη;

Ελλάδα 11:10
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

To Dacia Spring Electric θα κατασκευάζεται στην Ευρώπη;

ΝΕΑ

To Dacia Spring Electric θα κατασκευάζεται στην Ευρώπη;

ΝΕΑ

Όπως είναι γνωστό, η Dacia κατασκευάζει το Spring Electric στην Κίνα και από εκεί έρχεται στην Ευρώπη. Ωστόσο, πλέον εξετάζεται το ενδεχόμενο να μεταφερθεί η παραγωγή στα πάτρια εδάφη.

Advertisement
Advertisement

Με το Spring Electric, η Dacia έβγαλε ακόμα έναν άσσο «από το μανίκι της». Το πρώτο αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο της επίσης έχει μια πολύ καλή εμπορική πορεία στην Ευρώπη, όπως συμβαίνει και με άλλα οχήματά της.

Βεβαίως, το Spring Electric κατασκευάζεται στην Κίνα, στο εργοστάσιο της Dongfeng Renault, της εταιρείας-κοινοπραξίας που έχει συστήσει εκεί η γαλλική εταιρεία.

Αυτό γίνεται για να αποδώσει η σχετική επένδυση της Dacia, για να είναι μειωμένο το κόστος παραγωγής του και να είναι σχετικά μικρή η τιμή πώλησής του, τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην κινέζική αγορά αυτοκινήτου.

Advertisement
Advertisement

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Autocar, τα στελέχη της ρουμανικής εταιρείας εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν τη διαδικασία παραγωγής του Spring Electric στην Ευρώπη.

Ο λόγος είναι ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις -αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα- σκέφτονται να επιβάλλουν σχετικούς φόρους που να αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος στα αυτοκίνητα τα οποία κατασκευάζονται στην Κίνα, με σκοπό να αντιμετωπίσουν την επέκταση των πωλήσεών αυτών στη Γηραιά Ήπειρο, εις βάρος των αντίστοιχων ευρωπαϊκών.

Βάσει του δημοσιεύματος, εφόσον αποφασιστεί η μεταφορά παραγωγής του Spring Electric σε ευρωπαϊκό έδαφος, αυτό θα μπορούσε να κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Dacia στο Pitesti (κεντρική Ρουμανία). Ωστόσο, προς το παρόν, οι γραμμές παραγωγής σε αυτό δεν έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάζουν ηλεκτρικά οχήματα και θα χρειαστεί να γίνει η σχετική επένδυση για την αναβάθμισή τους.

Advertisement

Ο Χαβιέρ Μαρτίνετ, ο Διευθυντής Πωλήσεων και Μάρκετινγκ της εταιρείας, δήλωσε σχετικά: «Όταν ξεκίνησε η παραγωγή του Spring Electric (σημ.: 2021), εκείνη την περίοδο είχε νόημα να κατασκευάζεται στην Κίνα καθώς εκεί υπήρχε έτοιμο το σχετικό “οικοσύστημα” και ήταν μειωμένος ο κίνδυνος απωλειών της επένδυσης.

»Η παραγωγή του στην Κίνα είναι αυτή που έκανε το μοντέλο επιτυχημένο εμπορικά ως τώρα. Όμως, θα δούμε για πόσο χρονικό διάστημα ακόμα αυτό θα εξακολουθεί να είναι η πραγματικότητα.

Advertisement

»Η αγορά αλλάζει πολύ. Οι κανονισμοί αλλάζουν. Επιπλέον (στην Ευρώπη), τώρα έχουμε οφέλη όπως οι κρατικές επιδοτήσεις και το εξειδικευμένο προσωπικό (για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων). Συνεπώς, κάτι αλλάζει στην εξίσωση και χρειάζεται να προσαρμοστούμε», κατέληξε ο Μαρτίνετ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οδηγούμε το Dacia Spring στο Transfagarasan
Dacia Sandrider: Έτοιμο για τις ερήμους του Dakar
Αναβαθμίσεις για τα Dacia