Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το αυτοκίνητο-κάβουρας: Tι κερδίζεις με τους ηλεκτροκινητήρες στους τροχούς (+video)

Ελλάδα 18:56
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το αυτοκίνητο-κάβουρας: Tι κερδίζεις με τους ηλεκτροκινητήρες στους τροχούς (+video)

ΝΕΑ

Το αυτοκίνητο-κάβουρας: Tι κερδίζεις με τους ηλεκτροκινητήρες στους τροχούς (+video)

ΝΕΑ

Αν και η ενσωμάτωση των ηλεκτροκινητήρων μέσα στους τροχούς έχει αρκετά θέματα ακόμα να λύσει, την ίδια στιγμή ανοίγει και μία σειρά από νέες και πολύ ενδιαφέρουσες δυνατότητες.

Advertisement
Advertisement

Αν και δεν είναι κάποια καινούργια ιδέα, η τοποθέτηση των ηλεκτροκινητήρων μέσα στους τροχούς επανέρχεται όλο και πιο συχνά τελευταία, αποτελώντας μία επιλογή με πολλά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά αλλά και αρκετές ενστάσεις.

Οι τελευταίες σχετίζονται κατά κύριο λόγο με την αύξηση του αναρτώμενου βάρους, κάτι που είναι μη αποδεκτό για αυτοκίνητα γενικής χρήσης ή ακόμα περισσότερο για σπορ εκδόσεις.

Τι γίνεται όμως όταν η οδική συμπεριφορά δεν είναι το πρωτεύον κριτήριο αλλά κυριαρχεί η χρηστικότητα και μία νέα αντίληψη για την κινητικότητα.

Advertisement
Advertisement

Εκεί έρχονται ιδέες όπως αυτή που προτείνει η Hyundai Mobis η οποία από το 2018 στην έκθεση CES στο Λας Βέγκας είχε παρουσιάσει ένα όχημα με τους κινητήρες τοποθετημένους μέσα στους τροχούς.

Το πρωτότυπο αυτό εξελίχθηκε με τα χρόνια και πλέον αποτελεί μία πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα για ένα αστικό όχημα, το οποίο θα καλείται να μεταφέρει τους επιβάτες του ή το φορτίο σε περίπτωση επαγγελματικής χρήσης με την μεγαλύτερη δυνατή χρηστικότητα.

Advertisement

Η διάταξη αυτή επιτρέπει στους σχεδιαστές να δημιουργήσουν αμαξώματα εντελώς ελεύθερα από την ανάγκη ενσωμάτωσης κινητήρων και μηχανικών μερών, απελευθερώνοντας το design του οχήματος αλλά και τους διαθέσιμους χώρους για τους επιβάτες και τις αποσκευές.

Στο συγκεκριμένο πρωτότυπο υπάρχει πλέον μία μονάδα μετάδοσης της κίνησης στην οποία ο ηλεκτροκινητήρας, η ανάρτηση, τα φρένα και το τιμόνι αποτελούν έναν ενιαίο συγκρότημα απευθείας πάνω στον τροχό.

Advertisement

Το πλεονέκτημα του συστήματος που ονομάζεται “E-Corner Module” έγκειται στη δυνατότητα του τροχού να στρέφεται έως και σε γωνία 90 μοιρών. Στην πράξη πλέον μιλάμε για ένα αυτοκίνητο όχι απλά με έναν ιδιαίτερα μικρό κύκλο στροφής, αλλά πρακτικά για ένα αυτοκίνητο το οποίο μπορεί να κάνει μία επί τόπου στροφή.

Η ιδιότητα αυτή ανοίγει νέες δυνατότητες για τις αστικές μετακινήσεις, ιδίως σε ότι έχει να κάνει με οχήματα για παραδόσεις εμπορευμάτων σε πολύ στενούς δρόμους ή σε χώρους με περιορισμένες δυνατότητες ελιγμών.

Από το 2018 μέχρι σήμερα το πρωτότυπο έχει περάσει αρκετά στάδια εξέλιξης, ενώ μέσα στο 2023 θα ολοκληρωθεί ένα τελικό όχημα, με τέσσερις μονάδες -μία σε κάθε τροχό- και δυνατότητες πλήρους αυτόνομης οδήγησης.

Advertisement

Μετά από τις νέες δοκιμές ώστε να αποδειχθεί η αξιοπιστία του συστήματος κίνησης στους τροχούς, η Hyundai Mobis θα ξεκινήσει την παραγωγή για λογαριασμό άλλων βιομηχανιών.

Πατήστε το Play και δείτε στο video που παραθέτουμε τα απίστευτα πράγματα που μπορεί να κάνει το συγκεκριμένο όχημα. Και πόσες πολλές δυνατότητες ανοίγονται με την σωστή εφαρμογή της τοποθέτησης του συστήματος κίνησης μέσα στους τροχούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Είναι τα ηλεκτρικά μοτέρ μέσα στους τροχούς η λύση για το μέλλον;
Καταρρέει το όνειρο της Κίνας για κυριαρχία στα ηλεκτρικά
Τα ηλεκτρικά έχουν νόημα μόνο με πράσινη ενέργεια