Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Όταν η Geely πούλησε Volvo Cars…

Ελλάδα 6:31
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Όταν η Geely πούλησε Volvo Cars…

ΝΕΑ

Όταν η Geely πούλησε Volvo Cars…

ΝΕΑ

Φυσικά αναφερόμαστε στις μετοχές της σουηδικής εταιρείας που ανήκει στον όμιλο της κινεζικής.

Advertisement
Advertisement

Ο λόγος είναι ότι εκείνη την ημέρα η τιμή της μετοχής της Volvo μειώθηκε κατά 14%, συγκριτικά με αυτή της 16ης Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, στις 17 Νοεμβρίου έφτασε στις 35,77 σουηδικές κορώνες (περίπου 3,10 ευρώ, τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία) από τις 41,89 σουηδικές κορώνες που ήταν η μέγιστη τιμή συναλλαγής της την προηγούμενη ημέρα (περίπου 3,65 ευρώ, τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters αυτό συνέβη επειδή η Geely Automobile Holdings Ltd -η ιδιοκτήτρια της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας- πούλησε εκείνη την ημέρα 100 εκατομμύρια μετοχές της Volvo Cars.

Advertisement
Advertisement

Εκπρόσωπος της κινεζικής εταιρείας ανακοίνωσε ότι αυτό έγινε στο πλαίσιο του μακροχρόνιου επιχειρηματικού σχεδίου που έχει εκπονηθεί και το οποίο προβλέπει να κάνει τη Volvo πιο ανταγωνιστική και περισσότερο κερδοφόρα.

Η Geely εκχώρησε τις μετοχές της έναντι του ποσού των 350 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 320 εκατομμύρια ευρώ, τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία).

Advertisement

Όπως καταγράφηκε, ο κινεζικός κολοσσός πούλησε τις μετοχές του στο ποσό των 37 σουηδικών κορωνών ανά μετοχή (περίπου 3,23 ευρώ, τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία), όταν η αγοραία αξία της ήταν 40,84 σουηδικές κορώνες το χρονικό διάστημα που ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή διαπραγμάτευση εκείνη την ημέρα.

Advertisement

Μετά την πώληση των μετοχών, το ποσοστό της Geely στη Volvo Cars μειώθηκε από το 82% στο 78,7%. Ο Ντάνιελ Ντονγκχουί, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Geely Holding, δήλωσε: «Είμαστε ο βασικός μέτοχος και παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε την υποστήριξή μας στη Volvo Cars.

»Σκοπός μας είναι ο μετασχηματισμός της σε μια εταιρεία που θα κατασκευάζει αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε αυτή τη συνεχιζόμενη επιτυχία σε παγκόσμιο επίπεδο».

Με τη σειρά του, ο Τζιμ Ρόουαν, Διευθύνων Σύμβουλος της Volvo, δήλωσε σχετικά: «Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η διασπορά των μετοχών μας και βελτιώνεται η ρευστότητά μας, γεγονός που είναι προς όφελος τόσο των νέων όσο και των υπαρχόντων μετόχων μας».

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
To Volvo EM90 έχει μέχρι και… τηλεόραση (+video)
Επίσημο: Αυτό είναι τo εξαθέσιο Volvo EM90
Νέος Πρόεδρος για την Volvo Car Hellas – Αποχωρεί ο Νίκος Γιαννουσάς