Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τι κοινό έχουν πλέον Volvo και Tesla;

Ελλάδα 1:31
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι κοινό έχουν πλέον Volvo και Tesla;

ΝΕΑ

Τι κοινό έχουν πλέον Volvo και Tesla;

ΝΕΑ

Μεταξύ των ηλεκτροκίνητων μοντέλων της Volvo και της Tesla δεν υπάρχουν πολλές ομοιότητες. Όμως, τώρα αυτό αλλάζει.

Advertisement
Advertisement

Ως γνωστόν, η Volvo έχει θέσει ως στόχο να γίνει ένας κατασκευαστής αποκλειστικά αμιγώς ηλεκτροκίνητων καινούργιων αυτοκινήτων ως το 2030.

Αντιθέτως, η Tesla δεν είχε ποτέ τέτοιο στόχο. Ιδρύθηκε ως μια εταιρεία η οποία κατασκεύασε εξαρχής ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Η Volvo ιδρύθηκε ως αυτοκινητοβιομηχανία το 1927, ενώ η Tesla το 2003. Η πρώτη διαθέτει αμιγώς ηλεκτρικά SUV μοντέλα, η δεύτερη αυτοκίνητα που ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες οχημάτων.

Advertisement
Advertisement

Είναι σαφές ότι οι διαφορές είναι πολλές και θεμελιώδεις μεταξύ των δύο εταιρειών. Ωστόσο, πλέον έχουν ένα κοινό σημείο: Η Volvo θα υιοθετήσει το πρότυπο φόρτισης «NACS» («North American Charging Standard») στα ηλεκτροκίνητα οχήματά της τα οποία θα διατίθενται στη Βόρεια Αμερική (Καναδά και ΗΠΑ), όπως και στο Μεξικό.

Το συγκεκριμένο πρότυπο το εφάρμοσε και το επέβαλλε, τελικά, η Tesla στους ταχυφορτιστές της και στα αυτοκίνητά της. Σταδιακά, διαπιστώνοντας οι άλλοι Αμερικανοί κατασκευαστές τα πλεονεκτήματά που προσφέρουν κατά τη διαδικασία της φόρτισης, αποφάσισαν να το εφαρμόσουν και στα δικά τους μοντέλα.

Advertisement

Πέραν αυτών, το πρότυπο «NACS» έγινε κοινός τύπος φόρτισης από τον αμερικανικό οργανισμό «SAE» («Society of Automotive Engineers») στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη συμφωνία που υπεγράφη, από το 2025 και έπειτα τα μοντέλα της Volvo θα έχουν τη δυνατότητα να φορτίζουν τις μπαταρίες τους χρησιμοποιώντας το δίκτυο των 12.000 ταχυφορτιστών μεγάλης ισχύος που έχει εγκαταστήσει η Tesla και στις τρεις χώρες.

Advertisement

Ωστόσο, τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα της σουηδικής εταιρείας θα μπορούν να χρησιμοποιούν και το πρότυπο φόρτισης «CCS» («Combined Charging System») το οποίο χρησιμοποιείται στους ταχυφορτιστές στην Ευρώπη. Η Volvo θα παρέχει στους ιδιοκτήτες των μοντέλων της έναν προσαρμογέα ο οποίος θα επιτρέπει την ταχυφόρτιση και σε αυτό.

Advertisement

Ο Τζιμ Ρόουαν, Διευθύνων Σύμβουλος της Volvo Cars, δήλωσε σχολιάζοντας την εξέλιξη: «Στο πλαίσιο της πορείας μας για να γίνουμε ένας κατασκευαστής αποκλειστικά ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέχρι το 2030, θέλουμε να κάνουμε τη ζωή με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο όσο το δυνατόν πιο εύκολη.

»Για τους περισσότερους από αυτούς που θέλουν να κάνουν στροφή προς την ηλεκτροκίνηση, ένας σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας –και ένα βασικό βήμα για να γίνουν οι μεταφορές πιο βιώσιμες– είναι η εύκολη και βολική πρόσβαση σε υποδομές φόρτισης.

»Σήμερα, με αυτήν τη συμφωνία, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την άρση αυτού του ορίου για τους οδηγούς της Volvo στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και το Μεξικό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Volvo: Θα λανσάρει ηλεκτρικό στέισον ή όχι;
To Cross Country είναι η πιο ιδιαίτερη έκδοση του νέου Volvo EX30
Volvo: Αναβάθμιση με την ασύρματη ενημέρωση Apple CarPlay