Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Επίσημο: Αυτό είναι το μικρό ηλεκτρικό Volvo EX30 (+τιμή)

Ελλάδα 16:01
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Επίσημο: Αυτό είναι το μικρό ηλεκτρικό Volvo EX30 (+τιμή)

ΝΕΑ

Επίσημο: Αυτό είναι το μικρό ηλεκτρικό Volvo EX30 (+τιμή)

ΝΕΑ

Μετά από μήνες προετοιμασιών και διαρροών, η Volvo παρουσιάζει και επίσημα το προσιτό ηλεκτρικό EX30, το μικρότερο SUV και το πιο γρήγορο μοντέλο στην ιστορία της.

Advertisement
Advertisement

Volvo έχει βάλει στόχο τον πλήρη εξηλεκτρισμό της γκάμας της το αργότερο μέχρι το 2030. Και μέχρι τότε ακολουθεί πιστά το πρόγραμμά της για την παρουσίαση μιας σειράς νέων ηλεκτρικών μοντέλων.

Και το πιο κρίσιμο από αυτά, από εμπορικής τουλάχιστον άποψης, είναι το νέο EX30, το μικρό SUV που όπως είναι φυσικό αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στις πωλήσεις τις εταιρίας σε ένα ευρύτερο κοινό και κυρίως σε εκείνους που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην ηλεκτροκίνηση.

Από άποψη διαστάσεων, όντας το μικρότερο SUV στην ιστορία της Volvo, τοποθετείται κάτω από το μεγαλύτερο C40 Recharge ενώ σχεδιαστικά ακολουθεί τις γραμμές του μεγαλύτερου EX90 σε μία πιο δυναμική και σπορτίφ φόρμα που να ταιριάζει πιο πολύ στα γούστα ενός πιο νεανικού κοινού.

Advertisement
Advertisement

Σχεδιαστικά, η Volvo αποφεύγει και πάλι τις ακρότητες, ακολουθώντας τον δικό της μινιμαλιστικό και απόλυτα ισορροπημένο δρόμο. Το εμπρός μέρος χαρακτηρίζεται από την πολύ όμορφη κλειστή μάσκα με τα χαρακτηριστικά φώτα της Volvo στα μοντέλα τελευταίας γενιάς, ενώ κάποιες πτυχώσεις στο καπό και στην πλαϊνή όψη του οχήματος προσθέτουν χαρακτήρα και δυναμισμό.

Το EX30 έχει μήκος 4.233 χιλιοστά, πλάτος 1.837 χιλιοστά και ύψος 1.555 χιλιοστά, με μεταξόνιο 2.650 χιλιοστά. Η Volvo αναφέρει ότι το πλαίσιο του EX30 έχει ρυθμιστεί έτσι ώστε να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις συμπαγείς διαστάσεις του αυτοκινήτου, το χαμηλό κέντρο βάρους και το σχετικά χαμηλό βάρος που ξεκινά από τα 1.830 κιλά.

Advertisement

Παρόμοια με την σχεδίαση του αμαξώματος είναι και η μινιμαλιστική προσέγγιση στο σαλόνι. Κεντρικό στοιχείο της προσέγγισης της Volvo είναι η μεγάλη κάθετη οθόνη των 12,3 ιντσών η οποία είναι τοποθετημένη στο κέντρο του ταμπλό. Η οθόνη αυτή καλύπτει τις ανάγκες του συστήματος πολυμέσων του EX30, διαθέτοντας πλήθος λειτουργιών και όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων ψηφιακής διασύνδεσης μέσω της συνεργασίας της εταιρίας με την Google. Το EX30 είναι επίσης το πρώτο μοντέλο Volvo που εξοπλίζεται με ασύρματη λειτουργία Apple CarPlay.

Εμπρός από τον οδηγό υπάρχει μία ακόμα μικρότερη οθόνη για τις απαραίτητες πληροφορίες, ενώ το ντουλαπάκι του συνοδηγού έχει μεταφερθεί στο κέντρο της κονσόλας, έτσι ώστε να είναι προσβάσιμο τόσο από τον οδηγό όσο και από τον συνοδηγό. Μία ακόμα ιδιαίτερη πινελιά είναι η έξυπνη σχεδίαση της κεντρικής κονσόλας, η οποία είναι ιδιαίτερα ευέλικτη και χρηστική, με ένα συρόμενο σύστημα που επιτρέπει στους επιβάτες να επιλέγουν το πως ακριβώς θα την χρησιμοποιήσουν μέσα στον χώρο του αυτοκινήτου.

Advertisement

Υπάρχει επίσης ένα εξελιγμένο soundbar το οποίο καλύπτει όλο το πλάτος του ταμπλό και αντλεί έμπνευση από τη σχεδίαση οικιακών συστημάτων ήχου. Ενσωματώνει μία σειρά ηχείων και πλημμυρίζει ολόκληρη την καμπίνα με premium ήχο. Υπάρχει και η επιλογή με το high-end ηχοσύστημα της Harman Kardon.

Το νέο ηλεκτρικό SUV της Volvo είναι εξοπλισμένο με όλα τα προηγμένα συστήματα υποστήριξης οδηγού (ADAS), συμπεριλαμβανομένου ενός νέου συστήματος ειδοποίησης ανοίγματος πόρτας που ειδοποιεί τους επιβάτες για ποδήλατα, πεζούς ή οχήματα που πλησιάζουν.
Το Volvo EX30 είναι το πρώτο αυτοκίνητο της εταιρίας που περιλαμβάνει μια νέα γενιά του δημοφιλούς Park Pilot Assist το οποίο μπορεί να διαχειριστεί χώρους στάθμευσης κάθε τύπου, σε παράλληλη, καμπυλωτή, κάθετη και διαγώνια («ψαροκόκαλο») διάταξη, καθιστώντας πανεύκολη τη στάθμευση σε περιορισμένους χώρους.

Όπως συμβαίνει με όλα τα Volvo, η ασφάλεια αποτελεί βασική προτεραιότητα για το EX30, διαθέτοντας μερικά ξεχωριστά χαρακτηριστικά που κάνουν πάντα την διαφορά στην σουηδική εταιρία. Για παράδειγμα υπάρχει ένας αισθητήρας πίσω από το τιμόνι που παρακολουθεί τις κινήσεις των ματιών και του προσώπου του οδηγού για να ανιχνεύει την απόσπαση της προσοχής ή την υπνηλία.

Advertisement

Μεγάλη έμφαση έχει δοθεί και στην παθητική ασφάλεια που εξασφαλίζει το EX30. To νέο “μικρό” της Volvo είναι εφοδιασμένο με έναν πολύ ισχυρό κλωβό ασφαλείας, με ενισχυμένες κολόνες και οροφή, και ειδική προστασία από υψηλής αντοχής χάλυβα για την μπαταρία.

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι ότι κατάφερε η Volvo να μειώσει το ανθρακικό αποτύπωμα του EX30 κατά 75% σε σχέση με τα τρέχοντα ηλεκτρικά της μοντέλα.

Περίπου το 1/4 του συνόλου του αλουμινίου που χρησιμοποιείται στην κατασκευή του αυτοκινήτου είναι ανακυκλωμένο, ενώ το ίδιο ισχύει και για περίπου το 17% όλου του χάλυβα, κάτι που μειώνει περαιτέρω την περιβαλλοντική επίπτωση από αυτά τα υλικά.

Η ίδια προσέγγιση εφαρμόζεται και στο εσωτερικό. Περίπου το 17% όλων των πλαστικών του αυτοκινήτου, από εξαρτήματα του εσωτερικού έως τους προφυλακτήρες, είναι ανακυκλωμένα – πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ όλων των αυτοκινήτων Volvo έως σήμερα.

Κάτω από το αμάξωμα, υπάρχουν δύο επιλογές κινητήρων, με τις ονομασίες Single Motor Extended Range και Twin Motor Performance. Η πρώτη εφοδιάζεται με έναν ηλεκτρικό κινητήρα τοποθετημένο στον πίσω άξονα με ονομαστική ισχύ 272 ίππων και ροπή 343 Nm με μπαταρία χωρητικότητας 64 kWh που δίνει αυτονομία 480 χιλιομέτρων.

Το EX30 Twin Motor Performance προσθέτει έναν ηλεκτροκινητήρα εμπρός για δυνατότητα AWD και συνολική απόδοση 428 ίππων και ροπή 543 Nm. Χάρη σε αυτή την ισχύ, είναι το γρηγορότερο Volvo παραγωγής στην ιστορία, με το 0-100 χλμ/ώρα να επιτυγχάνεται σε μόλις 3,6 δευτερόλεπτα! Αυτή η έκδοση συνδυάζεται με την ίδια μπαταρία των 64 kWh η οποία είναι τεχνολογίας NMC (λίθιο, νικέλιο, μαγγάνιο και κοβάλτιο).

Στην Ευρώπη και σε άλλες αγορές, η Volvo θα προσφέρει επίσης μία ακόμα έκδοση, με τον κινητήρα των 272 ίππων και μπαταρία τεχνολογίας LFP με χωρητικότητα 49 kWh και αυτονομία πάνω από 344 χιλιόμετρα. Το 0-100 χλμ/ώρα σε αυτή την περίπτωση επιτυγχάνεται σε 5,7 δευτερόλεπτα.

Όσον αφορά τη φόρτιση, οι παραλλαγές με μπαταρία NMC έχουν μέγιστη ισχύ φόρτισης DC 153 kW, επιτρέποντας έναν κύκλο φόρτισης 10-80% σε λίγο περισσότερο από 26,5 λεπτά. Η έκδοση με μπαταρία τεχνολογίας LFP φορτίζει έως και 134 kW και χρειάζεται 28 λεπτά για να ολοκληρώσει τον ίδιο κύκλο. Και οι τρεις εκδόσεις έχουν on-board φορτιστή των 11 kW.

Από το 2024, το Volvo EX30 θα είναι επίσης διαθέσιμο και ως έκδοση Cross Country με έμφαση στην περιπέτεια, η οποία διαθέτει μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος, μαύρους τροχούς 19 ιντσών ή τροχούς 18 ιντσών με ειδικά ελαστικά παντός εδάφους, ράγες οροφής και έναν πιο off road χαρακτήρα.

Οι παραγγελίες για το νέο μικρό ηλεκτρικό Volvo έχουν ήδη αρχίσει, με την τιμή του στην χώρα μας να ξεκινά από τα 37.752 ευρώ και με τις πρώτες παραδόσεις να προβλέπονται προς το τέλος της χρονιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Volvo: Αναβάθμιση με την ασύρματη ενημέρωση Apple CarPlay
Το Volvo EX30 θα είναι ένα από τα πιο «πράσινα» SUV
Γιατί καθυστερούν τα Volvo EX90 και Polestar 3;