Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τι γίνεται με την ασφάλεια των επιβατών στα πίσω καθίσματα; (+video)

Ελλάδα 21:43
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τι γίνεται με την ασφάλεια των επιβατών στα πίσω καθίσματα; (+video)

ΝΕΑ

Τι γίνεται με την ασφάλεια των επιβατών στα πίσω καθίσματα; (+video)

ΝΕΑ

Τα σύγχρονα πολυτελή SUV έχουν γίνει «φρούρια» ασφάλειας. Τι γίνεται όμως με τους πίσω επιβάτες;

Advertisement
Advertisement

Το Ινστιτούτο Ασφάλειας Αυτοκινητοδρόμων των ΗΠΑ (IIHS) διεξήγαγε μια επικαιροποιημένη σειρά δοκιμών σύγκρουσης με επίκεντρο την ασφάλεια των επιβατών στο πίσω κάθισμα, αποκαλύπτοντας σημαντικές προκλήσεις στην προστασία των επιβατών στα πολυτελή μεσαία SUV.

Μεταξύ των οχημάτων που δοκιμάστηκαν, μόνο τρία μοντέλα – το Lincoln Aviator, η Mercedes GLE-Class και το Volvo XC60 – έλαβαν καλές βαθμολογίες για την προστασία των επιβατών στο πίσω κάθισμα.

Το IIHS επέκτεινε την αξιολόγησή του για να συμπεριλάβει τους επιβάτες των πίσω καθισμάτων λόγω της ιστορικής έμφασης στις εξελίξεις στην ασφάλεια των μπροστινών καθισμάτων, αφήνοντας την προστασία των πίσω καθισμάτων συγκριτικά υποδεέστερη.

Advertisement
Advertisement

Σε αυτή την πρόσφατη αξιολόγηση, τα περισσότερα οχήματα που είχαν προηγουμένως υψηλές επιδόσεις δυσκολεύτηκαν να εξασφαλίσουν επαρκή ασφάλεια των πίσω επιβατών.

Το XC60 αναδείχθηκε ως το μοναδικό μοντέλο που ξεχώρισε σε όλες τις κατηγορίες, εξασφαλίζοντας την κορυφαία βαθμολογία “Καλή” τόσο στην ασφάλεια των μπροστινών όσο και των πίσω επιβατών.

Ωστόσο, η Mercedes GLE-Class παρουσίασε αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού στον αυχένα για τους πίσω επιβάτες και η κούκλα στο Lincoln Aviator έφθασε πολύ κοντά στο μπροστινό κάθισμα.

Advertisement

Το Acura MDX και η BMW X3 έλαβαν βαθμολογία “Αποδεκτή”, με ανησυχίες σχετικά με την ολίσθηση του επιβάτη και την κοντινή απόσταση από το μπροστινό κάθισμα, αντίστοιχα.

Στο κατώτερο άκρο, το Audi Q5 και το Lexus RX έλαβαν βαθμολογία “Οριακή”, κυρίως λόγω προβλημάτων με το φαινόμενο του «υποβρυχίου» -ο επιβάτης γλιστρά κάτω από τη ζώνη ασφαλείας- και τον αυξημένο κίνδυνο τραυματισμών στο κεφάλι και τον αυχένα.

Advertisement

Ο πρόεδρος του IIHS, David Harkey, τόνισε ότι, παρά τις εξαιρετικές επιδόσεις, η επικράτηση της βύθιση του επιβάτη κάτω από τη ζώνη στα μισά από τα μοντέλα που δοκιμάστηκαν υπογραμμίζει την ανάγκη οι κατασκευαστές να βελτιώσουν τα συστήματα συγκράτησης των πίσω καθισμάτων.

Τα αυστηρά πρότυπα ασφαλείας των επιβατών στο πίσω κάθισμα του IIHS υπογραμμίζουν την κρίσιμη ανάγκη οι κατασκευαστές να δώσουν προτεραιότητα στην ολοκληρωμένη προστασία των επιβατών, ιδιαίτερα στις διαμορφώσεις των πίσω καθισμάτων, αναδεικνύοντας τα περιθώρια βελτίωσης σε όλη την κατηγορία των πολυτελών μεσαίων SUV.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Euro NCAP: Πόσο ασφαλή είναι 11 νέα μοντέλα;
Euro NCAP: Τα νέα πεντάστερα κινεζικά μοντέλα (+video)
Τα crash tests της Mercedes-Benz στα ηλεκτρικά της (+ video)