Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τι έγινε στην «Ευρωπαϊκή νύχτα χωρίς ατυχήματα»;

Ελλάδα 15:45
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τι έγινε στην «Ευρωπαϊκή νύχτα χωρίς ατυχήματα»;

ΝΕΑ

Τι έγινε στην «Ευρωπαϊκή νύχτα χωρίς ατυχήματα»;

ΝΕΑ

Το περασμένο Σάββατο βράδυ το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» διοργάνωσε για 8η χρονιά την εκδήλωση «Ευρωπαϊκή νύχτα χωρίς ατυχήματα».

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (twitter.com/SeitanF1)

Η δράση αυτή διενεργήθηκε ταυτόχρονα σε 28 χώρες της Ευρώπης παρουσιάζοντας στους νέους ότι το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί. Στη χώρα μας, πραγματοποιήθηκε σε 32 χώρους διασκέδασης σε 21 διαφορετικές πόλεις και το μήνυμα της βραδιάς ήταν: «Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας».

Περίπου 500 εθελοντές του Ι.Ο.ΑΣ. κινητοποιήθηκαν για να ευαισθητοποιήσουν τους νέους να οδηγούν, παροτρύνοντάς τους να μην καταναλώσουν αλκοόλ στην περίπτωση που θα αναλάμβαναν το ρόλο του «οδηγού της παρέας τους». Περίπου 2.500 νέοι συμμετείχαν στη δράση και συμφώνησαν να φορέσουν το αναγνωριστικό βραχιολάκι, σημάδι της δέσμευσής τους να μην πιούν. Το 56% των συμμετεχόντων προέβησαν σε φιλικό αλκοτέστ. Από αυτούς το 76% κράτησαν την υπόσχεσή τους να μείνουν κάτω από το νόμιμο όριο του 0.25 (0.10 για τους επαγγελματίες, τους νέους οδηγούς και τους δικυκλιστές)  που ορίζει ο ΚΟΚ. Μόνο ένας στους τέσσερις που μετρήθηκαν ήταν πάνω από το όριο.

Advertisement
Advertisement

Μεταξύ των συμμετεχόντων στην εν λόγω δράση ήταν και ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μ. Παπαδόπουλος, που επισκέφθηκε την Κοζάνη και συμμετείχε εθελοντικά σε αλκοτέστ κατά τη βραδινή του έξοδο, στηρίζοντας έτσι την προσπάθεια του Ι.Ο.ΑΣ. Αξίζει να σημειωθεί ότι διαπιστώθηκε πως οι πολίτες, ιδιαίτερα στα κέντρα μεγάλων πόλεων, αλλάζουν τις συνήθειές τους όσον αφορά στη διασκέδασή τους και αρχίζουν να υιοθετούν υγιείς συμπεριφορές, με το να επιλέγουν να μην παίρνουν το όχημά τους στην έξοδό τους για διασκέδαση και να βρίσκουν άλλους τρόπους μετακίνησής τους.

Σύμφωνα και με τα στοιχεία της Ε.Ε. για το έτος 2013, από το συνολικό αριθμό θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων στην Ευρώπη, το 24,9% οφείλονταν στη μέθη ενώ τα τροχαία στο σύνολο τους, σύμφωνα με το World Health Organization (WHO), αποτελούν πρώτη αιτία θανάτου για τις ηλικίες 15-29 ετών, δεύτερη για ηλικίες 5-14 και τρίτη για ηλικίες 30-44 ετών.

Advertisement