Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Tesla: Θα παρακολουθεί τους οδηγούς στη λειτουργία Autopilot

Ελλάδα 12:02
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Tesla: Θα παρακολουθεί τους οδηγούς στη λειτουργία Autopilot

ΝΕΑ

Tesla: Θα παρακολουθεί τους οδηγούς στη λειτουργία Autopilot

ΝΕΑ

Σε μια πρόσφατη ενημέρωση λογισμικού, η Tesla αποκάλυψε ότι η κάμερα, που βρίσκεται μέσα στο αυτοκίνητο, (πάνω από τον καθρέφτη) μπορεί τώρα να παρακολουθεί και να εντοπίζει λάθη του οδηγού όταν η λειτουργία Autopilot είναι ενεργοποιημένη.

Advertisement
Advertisement

Η εσωτερική κάμερα των Tesla Model 3 & Y παρακολουθεί την κίνηση των ματιών και του κεφαλιού, του οδηγού για να αποκαλύψει αν έχουν η όχι τον έλεγχο του οχήματος.

Εδώ και χρόνια, τα μοντέλα Tesla Model 3 και Y είχαν κάμερες μέσα στο αυτοκίνητο και όμως δεν τις χρησιμοποιούσαν για την παρακολούθηση του οδηγού κατά την χρήση του προγράμματος οδήγησης «Autopilot». Τώρα τα πράγματα έχουν πλέον αλλάξει.

Ενώ πολλοί κατασκευαστές αυτοκινήτων χρησιμοποιούν προηγμένα συστήματα παρακολούθησης για να διασφαλίσουν ότι οι οδηγοί δεν χρησιμοποιούν λανθασμένα τα ημιαυτόνομα συστήματα οδήγησης, η Tesla βασίστηκε αποκλειστικά σε αισθητήρες στο τιμόνι που μετρούν τη δύναμη που ασκούν πάνω του οι οδηγοί. Αυτοί οι αισθητήρες μπορούν εύκολα να ξεγελαστούν και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι οι υποστηρικτές της ασφάλειας έχουν παρακαλέσει την Tesla να εφαρμόσει ένα άλλο πιο κατάλληλο σύστημα παρακολούθησης.

Advertisement
Advertisement

Η αυτοκινητοβιομηχανία τόνισε ότι η κάμερα διαθέτει σύστημα δεδομένων κλειστού τύπου που σημαίνει ότι τυχόν εικόνες που «παίρνει» η κάμερα δεν βγαίνουν από το αυτοκίνητο, ούτε ανεβαίνουν σε κάποια πλατφόρμα. Επιπλέον, το σύστημα δεν μπορεί να αποθηκεύσει πληροφορίες, εκτός εάν οι πελάτες επιτρέψουν την κοινή χρήση δεδομένων.

«Οι Αναφορές καταναλωτών ζητούν συστήματα παρακολούθησης προγραμμάτων οδήγησης βάσει φωτογραφικών μηχανών για συστήματα αυτοματισμού όπως το AutoPilot της Tesla εδώ και χρόνια», δήλωσε πρόσφατα ο TechCrunch , ανώτερος διευθυντής αυτόματων δοκιμών στο Consumer Reports, Jake Fisher  και πρόσθεσε: «Το τρέχον σύστημα ροπής ανίχνευσης της Tesla στο τιμόνι δεν μπορεί να πει εάν ο οδηγός κοιτάζει το δρόμο. Εάν το νέο σύστημα αποδειχθεί αποτελεσματικό, θα μπορούσε να συμβάλει στην αποτροπή της απόσπασης της προσοχής και να είναι μια σημαντική βελτίωση για την ασφάλεια – ενδεχομένως να σώσει ζωές. Ελπίζουμε ότι άλλα αυτοκίνητα θα ενημερωθούν σύντομα και ανυπομονούμε να τα αξιολογήσουμε. »

Advertisement

Το 2018, ο Elon Musk απέρριψε προτάσεις από μηχανικούς της Tesla για προσθήκη ενός προηγμένου συστήματος παρακολούθησης οδηγού, υποστηρίζοντας πως η παρακολούθηση των ματιών ήταν αναποτελεσματική.

Advertisement

Απομένει να δούμε ακριβώς πώς λειτουργεί το σύστημα παρακολούθησης του οδηγού της Tesla και αν παρακολουθεί τα μάτια των οδηγών ή μάλλον τη θέση του κεφαλιού τους. Σε κάθε περίπτωση, το σύστημα δεν έχει εξαλείψει την ανάγκη για τους οδηγούς να διατηρούν τα χέρια τους στο τιμόνι και να είναι σε θέση να παίρνουν τον έλεγχο ανά πάσα στιγμή. Άλλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων, όπως η General Motors και η Ford, χρησιμοποιούν τα συστήματα παρακολούθησης οδηγού για να επιτρέπουν την οδήγηση χωρίς χέρια σε διαχωρισμένους αυτοκινητόδρομους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Εκτοξεύεται η ζήτηση των Tesla Model 3
Tesla Model Y: Πουλά σαν ζεστό ψωμί
Ένα Tesla Model 3 εκτός ελέγχου, διέλυσε ένα γκαράζ (VIDEO)

Advertisement