Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Elon Musk: «Ημιαγωγοί, όπως λέμε… χαρτιά υγείας»

Ελλάδα 23:19
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Elon Musk: «Ημιαγωγοί, όπως λέμε… χαρτιά υγείας»

ΝΕΑ

Elon Musk: «Ημιαγωγοί, όπως λέμε… χαρτιά υγείας»

ΝΕΑ

Πανικός επικρατεί στις τάξεις των κατασκευαστών, οι οποίοι… τρέχουν να προμηθευτούν ημιαγωγούς, όπως οι πολίτες χαρτιά υγείας σε περίοδο πανδημίας.

Advertisement
Advertisement

Μεγάλα είναι τα προβλήματα που συνεχίζει να προκαλεί στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία  η έλλειψη ημιαγωγών, εξαρτήματα που είναι απαραίτητα για την κατασκευή των μοντέλων.

Η αδιέξοδος που έχει δημιουργηθεί δεν έμεινε ασχολίαστη και από τον κραταιό άνδρα της Tesla. Ο Elon Musk ανέφερε πως η έλλειψη ημιαγωγών αποδιοργανώνει την εφοδιαστική αλυσίδα της εταιρείας του.

Παράλληλα, δεν δίστασε να εξαπολύσει πυρά κατά πολλών εταιρειών, κατηγορώντας τες πως παραγγέλνουν περισσότερους μικροελεγχτές απ’ όσους χρειάζονται. Μάλιστα, παρομοίωσε τη συγκεκριμένη πρακτική τους, με τη συμπεριφορά των πολιτών που κατά τις πρώτες μέρες της πανδημίας έτρεχαν να προμηθευτούν χαρτιά υγείας, φοβούμενοι πως θα μείνουν επί μέρες εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους.

Advertisement
Advertisement

«Η μεγαλύτερη πρόκλησή μας είναι η εφοδιαστική αλυσίδα, και ειδικά οι μιρκοελεγχτές. Δεν έχουμε δει ποτέ κάτι σαν και αυτό. O φόβος των εταιρειών πως θα ξεμείνουν, τις οδηγεί σε υπερβολικές παραγγελίες, όπως με την έλλειψη χαρτιών υγείας, αλλά σε τεράστια κλίμακα», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Musk, μέσω Twitter.

Advertisement

Τον προηγούμενο μήνα,  η συμβουλευτική εταιρεία Alix Partners εκτίμησε πως φέτος οι πωλήσεις των κατασκευαστών θα καταγράψουν απώλειες ύψους 110 δισ. δολαρίων (90 δισ. ευρώ), εξαιτίας της έλλειψης τσιπ. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αποθαρρυντική πρόβλεψη, μιας και η εκτιμώμενη ζημιά είναι διπλάσια απ’ ότι προέβλεπε μια αντίστοιχη έκθεση στο παρελθόν.

Φιλί ζωής στις αυτοκινητοβιομηχανίες προσπάθησε να δώσει η ταϊβανέζικη εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), αναγγέλλοντας πως θα αυξήσει κατά 60% την παραγωγή. Οι κατασκευαστές, ωστόσο, δεν έχουν σταματήσει να αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Advertisement

Πληγείσα από την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και τις πιέσεις στην εφοδιαστική της αλυσίδα, η Tesla έχει αναγκαστεί να αυξήσει τις τιμές των μοντέλων της.

Παράλληλα, αναγκάστηκε να αφαιρέσει τη λειτουργία οσφυϊκής υποστήριξης από τα καθίσματα των Model 3 και Model Y, μιας και δεν χρησιμοποιείτο σε μεγάλο βαθμό από τους πελάτες της.

Από… τη μύγα ξύγκι προσπαθούν να βγάλουν και άλλες εταιρείας, απογυμνώνοντας τα συστήματα ασφαλείας των οχημάτων τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα συστήματα πλοήγησης και οι καθρέφτες εντοπισμού «τυφλών σημείων».

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες μέρες η Ένωση Κατασκευαστών για την Καινοτομία στις ΗΠΑ (Alliance for Auto Innovation) αναζήτησε σανίδα σωτηρίας στο πρόσωπο του νέου Προέδρου Joe Biden, ζητώντας του να διοχετεύσει πόρους για την εξασφάλιση των απαραίτητων ποσοτήτων ημιαγωγών. Σε διαφορετική περίπτωση, το λουκέτο είναι αναπόφευκτο, ανέφεραν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Κοιμόταν στο τιμόνι και το Tesla «πήγαινε» με 131 km/h! (+video)
«Θρίλερ» με Tesla: Δικαίωση για Elon Musk
Η Tesla φτιάχνει εστιατόρια!