Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τελικά είναι επικίνδυνα τα Κινέζικα αυτοκίνητα; (+video)

Ελλάδα 22:13
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τελικά είναι επικίνδυνα τα Κινέζικα αυτοκίνητα; (+video)

ΝΕΑ

Τελικά είναι επικίνδυνα τα Κινέζικα αυτοκίνητα; (+video)

ΝΕΑ

Για όσους υποστηρίζουν ότι τα κινέζικα ηλεκτρικά είναι φτηνιάρικα και όχι ασφαλή, οι νέες δοκιμές πρόσκρουσης θα κλείσουν στόματα.

Advertisement
Advertisement

O τρόπος με τον οποίο εξελίσσονται τα κινέζικα αυτοκίνητα χρόνο με το χρόνο (για να μην πούμε μήνα με το μήνα) είναι εκπληκτικός και πρωτόγνωρος για τα δεδομένα της αυτοκινητοβιομηχανίας της Ευρώπης.

Ιδίως τα ηλεκτρικά τους μοντέλα, τα οποία είναι πλέον η βιτρίνα της τεχνολογίας και η αιχμή του δόρατος της εξαγωγικής διάστασης που αποκτά με γοργούς ρυθμούς η κινέζικι αυτοκινητοβιομηχανία.

Μέχρι πριν λίγο καιρό, τα κινέζικα αυτοκίνητα αντιμετωπίζονταν με σκεπτικισμό σε ό,τι έχει να κάνει με την ασφάλεια που παρέχουν. Όμως δύο νέα crash test δείχνουν ότι και σε αυτόν τον τομέα, οι Κινέζοι δεν έχουν τίποτα πλέον να φοβηθούν σε σύγκριση με “επώνυμα” ευρωπαϊκά μοντέλα.

Advertisement
Advertisement

Στις νέες δοκιμές συμμετείχαν δύο αυτοκίνητα της Nio, το ET5 και το EL7, και σύμφωνα με το Euro NCAP κατάφεραν να συγκεντρώσουν την βαθμολογία των 5 αστεριών, ενώ τα πήγαν και εξαιρετικά καλά στις επιμέρους μετρήσεις.

Τα δύο κινεζικά ηλεκτρικά ήταν τα πρώτα αυτοκίνητα που υποβλήθηκαν στο νέο καθεστώς δοκιμών του Euro NCAP. Πρόκειται για δοκιμές που μπαίνουν το 2023 και αφορούν την ανίχνευση παρουσίας παιδιών, τις προδιαγραφές βύθισης του οχήματος και το νέο πρωτόκολλο ανίχνευση μοτοσικλετιστών και ευάλωτων χρηστών των δρόμων.

Για να επιτευχθεί υψηλή βαθμολογία, ο NCAP αναφέρει ότι τα νέα αυτοκίνητα πρέπει επίσης να παρουσιάζουν βελτιώσεις στην παθητική ασφάλεια για τους επιβάτες και τους ευάλωτους χρήστες του δρόμου.

Advertisement

Καθώς και στην ενεργητική ασφάλεια για την πρόληψη ή τη μείωση των αποτελεσμάτων μιας σύγκρουσης, ενώ παράλληλα πρέπει και να περιλαμβάνουν και συστήματα διάσωσης μετά τη σύγκρουση (αυτό αφορά κυρίως τα ηλεκτρικά).

Οι νέες δοκιμές περιλαμβάνουν επίσης σύγκρουση με διασταυρούμενο αυτοκίνητο, μετωπική σύγκρουση μεταξύ δύο αυτοκινήτων, την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας για το άνοιγμα της πόρτας για προστασία ποδηλάτη και την λειτουργία του συστήματος ελέγχου της κατάστασης του οδηγού.

Advertisement

Οι επιδόσεις των δύο κινέζικων μοντέλων ήταν πραγματικά εξαιρετικές. Το Nio ET5, που δοκιμάστηκε με την μπαταρία των 75 kWh, σημείωσε 96% για την προστασία των ενηλίκων και 85% για την προστασία των παιδιών. Παράλληλα πήρε 83% για προστασία πεζών και ποδηλατών και 81 για τα συστήματα υποβοήθησης.

Το Nio EL7 σημείωσε 93% για την προστασία των ενηλίκων, 85% για την προστασία των παιδιών και 80% για τους πεζούς.

Και τα δύο μοντέλα θα αρχίσουν να πωλούνται στην Ευρώπη άμεσα, με προτεραιότητα βέβαια στις μεγάλες αγορές και εκείνες που έχουν στραφεί οριστικά πλέον προς τα ηλεκτρικά (όπως η Νορβηγία για παράδειγμα).

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ποιο είναι το νέο μοντέλο της Nio για την Ευρώπη;
Nio ET5 Touring: Αυτό είναι το πρώτο ηλεκτρικό στέισον παγκοσμίως
Κινεζική επίθεση σε Ευρώπη και Ελλάδα με Δούρειο Ιππο