Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τα τετράκυκλα της Aixam στην Ελλάδα (+ video)

Ελλάδα 11:30
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τα τετράκυκλα της Aixam στην Ελλάδα (+ video)

ΝΕΑ

Τα τετράκυκλα της Aixam στην Ελλάδα (+ video)

ΝΕΑ

Μία από τις παραδοσιακότερες εταιρείες κατασκευής mini οχημάτων, η Aixam, βρήκε τον εμπορικό δρόμο της και στη χώρα μας, προσφέροντας προσιτές, πρακτικές και ασφαλείς λύσεις μετακίνησης.

Advertisement
Advertisement

H Aixam, μια γαλλική μικρή αυτοκινητοβιομηχανία, ειδικεύεται για 40 χρόνια στη σχεδίαση και κατασκευή μικρών σε διαστάσεις οχημάτων πόλης τα οποία απευθύνονται κυρίως σε όσους θέλουν έναν ασφαλέστερο μέσο για να κάνουν τις καθημερινές μετακινήσεις τους.

Η αλλαγή της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας και υποχρέωση των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσαρμόσουν το νομικό καθεστώς τους σε αυτή και να την ενσωματώσουν είχε ως αποτέλεσμα να πράξει το ίδιο και η Ελλάδα.

Με δεδομένο τόσο αυτό το γεγονός όσο και το ότι έχουν διαμορφωθεί, πλέον, οι συνθήκες στη συνείδηση των καταναλωτών για μια απλούστερη μορφή χρήσης ενός οχήματος -όπως και οι αντίστοιχες στην αγορά και στην επιχειρηματικότητα- είχε ως αποτέλεσμα τη σχετική αναθεώρηση και του δικού μας Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Advertisement
Advertisement

Έτσι, ο ΚΟΚ, επιτρέπει την κυκλοφορία τετράκυκλων οχημάτων τα οποία έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές και αυστηρά προορισμένη χρήση. Αυτά, θεωρούνται ως μοτοποδήλατα όπως αναγράφεται σαφώς στο σχετικό πεδίο του.

Συγκεκριμένα, ο Κώδικας ορίζει: «Μοτοποδήλατο: ελαφρύ μηχανοκίνητο δίκυκλο, τρίκυκλο ή τετράκυκλο όχημα, με μέγιστη σχεδιαστική ταχύτητα 45 χλμ./ώρα. Αυτά τα οχήματα είναι τα εξής:

Advertisement

»… δ) το ελαφρύ τετράκυκλο (L6e), με μάζα σε κατάσταση ετοιμότητας προς κυκλοφορία ≤ 425 kg με κυβισμό κινητήρα ≤ 50 cm3 για κινητήρα PI ή ≤ 500 cm3 για κινητήρα CI και διαθέτουν έως δύο (2) θέσεις καθίσματος, συμπεριλαμβανομένης της θέσης καθίσματος του οδηγού.

»Ως “καθαρή ισχύς” λογίζεται η μέγιστη συνεχής ονομαστική ισχύς για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα και η μέγιστη καθαρή ισχύς για τα οχήματα με κινητήρα καύσης».

Advertisement

Τα οχήματα της Aixam, συνεπώς, εντάσσονται στην κατηγορία των μοτοποδηλάτων, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να τα οδηγήσει και ένας έφηβος τουλάχιστον 16 ετών ακόμα και χωρίς να διαθέτει άδεια οδήγησης αυτοκινήτου.

Τα στελέχη της γαλλικής εταιρείας προσδιορίζουν τα μοντέλα τους ως «τετράκυκλα οχήματα ασφαλούς ταχύτητας» δίνοντας τον ουσιαστικό κατασκευαστικό χαρακτήρα τους.

Advertisement

Η αντιπροσώπευση στην Ελλάδα
Ο επίσημος αντιπρόσωπος της Aixam στη χώρα μας είναι o Όμιλος Εταιρειών Τρομπούκη στον οποίο ανήκει η «Automotivo» (η οποία διαθέτει μοντέλα της Renault και Dacia).

Για την περίπτωση της Aixam ιδρύθηκε μια νέα εταιρεία, η «Micromotivo», ώστε να επικεντρωθεί αποκλειστικά σε αυτά. Αυτή, διαθέτει ήδη στη χώρα μας δύο μοντέλα από την γκάμα του Γάλλου κατασκευαστή: το πρώτο είναι της σειράς Minauto και δεύτερο της σειράς Emotion.

Και τα δύο έχουν δικύλινδρο ατμοσφαιρικό πετρελαιοκινητήρα της ιαπωνικής Kubota. Η χωρητικότητά του είναι 479 κ. εκ. και αποδίδει 8 ίππους/3.200 σ.α.λ. και μέγιστη ροπή 21 Nm/2.500 σ.α.λ.

Το Minauto έχει τελική 45 χλμ./ώρα και το βάρος του είναι 425 κιλά. Η μέση τυποποιημένη κατανάλωσή του είναι 3,1 λίτρα/100 χλμ. και το ρεζερβουάρ του έχει χωρητικότητα 16 λίτρων. Η Aixam ανακοινώνει αυτονομία 500 χλμ. μέχρι τον αναγκαστικό ανεφοδιασμό του με καύσιμο. Η βασική τιμή λιανικής του ξεκινά από τα 11.490 ευρώ.

Για το μοντέλο της σειράς Emotion ισχύουν τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά και η διαφορά είναι στο σχήμα του αμαξώματος, στην πλατφόρμα στην οποία βασίζεται και στον καλύτερο εξοπλισμό του. Γι’ αυτό, η βασική τιμή λιανικής ξεκινά από τα 12.690 ευρώ.

Τέλος, η Aixam κατασκευάζει και επαγγελματικές εκδοχές των μοντέλων της ενώ έχει και αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα. Από την ελληνική αντιπροσωπεία έγινε γνωστό ότι προς το τέλος του έτους ή από τις αρχές του 2024 αναμένεται να εισαχθούν στη χώρα μας και τα ηλεκτρικά οχήματα.

Περισσότερες πληροφορίες για τα μοντέλα της Aixam μπορείτε να βρείτε κάνοντας κλικ εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η Γαλλική AIXAM έρχεται Ελλάδα
Ανατροπή: Τα ηλεκτρικά ξεπέρασαν τα ντίζελ στην Ε.Ε.
H ΕΕ δίνει λύση στο άγχος της αυτονομίας των ηλεκτρικών