Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Τα πιο ασφαλή του Euro NCAP για το 2022 είναι όλα ηλεκτρικά!

Ελλάδα 6:58
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τα πιο ασφαλή του Euro NCAP για το 2022 είναι όλα ηλεκτρικά!

Mobility

Τα πιο ασφαλή του Euro NCAP για το 2022 είναι όλα ηλεκτρικά!

Mobility

Είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πιο ασφαλή από τα συμβατικά; Την απάντηση δίνει ο Euro NCAP ο οποίος ανακοίνωσε τα μοντέλα με την υψηλότερη βαθμολογία στην κατηγορία τους. Και μαντέψτε…

Advertisement
Advertisement

Αυτό που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι πως ανάμεσα στα «ασφαλέστερα μοντέλα του 2022 στην κατηγορία τους»  δεν υπάρχει ούτε ένα με θερμικό κινητήρα!

Καθώς οι αξιολόγηση και η βαθμολογία του κάθε μοντέλου γίνονται κάθε χρόνο όλο και πιο δύσκολες ως διαδικασίες, η καλύτερη και πιο άμεση σύγκριση είναι αυτή που αφορά μοντέλα που έχουν δοκιμαστεί μέσα στο ίδιο έτος. Έτσι, όλα τα οχήματα αξιολογούνται με βάση τα ίδια πρότυπα και για τον καθορισμό του καλύτερου στην εκάστοτε κατηγορία, γίνεται ένας υπολογισμός από το άθροισμα των επιμέρους βαθμολογιών.

Οι τομείς της αξιολόγησης είναι τέσσερις και έχουν να κάνουν με την προστασία που προσφέρει το κάθε αυτοκίνητο σε ενήλικο επιβάτη, σε παιδί, σε πεζό, καθώς και σε ότι έχει να κάνει με τον εξοπλισμό του αυτοκινήτου που αφορά στην ασφάλεια. Εδώ λοιπόν έχουμε τα μοντέλα που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία ανά κατηγορία, τα οποία δοκιμάστηκαν μέσα στο 2022- και τυχαίνει όλα τους να είναι ηλεκτρικά.

Advertisement
Advertisement

Πιο κάτω, μπορείτε να δείτε τα διακριθέντα σε μια λίστα που περιλαμβάνει και τις υπόλοιπες -πλην των αμιγώς ηλεκτρικών- περιπτώσεις.

Λιμουζίνες: Tesla Model S

Με εξαιρετικά ποσοστά, το Model S είναι το μοντέλο που ξεχωρίζει ανάμεσα στις μεγάλες πολυτελείς προτάσεις που έχουν περάσει από τις διαδικασίες αξιολόγησης του Euro NCAP. Συγκεκριμένα, στους ενήλικες το μεγάλο Tesla «έγραψε» 94%, ενώ 91% ήταν η προστασία των παιδιών και 85% των πεζών. Σε ότι έχει να κάνει με τον εξοπλισμό ο οποίος είναι διαθέσιμος για την ασφάλεια που προσφέρει συνολικά το μοντέλο, το 98% είναι ένα ποσοστό που πρέπει να χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς για κάθε κατασκευαστή και κάθε καινούργιο αυτοκίνητο.

Μεγάλο οικογενειακό: Hyundai Ioniq 6

Advertisement

Το νέο μοντέλο της οικογένειας Ioniq που αφορά στα ηλεκτρικά της Hyundai, μπήκε απευθείας στο πάνθεον των διακριθέντων στον τομέα της ασφάλειας. Η κατάκτηση της κορυφής, με αυτά τα στατιστικά που παρουσιάζει, μοιάζει σν λογική εξέλιξη. Το 97% στην προστασία των ενηλίκων επιβατών και το 87% σε εκείνη των παιδιών, είναι ποσοστά αξιοζήλευτα. Το 66% για τους πεζούς και το 90% για τα υποστηρικτικά συστήματα ασφαλείας, είναι το συμπλήρωμα της εξαιρετικής εικόνας που φέρνει το Ioniq 6 σε πλεονεκτική θέση απέναντι στον ανταγωνισμό.

Μεγάλο SUV: WEY Coffee 01

Advertisement

Το μεγάλο SUV της WEY (της Great Wall και αυτή…) τυγχάνει εξαιρετικής αναγνώρισης στις ευρωπαϊκές αγορές όπου διατίθεται. Για την κατηγορία στην οποία κατατάσσεται, το μεγάλο ηλεκτρικό SUV της WEY που είναι και το πρώτο της εταιρείας στην Ευρώπη, δείχνει μια ομοιογένεια στην απόδοση που αφορά άμεσα τους τομείς της ασφάλειας που εξετάζει ο ανεξάρτητος οργανισμός Euro NCAP. Με 91% και 87% για ενήλικους επιβάτες και παιδιά αντίστοιχα, είναι μαζί με τα 79% (πεζούς) και 94% (συστήματα ασφαλείας), οι συντελεστές που τοποθετούν το Coffee 01 στην κορυφαία θέση της κατηγορίας του.

Μικρό οικογενειακό: ORA Funky Cat

Advertisement

Τα νέα δεδομένα που εισάγουν τα ηλεκτρικά στο παγκόσμιο αυτοκινητιστικό στερέωμα, δίνουν μάλλον αισιόδοξα μηνύματα στους τομείς που άπτονται της ασφάλειας. Τρανή απόδειξη αποτελεί η επίδοση του νεοεμφανιζόμενου Funky Cat της ORA (του Ομίλου Great Wall), με τη ρετρό εμφάνιση και τη μπαταρία των 48 kWh που εξασφαλίζει αυτονομία 310 χιλιομέτρων με μια φόρτιση. Με 92% για την προστασία των ενηλίκων επιβατών και 83% για τα παιδιά, καθώς επίσης και με 74% για τους πεζούς και 93% για τα συστήματα υποστήριξης της ασφάλειας, το μικρό ηλεκτρικό δείχνει το δρόμο στους αντιπάλους.

Μεσαίο SUV: Tesla Model Y

Με… άπαιχτα ποσοστά, το Model Y έρχεται να τοποθετηθεί στην κορυφή της λίστας των SUV στην μεσαία κατηγορία (που για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, θεωρείται «μικρή»). Το 97% για τους ενήλικους και το 87% για τα παιδιά, μαζί με το 82% των πεζών και το 98% (!) των συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού με γνώμονα την ασφάλεια, δίνουν ένα ακόμα στέμμα στο δημοφιλές μοντέλο της Tesla που στην Ευρώπη δείχνει να έχει χαράξει τη δική του ξεχωριστή εμπορική πορεία, δίπλα από τα υπόλοιπα μοντέλα της αμερικάνικης εταιρείας.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε όλα τα νέα μοντέλα που αξιολόγησε μέσα στο 2022 ο Euro NCAP – Η σειρά είναι από το μοντέλο με την υψηλότερη συνολικά βαθμολογία προς την χαμηλότερη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Renault Megane R.S. Ultime, το τελευταίο μιας εποχής
Σε ποια Ταξί δόθηκε 2 χρόνια παράταση «ζωής»;
Δοκιμή: VW ID. Buzz