Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

15 ηλεκτρικά με αυτονομία που ξεπερνά τα 400 χλμ.

Ελλάδα 6:57
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

15 ηλεκτρικά με αυτονομία που ξεπερνά τα 400 χλμ.

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

15 ηλεκτρικά με αυτονομία που ξεπερνά τα 400 χλμ.

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολλοί φοβούνται να μην μείνουν… από ενέργεια. Κάποιες εταιρείες, ωστόσο, έχουν εφοδιάσει τα μοντέλα τους με προηγμένες μπαταρίες που θεραπεύουν το λεγόμενο range anxiety –  Ποια είναι αυτά;

Advertisement
Advertisement

Καταιγιστική είναι επέλαση της ηλεκτρικής κινητικότητας, με τις εταιρείες να λανσάρουν σωρηδόν μοντέλα σχετικής τεχνολογίας. Οι απανταχού οδηγοί παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να κατανοήσουν τα όσα συμβαίνουν στον αυτοκινητικό κόσμο.

Μερικοί, μάλιστα, σηκώνουν τη σημαία της επανάστασης, φωνάζοντας πως η ηλεκτροκίνηση βρίσκεται σε ιδιαίτερα πρώιμο στάδιο και πως πρέπει να ξεπεραστεί μια σειρά «προβλημάτων», με μεγαλύτερο αυτό της αυτονομίας.

Οι «φωνές» των οδηγών έχουν φτάσει στα αυτιά των κατασκευαστών που καταβάλλουν επίμονες προσπάθειες, με στόχο την αύξηση της χιλιομετρικής απόστασης που μπορούν να διανύσουν τα μοντέλα τους. Μερικές, μάλιστα, δρέπουν τους καρπούς των κόπων τους, έχοντας να επιδείξουν σημαντικά επιτεύγματα. Ακολουθούν τα ηλεκτρικά με τη μεγαλύτερη αυτονομία, σε κύκλο WLTP.

Volvo C40 Recharge P8 (από 61.988 €)

Advertisement
Advertisement

Το C40 Recharge είναι το δεύτερο ηλεκτρικό της εταιρίας (προηγήθηκε το XC40 Recharge), αλλά είναι το πρώτο που σχεδιάστηκε ως ηλεκτρικό και θα παραμείνει αποκλειστικά ως ηλεκτρικό. Διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες 204 ίππων έκαστος, ένας σε κάθε άξονα, οι οποίοι αποδίδουν συνδυαστικά 408 ίππους και 660 Nm ροπή. Τα 0-100 χλμ/ώρα έρχονται σε 4,7 δευτερόλεπτα και η τελική περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 180 χλμ/ώρα. Η μπαταρία του συστήματος είναι ενεργειακής χωρητικότητας στις 78 kWh, και εξασφαλίζει μία μέση αυτονομία της τάξης των 420 χιλιομέτρων με βάση το πρότυπο WLTP.

Toyota bZ4X (αναμένεται)

Advertisement

Το bZ4X προσφέρεται σε δύο εκδόσεις, μία με κίνηση στους εμπρός τροχούς και μία τετρακίνητο. Η πρώτη χρησιμοποιεί έναν ηλεκτροκινητήρα 150 kW ο οποίος αποδίδει 204 ίππους και ροπή 265 Nm, για επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 8,4 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα 160 χλμ./ώρα. Το τετρακίνητο μοντέλο έχει μέγιστη ισχύ 217.5 ίππους με ροπή 336 Nm. Η τελική ταχύτητα παραμένει ίδια, ενώ η επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα είναι υπόθεση 7,7 δευτερολέπτων. Η μπαταρία ιόντων λιθίου είναι υψηλής πυκνότητας και έχει χωρητικότητα 71.4 kWh με την υπολογιζόμενη αυτονομία να είναι πάνω από 450 χλμ. (σύμφωνα με το πρότυπο WLTP).

Mercedes EQC 4MATIC (από 78.400 €)

Advertisement

H EQC 400 4MATIC τροφοδοτείται από δύο ηλεκτρικά μοτέρ (ένα σε κάθε άξονα) συνδυαστικής απόδοσης 408 ίππων. Η μπαταρία χωρητικότητας 80 kW προσφέρει αυτονομία έως και 462 χλμ., ενώ για τη φόρτισή της, παρέχεται ένας onboard φορτιστής ισχύος 11 KW ο οποίος μειώνει τον χρόνο φόρτισης.  Η EQC κατασκευάζεται στην γραμμή παραγωγής των C-Class, GLC και GLC Coupé και στη χώρα μας διατίθεται με τιμή πώλησης κάτω από 80.000 ευρώ.

Hyundai Ioniq 5 (αναμένεται)

Το πολυβραβευμένο SUV της Hyundai στην εκδοχή μεγαλύτερης μπαταρίας 72,6 kWh αγγίζει τα 481 χιλιόμετρα αυτονομίας με κατανάλωση μόλις 16,8 kWh/100 χλμ. σε κύκλο WLTP. Είναι το πρώτο αυτοκίνητο της εταιρίας που βασίζεται στην πλατφόρμα E-GMP η οποία έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για ηλεκτρικά μοντέλα. Η κατασκευή της έχει γίνει με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να εξασφαλίζει την μέγιστη δυνατή ακαμψία αλλά και την καλύτερη τοποθέτηση της μπαταρίας για βελτίωση των οδηγικών του χαρακτηριστικών.

Kia EV6 Long Range (από 48.990 €)

Advertisement

Τo Kia EV6 είναι ένα από τα μοντέλα που επιβεβαιώνουν τη νέα τάξη πραγμάτων που διαφαίνεται στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία και την ανακατάταξη των ισορροπιών ανάμεσα στους μεγάλους παίχτες. Είναι τετρακίνητο (με ένα σύγχρονο ηλεκτρικό μοτέρ ανά άξονα), έχει μπαταρία χωρητικότητας 77,4 kWh και η αυτονομία του πλησιάζει κατά πολύ τα 500 χιλιόμετρα.

Nissan Ariya (αναμένεται)

Το ηλεκτρικό που συμπληρώνει την όγδοη θέση της λίστας μας και αποσπά τα εύσημα για την αυτονομία του είναι το πολυαναμενόμενο coupe-crossover με το έμβλημα της Nissan, Ariya. Στην πισωκίνητη έκδοση με την μπαταρία των 87 kWh η αυτονομία φτάνει τα 500 χλμ., με την απόδοση του ηλεκτροκινητήρα να ανέρχεται σε 242 ίππους/ 300 Nm ροπής. Η τελική είναι ηλεκτρονικά περιορισμένη στα 160 χλμ./ώρα και η επιτάχυνση στα 100 χλμ./ώρα από στάση έρχεται σε 7,6 δευτερόλεπτα.

Audi Q4 e-Tron (από 52.100 €)

Στο νέο Q4 e-tron χρησιμοποιούνται ανάλογα με την έκδοση δύο μπαταρίες, μία στις 51,5 kWh η οποία αποτελείται από 8 στοιχεία και ζυγίζει 350 κιλά, και μία στις 76,6 kWh η οποία αποτελείται από 12 στοιχεία και ζυγίζει περίπου 500 κιλά. Η αυτονομία του φθάνει τα 519 χιλιόμετρα, αριθμός ικανός ξεπεράσει πιθανές φοβίες σχετικά με την επόμενη στάση για φόρτιση. Η αρχιτεκτονική της αρθρωτής πλατφόρμας για την ηλεκτροκίνηση (MEB) στην οποία βασίζεται το Q4 e-tron, εγγυάται μεγάλη ευρυχωρία. Έχει μήκος 4,590 μέτρα, πλάτος 1,865 μέτρα και ύψος 1,613 μέτρα, είναι δηλαδή από τα μεγαλύτερα compact SUV, όμως οι εσωτερικοί χώροι, το τοποθετούν σε μεγαλύτερη κατηγορία.

VW ID.4 (από 47.400 )

Το ηλεκτρικό SUV της VW φέρει την ονομασία ID.4 και έρχεται να παντρέψει την πρακτικότητα με τις μηδενικές εκπομπές ρύπων. Όπλο στη φαρέτρα του στην έκδοση Pro Performance των 204 ίππων / 310 Nm και η αυτονομία που μπορεί να φτάσει τα 520 χλμ., με την ηλεκτρική ενέργεια να αποθηκεύεται σε μπαταρία 82 kWh. Ο χώρος αποσκευών αγγίζει τα 543 λίτρα και με αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων εκτοξεύεται στα 1.575 λίτρα.

Skoda Enyaq iV (από 37.900 )

Όντας το πρώτο μοντέλο της μάρκας που βασίζεται στην αρθρωτή πλατφόρμα του ομίλου VW, MΕΒ, το Enyaq iV ξεχωρίζει με την επιβλητική του εμφάνιση και τον μεγάλο χώρο αποσκευών που φτάνει τα 585 λίτρα. Χαμόγελα, βέβαια, χαρίζει και η αυτονομία, δεδομένου ότι η έκδοση Enyaq 80 iV των 204 ίππων, με την μπαταρία των 80 kWh μπορεί να διανύσει απόσταση 532 χλμ. με μια φόρτιση. Πιθανότατα είναι το πιο… value for money ηλεκτρικό SUV αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά και χωρίς αμφιβολία είναι το πιο ποιοτικό Skoda όλων των εποχών.

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

VW ID.3 (από 35.300 €)

Πρόκειται για το μοντέλο που εγκαινίασε την οικογένεια ηλεκτρικών “ID.”, εξελισσόμενο στον πολιορκητικό κριό της μάρκας για τον εξηλεκτρισμό της γκάμας της. Μεγάλο ατού του η μεγάλη μπαταρία των 82 kWh που στην έκδοση Pro S χαρίζει στο ID.3 αυτονομία  550 χλμ.

Tesla Model X (από 99.990 €)

Θέση στη λίστα έχει και το κομψό SUV της Tesla, Model X που κληρονομεί το ψηφιακό υπόβαθρο της μάρκας, σερβίροντας ταυτόχρονα θέσεις για 7 επιβάτες. Μεγάλο πλεονέκτημα της έκδοσης Long Range με τους δύο κινητήρες είναι η αυτονομία που μπορεί να φτάσει έως και τα 580 χλμ. Και οι επιδόσεις… δεν πάνε πίσω, δεδομένου ότι το 0-100 έρχεται σε 3,9 δλ.

Ford Mustang Mach-e (από 61.998 €)

Πολλοί είναι αυτοί που εξεπλάγησαν από τη χρήση της ονομασίας “Mustang” εκ μέρους ενός ηλεκτροκίνητου μοντέλου. Οι συστάσεις, όμως, με το crossover Mustang Mach-e, συνοδεύτηκαν από απόλυτα θετικές αντιδράσεις. Όχι μόνο για τη σπορτίφ συμπεριφορά του, αλλά και για την αυτονομία, που στην περίπτωση της πιο ισχυρής πισωκίνητης έκδοσης των 294 ίππων, με την μπαταρία των 88 kWh φτάνει τα 600 χλμ.

ΤΑ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΦΘΗΝΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ

Tesla Model 3 (από 47.990 €)

Ακόμα πιο προικισμένο σε όρους κάλυψης αποστάσεων είναι το σεντάν αδερφάκι του Model X, το Tesla Model 3. Διότι στην αντίστοιχη έκδοση Long Range, η μπαταρία προσφέρει 614 χλμ. αυτονομίας, απαλλάσσοντας τον οδηγό από το άγχος να… μείνει από ενέργεια.

Tesla Model S (από 90.990 €)

Αν τα Tesla Model 3 και Model X χάριζαν χαμόγελα με την αυτονομία τους, το Model S σκορπά ενθουσιασμό. Διότι η έκδοση Long Range όχι απλά επιταχύνει στα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε 3,2 δλ. αλλά και διανύει 652 χλμ. με μια φόρτιση.

Mercedes EQS (από 123.450 € – η EQS SUV αναμένεται)

Στην κορυφή της λίστας φιγουράρει η ναυαρχίδα της ηλεκτρικής γκάμας της Mercedes, η premium λιμουζίνα EQS. Ενσωματώνει όλες τις πολυτέλειες της συμβατικής S-Class, και διακρίνεται για την πρακτικότητα και τη ρηξικέλευθη εμφάνισή της. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η EQS 450+ που ενσωματώνει μπαταρία ενεργειακής χωρητικότητας 107,8 kWh, προσφέροντας αυτονομία μεγαλύτερη των 770 χλμ. Στην EQS SUV η αυτονομία αυτή είναι μερικά χλμ. μικρότερη λόγω μεγαλύτερου βάρους και αεροδυναμικής σχεδίασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τα γρήγορα… φθηνά της ελληνικής αγοράς
Τα πιο γρήγορα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στον κόσμο
Τα 15 + 1 πιο φθηνά supermini στην Ελλάδα