Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πόση αυτονομία είναι αρκετή για ένα σύγχρονο ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Ελλάδα 1:30
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πόση αυτονομία είναι αρκετή για ένα σύγχρονο ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

ΝΕΑ

Πόση αυτονομία είναι αρκετή για ένα σύγχρονο ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

ΝΕΑ

Η αυτονομία είναι το “ιερό δισκοπότηρο” της ηλεκτροκίνησης με κάποια αυτοκίνητα να φθάνουν και τα 1.000 χιλιόμετρα. Είναι όμως απαραίτητο να μπορεί ένα αυτοκίνητο να κάνει τόσα χιλιόμετρα με μία φόρτιση;

Advertisement
Advertisement

Η έλευση της ηλεκτροκίνησης έφερε στην ζωή μας και την έννοια της αυτονομίας ως καθοριστικό παράγοντα για την αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Με την σημερινή τεχνολογία των μπαταριών να είναι δεδομένη, είναι εξαιρετικά δύσκολο για ένα αυτοκίνητο να αποκτήσει πραγματικά μεγάλη αυτονομία χωρίς μία μπαταρία με μεγάλο βάρος και όγκο και ότι επιπτώσεις έχουν αυτά στο ίδιο το αυτοκίνητο.

Ένα ακόμα θέμα είναι ότι τα δίκτυα φόρτισης δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα στον βαθμό που είναι απαραίτητο, κάτι που μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το λεγόμενο και “άγχος της αυτονομίας” για τους οδηγούς.

Με βάση τα παραπάνω οι κατασκευαστές έχουν οδηγηθεί σε μία κούρσα για την μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία, με αποστάσεις των 1.000 χιλιομέτρων να συζητούνται ήδη ως εφικτές.

Advertisement
Advertisement

Η BMW όμως φαίνεται να παίρνει αποστάσεις από την συγκεκριμένη κούρσα. Σε συνέντευξη του, ο υπεύθυνος για την i4 David Ferrufino δήλωσε ότι ο στόχος των χιλίων χιλιομέτρων δεν είναι κάτι που απασχολεί την εταιρία.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η μέγιστη αυτονομία εξαρτάται από την κατηγορία του κάθε αυτοκινήτου. Για παράδειγμα το i3, ως αυτοκίνητο πόλης, δεν χρειάζεται καν τα 600 χιλιόμετρα αυτονομίας, τα οποία όμως είναι απαραίτητα για αυτοκίνητα όπως η i4.

Advertisement

O Ferrufino λέει ότι η θέση της εταιρίας βασίζεται στο γεγονός ότι οι μπαταρίες εξελίσσονται αλλά και οι υποδομές σε φορτιστές έχουν αρχίζει να επεκτείνονται σε ικανοποιητικό βαθμό. Όπως είπε χαρακτηριστικά, το να ταξιδέψεις στην Ευρώπη, από τη Νορβηγία μέχρι την Ιταλία με ηλεκτρικό αυτοκίνητο, είναι πλέον μία άνετη και ευχάριστη πραγματικότητα.

Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας είναι και η ταχύτητα φόρτισης, κάτι που εξαρτάται και από την ικανότητα του εκάστοτε αυτοκινήτου να δεχθεί ισχυρές ποσότητες ρεύματος. Για παράδειγμα η i4 μπορεί σε φορτιστή των 200 kW DC να φορτίσει την μπαταρία της από το 10 στο 80% σε μόλις 31 λεπτά.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
BMW i4: Πλήρης αποκάλυψη και σπορ έκδοση i4 Μ50
Η ηλεκτρική BMW i4 θα έχει και σπορ έκδοση M50
Αποκάλυψη: Η νέα ηλεκτρική BMW i4