Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Στο στόχαστρο το μεγάλο βάρος των ηλεκτρικών

Ελλάδα 12:47
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Στο στόχαστρο το μεγάλο βάρος των ηλεκτρικών

ΝΕΑ

Στο στόχαστρο το μεγάλο βάρος των ηλεκτρικών

ΝΕΑ

Πολλές χώρες ήδη προσθέτουν έξτρα φόρους στα βαριά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Κάτι που οδηγεί σε αλλαγή του τρόπου σκέψης σχετικά με την κατασκευή τους.

Advertisement
Advertisement

Ανάμεσα στις μεγάλες αλλαγές που φέρνει η ηλεκτροκίνηση στην ζωή μας και στην σχεδίαση των αυτοκινήτων είναι ότι πλέον θεωρούμε δεδομένο να οδηγούμε αυτοκίνητα που ξεπερνούν κατά πολύ σε βάρος τους δύο τόνους.

Η ανάγκη για μεγάλες μπαταρίες για αυξημένη αυτονομία προσθέτει παραπανήσια κιλά στο αμάξωμα, ακολουθώντας έναν φαύλο κύκλο αυξημένης κατανάλωσης για να κινηθεί το μεγάλο βάρος.

Μέχρι να έρθουν οι νέας γενιάς μπαταρίες, οι κατασκευαστές θα πρέπει να βρουν λύσεις ώστε το βάρος των ηλεκτρικών να κρατηθεί σε λογικά πλαίσια.

Advertisement
Advertisement

Και να μην έχουν προβλήματα με την φορολογία που σιγά-σιγά βάζουν σε ισχύ αρκετές χώρες για τα βαριά ηλεκτρικά, θέλοντας να πιέσουν τις εταιρίες να οδηγηθούν σε άλλους δρόμους.

Την δική της απάντηση σε όλον αυτόν τον προβληματισμό δίνει η Dacia, η οποία έχει ως βασική αρχή ότι τα μεγάλα ηλεκτρικά και το αυξημένο βάρος τους δεν έχουν νόημα.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο πωλήσεων της εταιρίας, Xavier Martinet, χρειάζεται να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια και να δοθεί έμφαση στην μείωση του βάρους των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Advertisement

Όπως λέει ο ίδιος, αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί σχετικά με την μείωση των ρύπων, τότε το αυξημένο βάρος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Ο Martinet υποστηρίζει ότι αυτή η φιλοσοφία φαίνεται στην σχεδίαση του δικού τους ηλεκτρικού, του Spring, το οποίο ζυγίζει μόλις 975 κιλά. Και ανταποκρίνεται περίφημα στον ρόλο ενός αυτοκινήτου που κάνει λιγότερα από 50 χιλιόμετρα την ημέρα με μέση ταχύτητα τα 30 χλμ/ώρα.

Advertisement

Όσο για τα μεγαλύτερα SUV που φθάνουν να ζυγίζουν έως και τρεις τόνους, ο ίδιος λέει ότι δεν έχει κανέναν νόημα να κατασκευάζεις ένα τόσο βαρύ αυτοκίνητο για να μεταφέρει ένα άτομο σε αποστάσεις των 50 χιλιομέτρων κάθε μέρα.

Παραδείγματα όπως εκείνο της Rolls Royce Spectre που αναμένεται να ξεπερνά τους 3 τόνους ή της Mercedes-Benz EQS με τα 2.810 κιλά της είναι ενδεικτικά αυτής της κατάστασης η οποία πρέπει να αλλάξει.

Advertisement

Μέχρι πάντως να εμφανιστούν οι νέας γενιάς, ελαφρύτερες και πιο ισχυρές μπαταρίες, οι κατασκευαστές θα πρέπει να κινηθούν σε διαφορετική προσέγγιση της ηλεκτροκίνησης.

Ίσως με μικρότερες μπαταρίες και με εκμετάλλευση των καλύτερων και διαρκώς βελτιούμενων υποδομών φόρτισης, έτσι ώστε να μην μετρά η μέγιστη αυτονομία, αλλά η ταχύτητα φόρτισης και το πόσο γρήγορα μπορεί να πάρει τα χιλιόμετρα που χρειάζεται κανένας για να φθάσει στον προορισμό του.

Σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή μιας ολόκληρης εποχής. Και είναι προφανές ότι όλοι ψάχνονται για το πως θα την αξιοποιήσουν καλύτερα.

Το βάρος πάντως ήταν και θα παραμείνει ένας ανασταλτικός παράγοντας για το αυτοκίνητο. Και κάτι από το οποίο, και με τον φόβο των προστίμων, πρέπει να απαλλαγεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οδηγούμε το Dacia Jogger Hybrid στην Πορτογαλία
Dacia Spring: Με ισχυρότερη έκδοση Extreme
Πότε έρχεται στην Ελλάδα το ηλεκτρικό Dacia Spring;