Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Σοκ στην Ευρώπη: Ο Πούτιν κόβει εντελώς το φυσικό αέριο

Ελλάδα 10:19
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Σοκ στην Ευρώπη: Ο Πούτιν κόβει εντελώς το φυσικό αέριο

ΝΕΑ

Σοκ στην Ευρώπη: Ο Πούτιν κόβει εντελώς το φυσικό αέριο

ΝΕΑ

Η Ρωσία φθάνει στο έσχατο σημείο εκβιασμού των Ευρωπαίων σταματώντας την παροχή φυσικού αερίου. Σημαντικά προβλήματα αναμένονται μεταξύ άλλων και στην παραγωγή αυτοκινήτων.

Advertisement
Advertisement

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας κρίσης επιβεβαιώθηκε σήμερα από την πλευρά της Ρωσίας, με τον εκπρόσωπο του Πούτιν, Νμίτρι Πεσκόφ, να ανακοινώνει ότι σταματά η παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέχρι να αρθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην χώρα.

Συγκεκριμένα, ο Πεσκόφ, δήλωσε ότι ο Nord Stream 1 δεν θα λειτουργήσει και πάλι πλήρως, μέχρι η Δύση να άρει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο Πεσκόφ έριξε το φταίξιμο στις ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδά, καθώς όπως είπε, οι κυρώσεις δημιουργούν προβλήματα στην άντληση του φυσικού αερίου. Και αποδίδει την διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη στα προβλήματα άντλησης που υπάρχουν αυτή την στιγμή.

Advertisement
Advertisement

Ο Πεσκόφ ζήτησε από τις χώρες της Δύσης να ανακαλέσουν τις κυρώσεις, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η παροχή αερίου. Ήδη από την Παρασκευή η Gazprom είχε ανακοινώσει ότι σταματά την λειτουργία του λόγω τεχνικών προβλημάτων που έχουν κάποιες τουρμπίνες που κατασκευάζονται στον Καναδά.

Από την πλευρά της ΕΕ πιστεύει ότι δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που να εμποδίζει την προμήθεια σε φυσικό αέριο, και κατηγόρησαν την Ρωσία ότι εργαλειοποιεί τους ενεργειακούς της πόρους.

Η νέα αυτή εξέλιξη αναμένεται να δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στα νοικοκυριά όλης της Ευρώπης, αλλά και στις μεγάλες βιομηχανικές χώρες του Βορρά. Είναι προφανές ότι ένας τομέας που θα χτυπηθεί σοβαρά από αυτή την κατάσταση είναι η αυτοκινητοβιομηχανία.

Advertisement

Τα νέα δεδομένα θα οδηγήσουν σίγουρα σε μείωση της παραγωγής νέων αυτοκινήτων ενώ οι καταναλωτές θα πρέπει να περιμένουν πολύ μεγαλύτερες καθυστερήσεις στις παραδόσεις των αυτοκινήτων που έχουν παραγγείλει ή σκοπεύουν να αγοράσουν μέσα στους επόμενους μήνες.

Advertisement

Πολλές κυβερνήσεις έχουν ανακοινώσει μέτρα στήριξης, όπως αυτό του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς ο οποίος ανακοίνωσε πρόγραμμα ενίσχυσης 65 δισ. ευρώ για την βιομηχανία και τα νοικοκυριά της χώρας.

Όμως σε καμία περίπτωση αυτό το ποσό δεν πρόκειται να αμβλύνει την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οποία περιέρχεται η ευρωπαϊκή οικονομία. Πολύ δε περισσότερο όταν ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι λένε ότι θα κρατήσει για πολλά χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ο Πούτιν «γλεντά» ράλι πλουσιόπαιδων της Ρωσίας (+video)
Η Volkswagen σταματά την παραγωγή της στη Ρωσία
Η Ρωσία γύρισε 30 χρόνια πίσω

Advertisement