Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας λόγω ηλεκτροκίνησης

Ελλάδα 1:11
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας λόγω ηλεκτροκίνησης

ΝΕΑ

Σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας λόγω ηλεκτροκίνησης

ΝΕΑ

Μελέτη της CLEPA κάνει λόγο για σημαντική συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού στον κλάδο της προμηθευτών εξαρτημάτων για αυτοκίνητο.

Advertisement
Advertisement

Έως και 500.000 θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τον κλάδο προμήθειας εξαρτημάτων για αυτοκίνητα ενδέχεται να χαθούν εξαιτίας της μετάβασης από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης στην ηλεκτρική κινητικότητα, σύμφωνα με νέα μελέτη της Ένωσης Ευρωπαίων Προµηθευτών Αυτοκινήτων (CLEPA).

Η μελέτη προβλέπει ότι οι απειλούμενες θέσεις εργασίας δεν θα αναπληρωθούν στο σύνολό τους, μιας και η επικείμενη κυριαρχία της ηλεκτροκίνησης θα δημιουργήσει μόλις 226.000 καινούριες, σχετιζόμενες με την κατασκευή εξαρτημάτων για ηλεκτρικά.

Οι μεγαλύτερες απώλειες ενδέχεται να καταγραφούν στη Γερμανία (121.000), την Ιταλία (74.000), την Ισπανία (72.000) και τη Ρουμανία (56.000)

Advertisement
Advertisement

Για την αποφυγή της συρρίκνωσης του εργατικού δυναμικού, οι κατασκευαστές εξαρτημάτων ζητούν από τους θεσμούς την υιοθέτηση ενός πιο ευέλικτου χρονοδιαγράμματος για την κατάργηση των θερμικών μοτέρ.

Και επίσης να παύσει η ΕΕ να χρησιμοποιεί τα αμιγώς ηλεκτρικά ως πανάκεια για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά να εστιάσει και σε άλλες τεχνολογίες για τις μεταφορές όπως τα συνθετικά καύσιμα και το υδρογόνο.

Advertisement

Καθ’ αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί μείωση των ρύπων κατά 50% από τα επίπεδα του 2021 έως το 2030 –έναντι 55% που προτείνει η ΕΕ- χωρίς, όμως, να επέλθει συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού.

«Η μελέτη υπογραμμίζει τους κινδύνους που ενέχει μια στρατηγική η οποία βασίζεται αποκλειστικά επαναφορτιζόμενα ηλεκτρικά για τον βιοπορισμό χιλιάδων εργαζομένων», ανέφερε μεταξύ άλλων η Sigrid de Vries, Γενική Γραμματέας της CLEPA.

Advertisement

Σύμφωνα με στοιχεία της CLEPA, επί ευρωπαϊκού εδάφους στον κλάδο της προμήθειας εξαρτημάτων αυτοκινήτων απασχολούνται γύρω στο 1,7 εκατ. άνθρωποι, με επιπλέον 1,2 εκατ. να εργάζονται στις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Παράλληλα, υπάρχουν 1,21 εκατ. εργαζόμενοι σε κλάδους που αφορούν μεταξύ άλλων την εξέλιξη και κατασκευή μπαταριών και ηλεκτροκινητήρων, με πολλούς ανθρώπους επίσης να βιοπορίζονται εργαζόμενοι σε εταιρείες παροχής βοήθειας.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Honda: Αναζητά συνεργάτη για τα νέα της ηλεκτρικά
Αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι… full ηλεκτρικά! (video)
Πόσο έχουν μειωθεί οι τιμές των μπαταριών στα ηλεκτρικά;