Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πόσο έχουν μειωθεί οι τιμές των μπαταριών στα ηλεκτρικά;

Ελλάδα 20:37
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πόσο έχουν μειωθεί οι τιμές των μπαταριών στα ηλεκτρικά;

ΝΕΑ

Πόσο έχουν μειωθεί οι τιμές των μπαταριών στα ηλεκτρικά;

ΝΕΑ

Μικρότερο κόστος κατασκευής στις μπαταρίες, συνεπάγεται φθηνότερα ηλεκτρικά για τους οδηγούς. Ποιες είναι οι προβλέψεις;

Advertisement
Advertisement

Ευδοκιμούν όπως φαίνεται οι προσπάθειες των εταιρειών για μείωση των τιμών των ηλεκτρικών, κάτι που περνά μέσα από το μετριασμό του κόστους κατασκευής των μπαταριών τους.

Στο τελευταίο πεδίο, μάλιστα, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, όπως καταδεικνύει η ετήσια έκθεση του BloombergNEF. Το 2021 η μέση τιμή ανά κιλοβατώρα στις μπαταρίες ιόντων λιθίου ευρείας χρήσης μειώθηκε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, ολισθαίνοντας στα 116 ευρώ, έναντι των 124 ευρώ του περασμένο έτος.

Συγκριτικά τώρα με το 2010, όταν η μέση τιμή ήταν 1.063 ευρώ ανά kWh, έχει επιτευχθεί μια μείωση της τάξεως του 89%.

Advertisement
Advertisement

Όσον αφορά τις μπαταρίες ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στα ηλεκτρικά οχήματα, η μέση τιμή το 2021 έφτασε σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, και συγκεκριμένα στα 104 ευρώ ανά kWh.

Μια μπαταρία, λοιπόν, ενεργειακής χωρητικότητας 50 kWh (όπως στο Opel Mokka-e) κοστίζει σήμερα περίπου 5.200 ευρώ, όταν πριν από λίγα χρόνια έφτανε έως και τις 8.000.

EV-CHARGING1000x600

Advertisement

Σύμφωνα με το BloombergNEF, η μείωση στις τιμές των μπαταριών οφείλεται σε μια ποικιλία παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της «αυξημένης χρήσης των φθηνότερων μπαταριών φωσφορικού σιδήρου λιθίου (LiFePO4) και της απομάκρυνσης από κοστοβόρα υλικά καθόδου όπως είναι το νικέλιο και το κοβάλτιο».

Αναλυτές αναφέρουν πως μέχρι το 2024 η μείωση στο κόστος δεν αποκλείεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη φτάνοντας έως και τα 88 ευρώ ανά kWh, κάτι που θα συνείσφερε σημαντικά στις προσπάθειες των κατασκευαστών να ισοσκελίσουν τις τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων με αυτές των diesel και βενζίνης.

Advertisement

Προτού, όμως, φτάσουμε στα 88 ευρώ ανά κιλοβατώρα, το 2022 αναμένεται να καταγραφεί μια αύξηση στα 119 ευρώ/kWh, εξαιτίας της ανόδου στις τιμές των πρώτων υλών υψηλού κόστους, όπως είναι το λίθιο.

Υπενθυμίζεται ότι οι μπαταρίες αποτελούν το ακριβότερο εξάρτημα των ηλεκτρικών οχημάτων, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 30% του συνολικού κόστους. Επομένως, όπως είναι κατανοητό, μια μείωση στο κόστος παραγωγής των μπαταριών συνεπάγεται χαμηλότερες τιμές λιανικής για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. 

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αυτόματη αλλαγή μπαταρίας σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα; (+video)
Desten: Το αύριο στις μπαταρίες ιόντων- λιθίου
VW: Φθηνότερα ηλεκτρικά… χωρίς μπαταρία