Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πόσο κοστίζει η αυτονομία 3ου επιπέδου της Mercedes; (+video)

Ελλάδα 1:48
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πόσο κοστίζει η αυτονομία 3ου επιπέδου της Mercedes; (+video)

ΝΕΑ

Πόσο κοστίζει η αυτονομία 3ου επιπέδου της Mercedes; (+video)

ΝΕΑ

Όπως όλα δείχνουν, η ώρα της αυτόνομης οδήγησης έρχεται ολοένα και πιο κοντά.

Advertisement
Advertisement

Το Επίπεδο 3 στην αυτονομία των EQS και S-Class της Mercedes-Benz, είναι έτοιμο για διάθεση στη γερμανική αγορά αλλά δεν θα είναι δωρεάν.

Το μέλλον έφτασε και στη «γειτονιά μας» καθώς η Mercedes γίνεται ο πρώτος κατασκευαστής που έβαλε ένα σύστημα αυτόνομης οδήγησης Επιπέδου 3 με «διεθνή πιστοποίηση» στη γραμμή παραγωγής όχι ενός αλλά δύο μοντέλων. Το σύστημα που είναι γνωστό για τη Mercedes, ως «Drive Pilot», θα είναι διαθέσιμο για παραγγελία στη Γερμανία από τις 17 Μαΐου, για την S-Class και την EQS. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να ξέρουν οι ενδιαφερόμενοι για τη ναυαρχίδα της εταιρείας, είναι πως επιπλέον χρειάζεται να έχει και το «Driver Assistance Package Plus» το οποίο κοστολογείται 2.430 €.

Το πρόσθετο κόστος για τον εξοπλισμό που απαιτείται προκειμένου τα δύο μοντέλα να έχουν δυνατότητα αυτονομίας Επιπέδου 3, είναι της τάξης των 5.000 ευρώ, που αντικειμενικά είναι μικρό σε σχέση με το συνολικό κόστος του αυτοκινήτου και στις δύο περιπτώσεις. Το Drive Pilot επιτρέπει τον «αυτοματισμό υπό όρους» και αυτό σημαίνει ότι το σύστημα χειρίζεται όλες τις πτυχές της οδήγησης ενώ από τον οδηγό υπάρχει η απαίτηση να είναι stand by και να αναλαμβάνει «δράση» όταν το σύστημα το «ζητήσει». Το πιο σημαντικό νέο στοιχείο που εισάγει η πιστοποίηση του συστήματος, είναι το ότι από τον οδηγό δεν απαιτείται να έχει συνεχώς το νου του στο δρόμο σε κάποιες περιπτώσεις.

Advertisement
Advertisement

Στην περίπτωση του Drive Pilot, οι συνθήκες αυτές περιγράφονται ως εκείνες που το όχημα είναι ακινητοποιημένο λόγω μεγάλου κυκλοφοριακού φόρτου σε κάποιο σημείο της διαδρομής. Για να γίνει αυτό, το σύστημα εξοπλίζει με LiDAR τα μοντέλα, αισθητήρες, κάμερες, ραντάρ και υπερήχους, καθώς και έναν χάρτη υψηλής ακρίβειας για το GPS. Με το συνδυασμό όλων των δεδομένων που προκύπτουν, το όχημα μπορεί και «αναγνωρίζει» το σημείο στο οποίο βρίσκεται, με απόλυτη ακρίβεια. Το πρωτοποριακό σύστημα αυτόνομης οδήγησης, παρουσιάζεται στο video μέσω του οποίου η Mercedes-Benz άρχισε να επικοινωνεί τη διαθεσιμότητά του, από το οποίο προκύπτει και το ενδιαφέρον στοιχείο πως η λειτουργία του αφορά ένα πλέγμα δρόμων στη Γερμανία, που καλύπτει κάτι περισσότερο από 13.000 χιλιόμετρα.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Όλα όσα γνωρίζουμε για τη νέα Mercedes-Benz CLE
Διαρροή για την Mercedes EQS SUV
Stellantis: εξαγορά της Share Now από Mercedes και BMW

 

Advertisement