Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πόσο μπορεί να κοστίζει η αντικατάσταση μπαταρίας σε ένα ηλεκτρικό;

Ελλάδα 12:55
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πόσο μπορεί να κοστίζει η αντικατάσταση μπαταρίας σε ένα ηλεκτρικό;

ΝΕΑ

Πόσο μπορεί να κοστίζει η αντικατάσταση μπαταρίας σε ένα ηλεκτρικό;

ΝΕΑ

Οι εταιρείες απαλλάσσουν τους οδηγούς από το άγχος, προσφέροντας γενναιόδωρες εγγυήσεις. Διότι χωρίς αυτές το κόστος αντικατάστασης μιας μπαταρίας μπορεί να φτάσει στα ύψη.

Advertisement
Advertisement

Την κατιούσα παίρνουν σιγά-σιγά οι τιμές των μπαταριών στα ηλεκτρικά, ένας παράγοντας που θεωρείται καθοριστικός στην προσπάθεια που γίνεται ώστε γεφυρωθεί το τιμολογιακό χάσμα ανάμεσα στα μηδενικών ρύπων και συμβατικά μοντέλα.

Ενδεικτικά είναι και τα στοιχεία που δείχνουν πως οι τιμές των συσσωρευτών ιόντων λιθίου έχουν σημειώσει πτώση ύψους 89% στα 116 ευρώ/kWh, συγκριτικά με το 2010, όταν και άγγιζαν τα 1.063 ευρώ/kWh.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως η αντικατάσταση μιας μπαταρίας δεν θα «πονέσει» τον προϋπολογισμό ενός νοικοκυριού, όπως καταδεικνύει και το παράδειγμα της Ford Mustang Mach-E. Πόσο μάλλον αν προστεθούν στο συνολικό λογαριασμό και τα απαραίτητα περιφερειακά συστήματα, αλλά και το κόστος εργασίας.

Advertisement
Advertisement

Χρήστης της δημοφιλούς πλατφόρμας Reddit παρατήρησε πως εφόσον χρειαστεί αντικατάσταση η μπαταρία μιας Mach-E, ο ιδιοκτήτης θα χρειαστεί να βγάλει από την τσέπη του περισσότερα από όσα αξιώνονται για ένα ολοκαίνουριο Maverick.

Φυσικά, το κόστος ποικίλει ανάλογα με την μπαταρία και την αντιπροσωπεία στην οποία θα απευθυνθεί ο ενδιαφερόμενος. Για παράδειγμα, o επίσημος έμπορος της μάρκας από το Λέικλαντ της Φλόριντα κοστολογεί την αντικατάσταση των συσσωρευτών της βασικής Mach-E 18.514 δολάρια (16.415 ευρώ), αλλά για τη μεγαλύτερη μπαταρία των 91 kWh απαιτούνται $23.648 (21.000 ευρώ). Δηλαδή $2.159 (1.914 ευρώ) περισσότερα από ένα «βασικό» Maverick του κουτιού.

Advertisement

Δεδομένου, μάλιστα, ότι η βασική Ford Mustang Mach-E στις ΗΠΑ κοστίζει 43.895 δολάρια (38.911 ευρώ), συμπεραίνεται ότι η αλλαγή μιας μπαταρίας (18.514 δολάρια) θα αντιστοιχούσε σχεδόν στο 50% της τιμής του αυτοκινήτου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΤΟ ΣΕΡΒΙΣ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ;

Advertisement

Και φυσικά η Ford δεν είναι η μοναδική εταιρεία που αξιώνει ένα μεγάλο ποσό για την αντικατάσταση της μπαταρίας.

Ένα τιμολόγιο που αφορά την αντικατάσταση μπαταρίας ενός Tesla Model 3 δείχνει ότι ο ιδιοκτήτης κλήθηκε να καταβάλλει συνολικά 16.550 δολάρια (14.671 ευρώ). Συγκεκριμένα:

-14.251 δολάρια (12.633 ευρώ) για όλα τα εξαρτήματά της μπαταρίας
-2.999 δολάρια (2.658 ευρώ) για τα εργατικά

Advertisement

Αντίστοιχες είναι και οι μαρτυρίες ενός ιδιοκτήτη Tesla Model S (έτος κατασκευής 2014) που ισχυρίζεται πως η ολική αντικατάσταση της μπαταρίας του κόστισε $20.000 (17.728 ευρώ).

Στον αντίποδα, οι ιδιοκτήτες ενός Nissan Leaf μάλλον θα χρειαστεί να επωμιστούν μικρότερο οικονομικό βάρος.

Σύμφωνα με ανάρτηση που έγινε στις 30 Ιανουαρίου του 2020 στο φόρουμ MyNissanLeaf, η αντικατάσταση μιας μπαταρίας με ενεργειακή χωρητικότητα 24 kWh περιορίζεται στα 5.500 δολάρια (4.874 ευρώ).

Όπως τεκμαίρεται από τα παραπάνω, η αλλαγή μπαταρίας αποτελεί πονοκέφαλο για οποιονδήποτε κάτοχο ηλεκτρικού. Οι εταιρείες, ωστόσο, στέκονται στο πλευρό του καταναλωτή και προσπαθούν να τον απαλλάξουν από το άγχος, προσφέροντας 8ετή εγγύηση ή 160.000 χλμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ανατίναξε με 30 kg δυναμίτη το Tesla του (+video)
«Κατέβηκαν» οι τιμές του πανίσχυρου Tesla Roadster
Πόσο γρήγορα φορτίζει ένα Tesla; (+video)