Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πόσο γρήγορα φορτίζει ένα Tesla; (+video)

Ελλάδα 7:45
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πόσο γρήγορα φορτίζει ένα Tesla; (+video)

ΝΕΑ

Πόσο γρήγορα φορτίζει ένα Tesla; (+video)

ΝΕΑ

Ταξιδέψαμε μέχρι τον Ψαθόπυργο, λίγο πριν την Πάτρα και δοκιμάσαμε τους ταχυφορτιστές των 250 kW της Tesla. Πόσο γρήγορα φορτίσαμε και πόσο ρεύμα… «κάψαμε»; Απορίες που δίνουμε απάντηση…

Advertisement
Advertisement

Η Tesla μπήκε… απότομα στη ζωή μας και όπως φαίνεται έχει μεγάλη απήχηση. Καταρχάς μιλάμε για μία μάρκα που διαθέτει αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα που πωλούνται μέσω διαδικτύου! Καλά ακούσατε όσοι δεν το γνωρίζετε, καθώς για να αποκτήσεις το Model 3 ή το Model Y (αυτά είναι διαθέσιμα προς το παρόν) θα πρέπει να επισκεφτείς την ιστοσελίδα της Tesla και από εκεί να ακολουθήσεις μία διαδικασία, να κάνεις κατάθεση χρημάτων (ή να το πάρεις με δάνειο) και απλά να περιμένεις για να το παραλάβεις.

Όσο και αν ακούγεται παράξενο αυτή είναι η αλήθεια καθώς η Tesla στην Ελλάδα δεν διαθέτει δικιά της αντιπροσωπεία. Όσοι θέλουν να κάνουν test drive το πραγματοποιούν από αυτοκίνητα που παίρνουν από το Golden Hall έχοντας προηγουμένως εκφράσει το ενδιαφέρον τους για δοκιμή. Όσον αφορά το service αυτό γίνεται στην Ελλάδα (σε χώρο που βρίσκεται στην περιοχή Αγίου Ιωάννη Ρέντη) ενώ εκεί βρίσκεται, ο χώρος που γίνονται οι επισκευές και η φανοποιεία.

Ωστόσο και όπως έχουμε αποκαλύψει στο Newsauto, το 2022 ενδέχεται να δούμε αρχικά μία αντιπροσωπεία στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας και αργότερα μία κάθετη μονάδα στα Νότια. Μάλιστα η δεύτερη θα είναι σε πρότυπα που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στην Ελλάδα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και σκέψεις για αντιπροσωπεία στην Θεσσαλονίκη, που μπορεί να τη δούμε το 2022 ή το αργότερο το 2023.

Advertisement
Advertisement

Κάναμε το πείραμα – Πείραμε απαντήσεις

Παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις γίνονται διαδικτυακά, υπολογίζεται πως το 2021 η Tesla θα φτάσει να διαθέσει σχεδόν 600 αυτοκίνητα! Το νούμερο είναι ιδιαίτερα υψηλό για τα δεδομένα της χώρα μας και ιδίως αν αναλογιστούμε πως μιλάμε για αυτοκίνητα αμιγώς ηλεκτρικά αλλά και τιμές που ξεκινούν από τα 48.000+ ευρώ.

Advertisement

Σε γενικές γραμμές η συντριπτική πλειοψηφία έχει ακούσει για την Tesla. Όμως υπάρχουν απορίες που αφορούν στην ταχύτητα φόρτισης, τα σημεία που μπορεί να φορτίσει ο ιδιοκτήτης αλλά και ο χρόνος που απαιτείται για να φορτίσουν οι μπαταρίες.

Για να πάρουμε απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις κάναμε το εξής απλό πείραμα. Πήραμε το Model 3 στην έκδοση Performance με τους 513 ίππους και ξεκινήσαμε από την Αθήνα με κατεύθυνση στον Ψαθόπυργο λίγο πριν από την Πάτρα. Σε αυτό το σημείο (στα ΣΕΑ συγκεκριμένα) η Tesla έχει τοποθετήσει από τέσσερις ταχυφορτιστές (ανά ρεύμα κατεύθυνσης) στους οποίους μπορούν να κάνουν χρήση μόνο οι ιδιοκτήτες της Tesla. Οι συγκεκριμένοι έχουν δυνατότητα φόρτισης μέχρι 250 kW.

Advertisement

Ταξίδι χωρίς άγχος…

Φύγαμε από την Αθήνα με 83% μπαταρία (η χωρητικότητας της αγγίζει τις 82,0 kWh). Χωρίς το φόβο να πατήσουμε το γκάζι, κινηθήκαμε σβέλτα, με κλιματισμό (όποτε τον χρειαστήκαμε) και χρήση διαφόρων αξεσουάρ.

Advertisement

Καλύψαμε 201 χιλιόμετρα για να φτάσουμε στα ΣΕΑ Ψαθοπύργου, με την μπαταρία εκείνη τη στιγμή να δείχνει 14%. Τοποθετήσαμε την «κάνουλα» στην σχετική υποδοχή και το ρεύμα άρχισε να εισρέει με ισχύ πάνω από 240 kW (έχοντας 14% υπόλοιπο μπαταρίας).

Σε μισή ώρα φορτίσαμε στο 80%

Χρειάστηκε να περάσουν 30 λεπτά για να φτάσει η μπαταρία στο 80%, ενώ για να ολοκληρωθεί η φόρτιση στο 100% έπρεπε να περιμένουμε σχεδόν μία ώρα. Διαπιστώσαμε πως η ταχύτητα φόρτισης εξαρτάται από το πόσο γεμάτη είναι η μπαταρία.

Συγκεκριμένα όσο πιο κοντά στο 0% βρίσκεται τόσο πιο γρήγορα φορτίζει, ενώ όσο πλησιάζει στο 100% η ταχύτητας φόρτισης πέφτει προκειμένου να προστατευτεί η μπαταρία.

Χωρίς χρέωση
Να σημειώσουμε πως προς το παρόν δεν υπάρχει χρέωση στην Ελλάδα σε ταχυφορτιστές της Tesla για τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων της αμερικάνικης μάρκας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Newsauto, στην περίπτωση που αρχίσει να υπάρχει χρέωση και με τα σημερινά δεδομένα, η πώληση θα κυμανθεί μεταξύ 0.30 – 0.35 ευρώ ανά kWh.

Πού υπάρχουν ταχυφορτιστές Tesla;
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμοι έξι ταχυφορτιστές της Tesla στο Μαρούσι (Golden Hall) με ταχύτητες έως 150kW. Επίσης βρίσκονται σε λειτουργία άλλοι 8 στα ΣΕΑ Ψαθοπύργου (4 για κάθε ρεύμα κυκλοφορίας) με ταχύτητες 250kW. Στα σχέδια της εταιρείας είναι να τοποθετήσει ταχυφορτιστές το πρώτο τρίμηνο του 2022 στη Λαμία, το καλοκαίρι στη Λάρισα και μέχρι τέλος της επόμενη χρονιάς στη Θεσσαλονίκη .Επιπλέον υπάρχουν σχέδια για τοποθέτηση Superchargers και στα νότια Προάστια της Αθήνας.

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήστε το πείραμα που κάναμε με το Tesla

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πώς μπορείτε να αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο Tesla Model 3; – Πόσο κοστίζει;
Ποιος ήταν ο άνθρωπος που σχεδίασε το πιο όμορφο roadster στον κόσμο;
Απίστευτο: Φυλακισμένοι θα κατασκευάζουν φορτηγά