Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πόσο αντέχουν οι μπαταρίες της Tesla;

Ελλάδα 13:41
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πόσο αντέχουν οι μπαταρίες της Tesla;

ΝΕΑ

Πόσο αντέχουν οι μπαταρίες της Tesla;

ΝΕΑ

H Tesla έχει δηλώσει ότι μπαταρίες που κατασκευάζει και τοποθετεί στα αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα της αντέχουν στον χρόνο αναφορικά με την αποδοτικότητά τους. Πόσο μειώνεται αυτή έπειτα από 200.000 χιλιόμετρα;

Advertisement
Advertisement

Μία από τις βασικές απορίες που έχουν όσοι θέλουν να αποκτήσουν ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο νέο μοντέλο είναι για πόσο χρονικό διάστημα ή για πόσα διανυόμενα χιλιόμετρα οι μπαταρίες του θα προσφέρουν ικανοποιητική απόδοση.

Αναφορικά με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου (οι οποίες χρησιμοποιούνται και στα οχήματα), οι περισσότεροι είμαστε επηρεασμένοι από το γεγονός ότι στις ηλεκτρονικές συσκευές, π.χ. smartphone ή laptop, χάνουν την ενεργειακή αποδοτικότητά τους σε διάστημα λίγων χρόνων.

Όμως, αυτές που τοποθετούνται στα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα διαφέρουν σημαντικά από αυτές που υπάρχουν στις φορητές συσκευές, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια στον χρόνο και αντέχουν σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό κύκλων φόρτισης.

Advertisement
Advertisement

Η Tesla ανακοίνωσε ότι βάσει των στοιχείων που έχει συγκεντρώσει και αναλύει από τη σχεδόν δεκαπενταετή παραγωγή των αμιγώς ηλεκτροκίνητων μοντέλων της, οι μπαταρίες ιόντων λιθίου της χάνουν κατά 12% την αποδοτικότητά τους έπειτα από 200.000 μίλια (περίπου 322.00 χλμ.), συγκριτικά με αυτή που διαθέτουν αρχικά.

Το ποσοστό αυτό θεωρείται χαμηλό για τη διανυόμενη απόσταση η οποία αντιστοιχεί σε έναν πολύχρονο κύκλο «ζωής» τού αυτοκινήτου. Μάλιστα, η αμερικανική εταιρεία ανακοινώνει ότι ο μέσος όρος αντικατάστασης των επιβατικών οχημάτων στις ΗΠΑ συμβαίνει έπειτα από την κάλυψη της συγκεκριμένης συνολικής απόστασης, ενώ στην Ευρώπη ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι τα 150.000 μίλια (περίπου 240.000 χλμ.).

Advertisement

Επίσης, η Tesla γνωστοποίησε ότι, βάσει των στοιχείων που έχει συγκεντρώσει από τα μοντέλα της, η ποσοστιαία μείωση στην απόδοση είναι ανάλογη και για τις μπαταρίες της που περιέχουν νικέλιο.

Advertisement

Σε ό,τι αφορά αυτές του τύπου φωσφορικού άλατος σιδήρου λίθιου (LFP), η εταιρεία δεν ανακοίνωσε αντίστοιχα στοιχεία για τη μείωση της αποδοτικότητάς τους. καθώς δεν έχει ακόμα ικανό αριθμό δεδομένων για να είναι σε θέση να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρώτη διαρροή για το ανανεωμένο Tesla Model 3
Απίστευτος Musk: «Η Tesla μπορεί να πουλά χωρίς κέρδος»!
Δείτε το Ελληνικό κινητό της Tesla (video)