ΝΕΑ

Η CATL ανακοίνωσε νέες, σούπερ μπαταρίες

Ελλάδα 17:32
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η CATL ανακοίνωσε νέες, σούπερ μπαταρίες

ΝΕΑ

Η CATL ανακοίνωσε νέες, σούπερ μπαταρίες

ΝΕΑ

Η εξέλιξη της τεχνολογίας των μπαταριών συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό από τις εταιρείες. H CATL ανακοίνωσε ότι δημιούργησε νέους συσσωρευτές που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και σε αμιγώς ηλεκτρικά αεροσκάφη.

Advertisement
Advertisement

Με την ηλεκτροκίνηση να αναπτύσσεται συνεχώς, ο σημαντικότερος τομέας που εμφανίζεται στο προσκήνιο είναι αυτός της κατασκευής μπαταριών με όσο το δυνατόν μικρότερο βάρος και μεγαλύτερη ενεργειακή χωρητικότητα.

Η κινέζικη CATL ανακοίνωσε ότι έχει δημιουργήσει συσσωρευτές οι οποίοι έχουν ενεργειακή πυκνότητα η οποία φτάνει ως και τα 500 βατώρες/κιλό, όταν οι πιο σύγχρονες μπαταρίες που διαθέτει ως τώρα έχουν αντίστοιχη πυκνότητα 160 βατώρες/κιλό. Επίσης, οι 4680 τής Tesla έχουν περίπου 300 βατώρες/κιλό (296 βατώρες/κιλό, για την ακρίβεια).

Αυτό σημαίνει ότι οι καινούργιες μπαταρίες της θα είναι σημαντικά ελαφρύτερες απ’ ό,τι ισχύει τώρα. Για παράδειγμα, μια συστοιχία 100 kWh θα ζυγίζει 200 κιλά. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, στο ανανεωμένο Audi Q8 etron οι συσσωρευτές του των 95 kWh ζυγίζουν 700 κιλά και αυτές των 114 kWh (106 kWh, πραγματική ενεργειακή χωρητικότητα) 728 κιλά, σύμφωνα με τη γερμανική εταιρεία.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η CATL κατάφερε να μειώσει το βάρος τους χάρη στη χρήση ενός νέου ηλεκτρολύτη υψηλής αγωγιμότητας και την υιοθέτηση βιομιμητικής τεχνολογίας. Η διάθεσή τους στην αγορά ενδεχομένως να ξεκινήσει από τα τέλη της χρονιάς.

Το γεγονός ότι το βάρος τους είναι σημαντικά μικρότερο και η πυκνότητά τους αυξημένη, συγκριτικά, τις κάνει κατάλληλες και για αποτελεσματική χρήση σε τομείς πέραν της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Advertisement

Ένας από αυτούς είναι και η αεροπορική βιομηχανία. Όπως ανακοίνωσε η κινεζική εταιρεία, έχει αρχίσει ήδη να συνεργάζεται με άλλες του συγκεκριμένου βιομηχανικού κλάδου για την εξέλιξη ενός αμιγώς ηλεκτροκίνητου αεροπλάνου.

Advertisement

Σε σχετική ανακοίνωσή της η CATL αναφέρει: «Καθώς η ηλεκτροδότηση εκτείνεται από τη γη στον ουρανό, τα αεροσκάφη θα γίνονται πιο καθαρά και πιο έξυπνα. Η υιοθέτηση των μπαταριών υψηλής πυκνότητας θα εγκαινιάσει μια εποχή καθολικής ηλεκτροκίνησης των θαλάσσιων, χερσαίων και αεροπορικών μεταφορών.

»Θα δώσουν περισσότερες δυνατότητες ανάπτυξης της βιομηχανίας και θα προωθήσουν την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων για την ουδετερότητα του άνθρακα νωρίτερα απ’ ό,τι έχει αποφασιστεί», καταλήγει η ανακοίνωσή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Κινεζική τεχνογνωσία για τη Ford
Ερχονται τα ηλεκτρικά υδροπλάνα
Εξηλεκτρισμός και για τη νομενκλατούρα

Advertisement