Menu
Τιμές αυτοκινήτων | Live η κίνηση Τιμές Καυσίμων | Choice SUV

ΝΕΑ

«Πλημμυρίζει» από κατασκευαστές ηλεκτρικών η Κίνα

  • Αναστάσης Γαλάνης (ag@newsauto.gr)

Πονοκέφαλος στην κινεζική κυβέρνηση, η οποία δεν περίμενε την εμφάνιση ενός τόσο μεγάλου όγκου κατασκευαστών ηλεκτρικών οχημάτων –  Συνεχίζει η κρίση των ημιαγωγών, από την οποία κάποιοι επιχείρησαν να θησαυρίσουν.

Ένα απροσδόκητο πρόβλημα έχει εμφανιστεί στην αγορά αυτοκινήτου της Κίνας. Μολονότι, η ηλεκτροκίνηση βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της ασιατικής χώρας, ελάχιστοι μπορούσαν να προβλέψουν πως θα εμφανιστούν τόσοι κατασκευαστές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Πληροφορίας της χώρας, Xiao Yaqing, αναζητά λύσεις για την αποσυμφόρηση της κατάστασης, όπως αναφέρει το Reuters. Μάλιστα, φαίνεται πως προτείνει τη συγχώνευση μεταξύ κατασκευαστών, κάτι που θα επιτρέψει τη δημιουργία ισχυρότερων “παιχτών”,  οι οποίοι θα έχουν αυξημένες πιθανότητες να υπερισχύσουν όταν κληθούν να… αντιμετωπίσουν διεθνούς εμβέλειας παραδοσιακές δυνάμεις.

Παράλληλα,  ο υπουργός προτάσσει την αναβάθμιση και διεύρυνση του δικτύου φόρτισης, και ταυτόχρονα θα ενθαρρύνει τις πωλήσεις ηλεκτρικών σε αγροτικές περιοχές. 

Πώς φτάσαμε στην υπερπληθώρα

Το πλεόνασμα κατασκευαστών αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων σηματοδοτήθηκε μετά την κυβερνητική δράση για προώθηση της ηλεκτροκίνησης, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων.

Κάποιες από τις εταιρείες που θεώρησαν πως θα επωφεληθούν από το κυβερνητικό σχέδιο ήταν οι Nio, Xpeng και BYD, οι οποίες φρόντισαν να αυξήσουν της εγχώρια παραγωγική τους δύναμη.

Όπως ανέφερε ο Xiao Yaqing, η αυτοκινητοβιομηχανία συνεχίζει να ταλαιπωρείται από την έλλειψη ημιαγωγών, και κατά συνέπεια αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις.

Παράλληλα, παρατηρήθηκαν φαινόμενα αισχροκέρδειας, με πολλούς κατασκευαστές ημιαγωγών να τινάζουν τις τιμές στα ύψη. Δεν γλίτωσαν όμως από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες τους επέβαλαν πρόστιμο, στέλνοντας, ταυτόχρονα, το μήνυμα πως προέχει η αντιμετώπιση της κρίσης, και όχι ο πλουτισμός κάποιων τυχοδιωκτών.

Υπενθυμίζεται πως η έλλειψη σε μικροτσιπ συνεχίζει να πλήττει την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία αναγκάζοντας πολλές εταιρείες να μειώσουν την παραγωγή καινούριων ΙΧ.

Οι συνέπειες αφορούν και τη χώρα μας, όπου οι χρόνοι παράδοσης καινούριων ΙΧ είναι σημαντικά αυξημένοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
TOGG: Προσηλυτίζει τους Τούρκους στα ηλεκτρικά
Πρεμιέρα στη ΔΕΘ για το ηλεκτρικό Next.e.Go Life!
Πόσο κοστίζει στην Ελλάδα το αμιγώς ηλεκτρικό Volvo C40;

 

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto  

Εκλογές 2023

Που ψηφίζω: Μάθετε που ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Οι υπόλοιπες ειδήσεις στο Πρώτο ΘΕΜΑ