Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποιο είναι το πιο αεροδυναμικό αυτοκίνητο στον κόσμο;

Ελλάδα 4:14
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ποιο είναι το πιο αεροδυναμικό αυτοκίνητο στον κόσμο;

ΝΕΑ

Ποιο είναι το πιο αεροδυναμικό αυτοκίνητο στον κόσμο;

ΝΕΑ

Η αεροδυναμική αντίσταση ενός οχήματος είναι ένα μέγεθος το οποίο έχει αρχίσει να προσμετράται περισσότερο στην αυτοκινητοβιομηχανία τα τελευταία χρόνια.

Advertisement
Advertisement

Η προσπάθεια που κάνουν οι εταιρείες για να μειώσουν τον αεροδυναμικό συντελεστή στα μοντέλα τους απαιτεί μεγάλα ποσά και πολύχρονη έρευνα. Όλες θα ήθελαν να αποκτήσουν τη φήμη ότι έχουν το «πιο αεροδυναμικό αυτοκίνητο του κόσμου» αλλά λίγες το καταφέρνουν, εν τέλει.

Στην εποχή μας, το όχημα παραγωγής με τον χαμηλότερο συντελεστή οπισθέλκουσας είναι η Mercedes-EQ EQS, η αμιγώς ηλεκτροκίνητη «ναυαρχίδα» της γερμανικής εταιρείας, με Cd: 0,20. To αμέσως επόμενο όχημα από αυτή, στην αντίστοιχη λίστα, είναι το Tesla Model 3 με συντελεστή Cd: 0,23.

Advertisement
Advertisement

Ωστόσο και τα δύο αυτά μοντέλα τα ξεπερνά το Lightyear 0, ένα επίσης αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο το οποίο κατασκεύασαν οι άνθρωποι της ολλανδικής νεοφυούς εταιρείας (σημ.: Lightyear). Το αυτοκίνητο, το οποίο βασίζεται στο πρωτότυπο One, σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τον ιταλικό οίκο GranStudio και έχει αεροδυναμικό συντελεστή οπισθέλκουσας 0,175, όπως αυτός μετρήθηκε στην αεροδυναμική σήραγγα «FKFS» (Γερμανία), βάσει των αντίστοιχων κανόνων που προβλέπονται στο Πρωτόκολλο «WLTP».

Το Lightyear 0 έχει πλαίσιο από ανθρακονήματα και ζυγίζει 1.600 κιλά, σύμφωνα με την εταιρεία. Οι μπαταρίες του έχουν ενεργειακή χωρητικότητα 60 kWh, ενώ στην οροφή του υπάρχουν ενσωματωμένες ηλιακές κυψέλες οι οποίες μπορούν να παράγουν περίπου μία κιλοβατώρα, ποσότητα ενέργειας που δύναται να κινήσει το όχημα για μια θεωρητική απόσταση 70 χλμ.

Advertisement

Η τιμή πώλησης του Lightyear 0 έχει οριστεί στα 250.000 ευρώ, γεγονός που το κάνει ακριβό για ένα όχημα μιας εταιρείας σχετικά άγνωστης στο ευρύ κοινό.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η πανάκριβη Bugatti Centodieci στην αεροδυναμική σήραγγα (video)
Audi RS e-tron GT: Αεροδυναμική υπεροχή (video)
Το Ariya θα είναι το πιο αεροδυναμικό SUV στην ιστορία της Nissan