Live Κίνηση
Περισσότερα
MERCEDES-EQ-2022

Μεrcedes EQS: Το σημείο αναφοράς της νέας εποχής

Ελλάδα 1:17
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Μεrcedes EQS: Το σημείο αναφοράς της νέας εποχής

MERCEDES-EQ-2022

Μεrcedes EQS: Το σημείο αναφοράς της νέας εποχής

MERCEDES-EQ-2022

Όπως σε κάθε εποχή της αυτοκίνησης, έτσι και στη ηλεκτροκίνηση η Mercedes-Benz βάζει το όριο του τεχνολογικώς εφικτού. Και η EQS είναι η απόλυτη έκφραση αυτής της κατασκευαστικής της υπεροχής.

Advertisement
Advertisement

Για μία εταιρία-σύμβολο της παγκόσμιας αυτοκίνησης είναι προφανές ότι θα πρέπει να αποτελέσει και τον ηγέτη των εξελίξεων στην έλευση της εποχής της ηλεκτροκίνησης. Η Mercedes-Benz έχει πλέον μεγάλα σχέδια για τον σταδιακό και πλήρη μετασχηματισμό της σε μία αμιγώς ηλεκτρική μάρκα.

Στην πορεία αυτή το κρίσιμο είναι να διατηρήσει τις βασικές αρχές της κατασκευαστικής της φιλοσοφίας, αυτές που την ανέδειξαν στον κορυφαίο κατασκευαστή του κόσμου, μία εταιρία που είναι συνώνυμο της ποιότητας και των τεχνολογικών καινοτομιών. Και την “βιτρίνα” αυτής της υπεροχής της Mercedes-Benz και στη νέα εποχή έρχεται να καλύψει ένα εκπληκτικό αυτοκίνητο, η ηλεκτρική της ναυαρχίδα EQS.

Πρόκειται για το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό πολυτελές sedan της εταιρίας, μέσω του οποίου βάζει τα όρια για το τι είναι τεχνολογικώς εφικτό στην ηλεκτροκίνηση για τις ημέρες που θα έρθουν. Με πρωτοποριακή σχεδίαση, ένα εξαιρετικό ηλεκτρικό υπόβαθρο και ασύλληπτη τεχνολογία άνεσης και πολυτέλειας, η ΕQS δίνει το στίγμα που θα ακολουθήσει η Mercedes-Benz Και στην εποχή της ηλεκτροκίνησης.

Advertisement
Advertisement

H EQS είναι ένα μεγάλο σε διαστάσεις όχημα, με το μήκος του να φθάνει τα 5.215 mm και το μεταξόνιο τα 3.210 mm. Παρά όμως τις μεγάλες διαστάσεις, οι σχεδιαστές της εταιρίας κατάφεραν να φτιάξουν ένα ιδιαίτερα ελκυστικό και όμορφο αυτοκίνητο, με στοιχεία από κουπέ στην καμπύλη της οροφής στο πίσω μέρος και πολλά φουτουριστικά στοιχεία στη μάσκα και τα φωτιστικά σώματα.

Ένα ακόμα μοναδικό επίτευγμα της εταιρίας είναι ότι κατάφερε να δημιουργήσει το πιο αεροδυναμικό αυτοκίνητο του κόσμου, με συντελεστή οπισθέλκουσας μόλις 0,20. Ένα νούμερο απλησίαστο από άλλους κατασκευαστές, το οποίο βοηθά στην μείωση της κατανάλωσης, την αύξηση της αυτονομίας αλλά και την δημιουργία ενός κορυφαίας άνεσης περιβάλλοντος στο σαλόνι, με την σχεδόν παντελή απουσία θορύβων.

Advertisement

Η EQS έχει στενή συγγένεια με την καταξιωμένη S-Class όμως οι σχεδιαστές και οι μηχανικοί της εταιρίας ήταν ελεύθεροι να δημιουργήσουν από λευκό χαρτί πάνω σε μία εντελώς νέα ηλεκτρική πλατφόρμα. Κάτι που φαίνεται από τις εντυπωσιακές λεπτομέρειες στο αμάξωμα, με μινιμαλιστικές γραμμές και μία διάχυτη αίσθηση πολυτέλειας που κάνει το αυτοκίνητο να μοιάζει φερμένο από το μέλλον.

Advertisement

Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η εικόνα που αντιμετωπίζει ο υποψήφιος αγοραστής όταν μπει στο σαλόνι της EQS. Η οθόνη ΜBUX Hyperscren είναι ότι πιο εντυπωσιακό και λειτουργικό έχει να παρουσιάσει η σημερινή αυτοκινητοβιομηχανία. Το μεγάλο κυρτό σύνολο οθονών εκτείνεται από την μια έως την άλλη πλευρά του ταμπλό, δημιουργώντας μία ενιαία μονάδα.

Υπάρχουν τρεις οθόνες τεχνολογίας OLED με συνολική επιφάνεια αθροιστικά που ξεπερνά τις 57 ίντσες. Εμπρός από τον οδηγό βρίσκεται ένας πίνακας οργάνων 12,3΄΄, ενώ στο ίδιο μέγεθος είναι και η οθόνη αφής εμπρός από τον συνοδηγό.

Τις εντυπώσεις πάντως κλέβει η τεράστια οθόνη στο κέντρο της κονσόλας για το σύστημα Infotainment με διαγώνιο 17,7΄΄μέσα από την οποία ρυθμίζονται οι άπειρες λειτουργίες άνεσης και ψηφιακής διασύνδεσης που προσφέρει το αυτοκίνητο.

Advertisement

Χάρη στο προσαρμόσιμο λογισμικό, το MBUX προσαρμόζεται πλήρως στον χρήστη του και κάνει εξατομικευμένες προτάσεις για διάφορες λειτουργίες infotainment, άνεσης και οχήματος. Με το zero layer, οι σημαντικότερες εφαρμογές προσφέρονται πάντα στο επάνω επίπεδο του οπτικού πεδίου, ανάλογα με τις συνθήκες και το περιβάλλον.

Οι τεχνολογίες που συνοδεύουν το infotainment αλλά και τα συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης που διαθέτει η EQS χρειάζονται σελίδες επί σελίδων για υπάρξει μία απλή παράθεση. Πολύ δε περισσότερο όταν όλα αυτά τα συστήματα βρίσκονται στην πιο εξελιγμένη μορφή τους και μερικά εξ αυτών αποκλειστικά στην κορυφαία ηλεκτρική Mercedes, πολύ καιρό πριν εφαρμοστούν από άλλους κατασκευαστές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η EQS είναι ένα εξαιρετικά ευφυές αυτοκίνητο με έως 350 αισθητήρες, ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού. Οι αισθητήρες αυτοί καταγράφουν αποστάσεις, ταχύτητες και επιταχύνσεις, συνθήκες φωτισμού, βροχόπτωση και θερμοκρασίες, χρήση των καθισμάτων καθώς και το βλέμμα του οδηγού ή την ομιλία των επιβατών.

Κάτω από το πανέμορφο αμάξωμα κρύβεται ένα πλούσιο ηλεκτρικό υπόβαθρο. Υπάρχουν τρεις εκδόσεις, οι ΕQS 450+ με 333 ίππους, η EQS 580 4MATIC με 523 ίππους, και η πιο ισχυρή από όλες, η AMG EQS 53 4MATIC+. H πρώτη έχει την κίνηση μόνο στον πίσω άξονα, ενώ οι άλλες δύο χάρη στην ενσωμάτωση δύο ηλεκτροκινητήρων, έχουν χαρακτηριστικά τετρακίνησης.

Η μεγαλύτερη από τις δύο μπαταρίες με τις οποίες εφοδιάζεται η EQS διαθέτει ωφέλιμο ενεργειακό φορτίο της τάξεως των 107,8 kWh, ικανή να εξασφαλίσει αυτονομία που φθάνει τα 784 χιλιόμετρα!

Αρχιτεκτονική EQS

Η EQS μπορεί να φορτίζεται με έως 200 kW σε σταθμούς ταχείας φόρτισης με συνεχές ρεύμα και να επαναφορτίζεται για 300 επιπλέον χιλιόμετρα (WLTP) σε μόλις 15 λεπτά. Στο σπίτι και σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης, η EQS μπορεί να φορτίζεται πολύ εύκολα με συνεχές ρεύμα χρησιμοποιώντας τον φορτιστή αυτοκινήτου με έως 22 kW.

Μερικά ακόμα από τα τεχνικά highlights της EQS είναι το ιδιαίτερα εξελιγμένο σύστημα ανάκτησης της ενέργειας, το σύστημα τετραδιεύθυνσης για ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία του αυτοκινήτου, το πρωτοποριακό σύστημα κλιματισμού με καθαρισμό του αέρα στο σαλόνι, τα απίστευτα ηχοσυστήματα της Burmester, τα τρία προγράμματα άνεσης στο περιβάλλον του αυτοκινήτου, και πολλά ακόμα.

Τα πάντα δηλαδή που καθιστούν την EQS ένα αυτοκίνητο που σηματοδοτεί την εποχή του και ανοίγει νέα κεφάλαια τεχνολογίας και ποιότητας για όσα θα έρθουν μέσα στα επόμενα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πώς να μην χαλαρώσεις μέσα στη νέα Mercedes EQS; (+video)
Επίσημο: Αυτή είναι η νέα Mercedes EQS SUV
To IVI σύστημα infotainment της LG στην Mercedes EQS (+video)