Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Lightyear One: Είναι αυτό το πιο αποδοτικό ηλεκτρικό στον κόσμο;

Ελλάδα 17:08
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Lightyear One: Είναι αυτό το πιο αποδοτικό ηλεκτρικό στον κόσμο;

Mobility

Lightyear One: Είναι αυτό το πιο αποδοτικό ηλεκτρικό στον κόσμο;

Mobility

Λίγο πριν την επίσημη αποκάλυψή του, οι οδηγοί δοκιμών της μάρκας κάθησαν πίσω από το τιμόνι του και έμειναν άναυδοι από την κατανάλωση ενέργειας.

Advertisement
Advertisement

Το όνομα Lightyear One δεν είναι καινούριο στον αυτοκινητικό κόσμο. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρότζεκτ που εξελίσσεται από το 2016 και υπόσχεται να μας συστήσει με διάφορες πρωτοποριακές τεχνολογίες, όπως είναι η επικουρική φόρτιση μέσω ηλιακής ενέργειας.

Κατόπιν αλλεπάλληλων δοκιμαστικών φάσεων, αναρίθμητων εργατοωρών, αλλά και επίμονων εργαστηριακών δοκιμών, το ηλεκτρικό Lightyear One είναι –σχεδόν έτοιμο –  να αποκαλυφθεί στο κοινό. Προτού, όμως, συμβεί αυτό οι διοικούντες της ολλανδικής start-up εταιρείας Lightyear αποφάσισαν να μας προσφέρουν μια πρώτη γεύση των ικανοτήτων του. Και μία από αυτές αφορά την κατανάλωση ενέργειας.

Αναλυτικότερα, μια πρωτότυπη εκδοχή του μοντέλου παρευρέθηκε στο δοκιμαστικό κέντρο Aldenhoven της Ολλανδίας, όπου έδωσε τα «ενεργειακά» του διαπιστευτήριά. Με όπλο του την πλήρως φορτισμένη μπαταρία ενεργειακής χωρητικότητας 60 kWh, το One κατάφερε να διανύσει 710 χιλιόμετρα. Παράλληλα, η κατανάλωση ενέργειας ήταν 1 kWh ανά 11,8 χλμ., ένα νούμερο που θα «ζήλευε» τόσο η Mercedes EQS όσο και το Lucid Air  – δύο από τα πιο αποδοτικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα ευρείας παραγωγής.

Advertisement
Advertisement

Μολονότι το Air δεν έχει ακόμα λανσαριστεί, θα ενσωματώνει μια μπαταρία χωρητικότητας 113 kWh, υποσχόμενο αυτονομία 832 χλμ. και κατανάλωση καυσίμου 7,4 χλμ./kWh. Όσον αφορά την ηλεκτρική ναυαρχίδα της Mercedes, αυτή αποθηκεύει την ενέργειά της σε μπαταρία 108 kWh που της χαρίζει 770 χλμ. αυτονομίας και της επιτρέπει να διανύσει με 1 kWh 7,1 χλμ.

Advertisement

Για να διεκδικήσει τον τίτλο του αποδοτικότερου ηλεκτρικού ευρείας παραγωγής, το εξειδικευμένο προσωπικό της εταιρείας εφοδίασε το One με πληθώρα ελαφρού βάρους εξαρτημάτων, τοποθέτησε μια compact, υψηλής ενεργειακής πυκνότητας μπαταρία και βελτιστοποίησε την αεροδυναμική του, με τον σχετικό συντελεστή να είναι μικρότερος του 0,20.

Υπενθυμίζεται ότι το Lightyear One θα ενσωματώνει από έναν ηλεκτροκινητήρα σε κάθε τροχό και θα μπορεί να επιταχύνει στα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε λιγότερα από 10 δλ.

Advertisement

Το μοντέλο θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό κομματιών – υπό την ονομασία 946 Lighyear One– κατά το πρώτο μισό του 2022, με την ευρεία παραγωγή να ακολουθεί, το 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ποια ηλεκτρικά αυτοκίνητα αγοράζουν οι Έλληνες;
Τα 10 φθηνότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα
Πόσο ηλεκτρικά κυκλοφορούν σήμερα στην Ελλάδα;

Advertisement