Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Audi RS e-tron GT: Αεροδυναμική υπεροχή (video)

Ελλάδα 7:04
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Audi RS e-tron GT: Αεροδυναμική υπεροχή (video)

ΝΕΑ

Audi RS e-tron GT: Αεροδυναμική υπεροχή (video)

ΝΕΑ

Αεροδυναμιστές, τεχνικοί και μηχανικοί ένωσαν τις δυνάμεις τους, εξελίσσοντας ένα μοντέλο με εντυπωσιακή αεροδυναμική απόδοση.

Advertisement
Advertisement

To Audi e-tron GT, είναι το αμιγώς ηλεκτρικό 4θυρο coupe, που διακρίνεται για την επιβλητική του εμφάνιση, τις εκρηκτικές επιδόσεις και τις σύγχρονες τεχνολογίες.

Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά συγκεντρώνει – σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό –  και η πιο «καυτή» εκδοχή του μοντέλου, με την κωδική ονομασία “RS”. Πρόκειται για ένα «θηρίο» απόδοσης 598 PS (+48 PS με τη λειτουργία boost) και 830 Nm ροπής που επιταχύνει στα πρώτα 100 km/h σε 3,3 sec, με την τελική του να είναι ηλεκτρονικά περιορισμένη στα 250 km/h.

Πέρα, όμως, από την αδιαμφισβήτητη δυναμική του συμπεριφορά, μεγάλο προσόν του… ηλεκτρικού πυραύλου της Audi είναι και η αεροδυναμική του απόδοση που αποτυπώνεται στον εξαιρετικό αεροδυναμικό συντελεστή (Cd) 0,24.

Advertisement
Advertisement

Πώς, όμως, διαμορφώθηκε το παραπάνω νούμερο; Η απάντηση είναι η εξής: Μετά από πολλές εργατοώρες για τον βέλτιστο αεροδυναμικό σχεδιασμό του Audi e-tron GT (+RS), και έπειτα από μήνες εντατικών δοκιμών σε αεροδυναμική σήραγγα, όπου προσομοιώθηκε η κίνηση του αέρα επάνω, κάτω και γύρω από το ηλεκτρικό μοντέλο.

Για την ελεγχόμενη ροή αέρα καθοριστικό ρόλο παίζουν –μεταξύ άλλων- οι πλευρικοί αεραγωγοί στο μπροστινό μέρος που δημιουργούν «κουρτίνες» αέρα, οι λεπίδες των τροχών, η πίσω αεροτομή πολλαπλών σταδίων και ο διαχύτης.

Σημαντική είναι η συμβολή και της προσαρμοζόμενης αερανάρτησης, που σε υψηλές ταχύτητες χαμηλώνει το αμάξωμα, η κατασκευή του δαπέδου, αλλά και η κεκλιμένη οροφή.

Advertisement

Τα Audi e-tron GT και RS e-tron GT, τέλος, σημειώνουν εντυπωσιακές επιδόσεις και στον τομέα της αεροακουστικής (ή ατμοσφαιρική ακουστική), τον παραγόμενο, δηλαδή, ήχο από τα αεροδυναμικά φαινόμενα. Το παρμπρίζ είναι κατασκευασμένο από ηχομονωτικό γυαλί (στάνταρ), ενώ κατ’ επιλογή το ίδιο υλικό χρησιμοποιείται για το πίσω τζάμι, αλλά και τα πλευρικά παράθυρα.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δοκιμή: Audi Q2 1.5 TFSI 150 PS S tronic
Στην Ελλάδα τα νέα Audi S4 Avant & RS4 Avant (+τιμές)
Video: Το plug-in υβριδικό Audi A3 με 78 km ηλεκτρικής αυτονομίας