Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Έξοδος Πάσχα: Τι να προσέξουμε για ασφάλεια και άνεση

Ελλάδα 8:07
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έξοδος Πάσχα: Τι να προσέξουμε για ασφάλεια και άνεση

ΝΕΑ

Έξοδος Πάσχα: Τι να προσέξουμε για ασφάλεια και άνεση

ΝΕΑ

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε προγραμματίσει τη φυγή από τις μεγαλουπόλεις προς την επαρχία για τον εορτασμό της Ανάστασης και του Πάσχα. Ας θυμηθούμε τι χρειάζεται να κάνει ο οδηγός μέχρι τον προορισμό.

Advertisement
Advertisement

Έφτασε η πολυαναμενόμενη ημέρα που θα εκδράμουμε από την πόλη μας για τον τόπο καταγωγής μας ή για κάποιο τουριστικό μέρος για να περάσουμε τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα.

Βεβαίως, μαζί με εμάς, το ίδιο θα κάνουν και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι οδηγοί, συνολικά. Πολλούς από αυτούς θα τους συναντήσουμε στον δρόμο μέχρι να φτάσουμε στον προορισμό μας, όπου κι’ αν είναι αυτός. Συνεπώς, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε μπορεί να συναντήσουμε κατά τη διαδρομή μας.

Η τροχαία, θα λάβει τα σχετικά μέτρα για να διευκολύνει όσο το δυνατόν την «έξοδο των εκδρομέων του Πάσχα» στους βασικούς αυτοκινητόδρομους της χώρας, όμως το ουσιαστικότερο στοιχείο αφορά στον ίδιο τον οδηγό. Στο τι θα πράξει και πώς θα συμπεριφερθεί αυτός κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Advertisement
Advertisement

Βασική προϋπόθεση
Πριν ξεκινήσουμε για τον προορισμό μας, εννοείται (και όχι υποτίθεται) ότι έχουμε ελέγξει την κατάσταση του αυτοκινήτου μας, τόσο μηχανολογικά όσο και σε ό,τι αφορά στα υγρά του, στην πίεση και την κατάσταση των ελαστικών και στη σωστή λειτουργία των επιμέρους συστημάτων του που ενημερώνουν τους υπόλοιπους οδηγούς (π.χ. υαλοκαθαριστήρες, φώτα, φλας, φώτα στοπ, κ.λπ.).

Ας μην ξεχνάμε ότι με αυτό θα μεταφέρουμε την οικογένειά μας ή τους αγαπημένους μας ανθρώπους, για μια περίσταση χαράς, διασκέδασης, ξεκούρασης. Ας μη γίνει η αναβλητικότητά μας και η υπερβολική σιγουριά μας ότι «μια χαρά είναι το αυτοκίνητο» η αιτία να χαλάσουμε τη διάθεσή μας, χρονιάρες ημέρες.

Advertisement

Ο οδηγός
Πριν ξεκινήσει για το ταξίδι, ο οδηγός θα πρέπει να φροντίσει να φορτώσει το όχημα με τρόπο ο οποίος δεν θα εμποδίζει την ορατότητά του προς τα πίσω ή και προς το πλάι. Είναι δεδομένο ότι ο αριθμός των αποσκευών μας θα είναι αυξημένος σε σχέση άλλες φορές, τόσο κατά την μετάβαση όσο και κατά την επιστροφή (στη δεύτερη περίπτωση, συχνά, είναι ακόμα περισσότερες).

Η τοποθέτησή τους στο πορτμπαγκάζ πρέπει να γίνεται ορθολογικά, με τις βαρύτερες εξ’ αυτών στη βάση και των ελαφρύτερων ή εύθραυστών προς την κορυφή.

Advertisement

Προληπτικά (και αχρείαστα), τοποθετούμε τον πυροσβεστήρα, το προειδοποιητικό τρίγωνο και τον γρύλλο για την αλλαγή ελαστικού σε σημείο που να είναι πάντα άμεσα προσβάσιμα και όχι θαμμένα κάτω από τις αποσκευές.

Εάν οι αποσκευές μας είναι πολλές και δεν χωρούν μόνο στο πορτμπαγκάζ επιλέγουμε και μια μπαγκαζιέρα οροφής. Επίσης, εάν μεταφέρουμε αντικείμενα με μεγάλο μήκος, φροντίζουμε να το κάνουμε με ασφάλεια για τους άλλους χρήστες του δρόμου.

Δεν φορτώνουμε το αυτοκίνητό μας στο πίσω μέρος του μέχρι την οροφή του καθώς δεν θα μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει πίσω μας, ενώ εμποδίζουμε την ορατότητα προς τα εμπρός όσων ακολουθούν.

Advertisement

Επίσης, τηρούμε το όριο φόρτωσης που προτείνει ο κατασκευαστής του οχήματός μας. Η υπέρβαση του ορίου επηρεάζει την οδική συμπεριφορά τού οχήματός και υπάρχει το ενδεχόμενο να προκληθεί ατύχημα.

Ο οδηγός φροντίζει να φορούν όλοι οι επιβάτες τις ζώνες ασφαλείας κατά το ταξίδι και τα μικρά παιδιά να μεταφέρονται πάντα στο παιδικό κάθισμα. Σε περίπτωση μεταφοράς και κάποιου κατοικίδιου ζώου, αυτό πρέπει να γίνει με τον ενδεδειγμένο τρόπο.

Ο οδηγός χρειάζεται να ξεκινήσει το ταξίδι όσο νωρίτερα γίνεται για να αποφύγει τον κυκλοφοριακό φόρτο. Εάν δεν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για την κίνηση που θα συναντήσει και να παραμένει ήρεμος.

Εννοείται ότι δεν πίνει πριν ξεκινήσει και δεν χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνό του κατά τη διάρκεια του ταξιδιού παρά μόνο όταν είναι ανάγκη και μόνο με τη χρήση ακουστικών handsfree ή της ανοιχτής ακρόασης.

Ενημερώνεται για τον καιρό που θα επικρατεί στη διαδρομή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αλλά και των ημερών του Πάσχα. Καθότι οι ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες είναι ευμετάβλητες και διαφορετικές, εξοπλίζεται και με χιονοαλυσίδες ή χιονοκουβέρτες για την περίπτωση που γνωρίζει ότι υπάρχει πιθανότητα να χιονίσει στην περιοχή που θα κινηθεί.

Θυμίζουμε ότι βάσει του ανανεωμένου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας είναι υποχρεωτικό να υπάρχουν στο αυτοκίνητο όταν υπάρχει έκδοση έκτακτου καιρικού δελτίου. Επίσης, και αυτές θα πρέπει να είναι άμεσα προσβάσιμες, εάν ξέρει ότι πιθανόν να χρειαστεί να τις τοποθετήσει στους τροχούς.

Ο οδηγός φροντίζει να προσαρμόζει την ταχύτητα του οχήματος σύμφωνα με τις συνθήκες κίνησης και να τηρεί τον Κ.Ο.Κ. Έχει διαρκώς την προσοχή του στον δρόμο και κοιτάζει συνεχώς τον εσωτερικό και τους εξωτερικούς καθρέφτες για να ενημερώνεται για την κίνηση πίσω του αλλά και πότε τον προσπερνά κάποιος.

Κινείται στη δεξιά ή τη μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας και βγαίνει αριστερά μόνο για να προσπεράσει, επανερχόμενος δεξιά μόλις το πράξει. Σε καμία περίπτωση δεν εισέρχεται στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης για να κερδίσει μέτρα ή χρόνο και για να δείξει σε όλους τα συμπλέγματα που έχει.

Όταν πρόκειται να προσπεράσει, ενημερώνει τους υπόλοιπους οδηγούς με το φλας και το κάνει όταν ο ελιγμός θα γίνει με ασφάλεια. Γενικά, ο οδηγός πρέπει να εφαρμόζει αυτό που λέμε «αμυντική οδήγηση» σε κάθε περίπτωση.

Οι κανόνες οδικής κυκλοφορίας δεν αφορούν μόνο τους οδηγούς αυτοκινήτων αλλά και τους αναβάτες μοτοσυκλέτας και τον συνεπιβάτη τους (εφόσον το επιτρέπει αυτή). Και αυτοί χρειάζεται να ταξιδέψουν με ασφάλεια τόσο για τους ίδιους όσο και για τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου και να μη θεωρούν ότι είναι «άτρωτοι». Δυστυχώς, η πραγματικότητα αποδεικνύει το αντίθετο.

Εν κατακλείδι, το σημαντικότερο όλων είναι να φτάσουμε στον προορισμό μας. Ας φροντίσουμε να το κάνουμε με ασφάλεια και να χαρούμε τις ημέρες και τα έθιμά μας με τους αγαπημένους μας.

Όλοι οι συντελεστές τού newsauto.gr ευχόμαστε σε εσάς και την οικογένειά σας καλό δρόμο, Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πόσο θα μας κοστίσει το Πάσχα στο χωριό;
Ελαστικά μοτοσικλέτας: Πέντε συμβουλές για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο
Τέσσερις συμβουλές πριν φύγετε για διακοπές