Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

Αγόρασες μοτοσικλέτα; Ώρα για τον κατάλληλο εξοπλισμό

Ελλάδα 5:07
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αγόρασες μοτοσικλέτα; Ώρα για τον κατάλληλο εξοπλισμό

NEWSMOTO

Αγόρασες μοτοσικλέτα; Ώρα για τον κατάλληλο εξοπλισμό

NEWSMOTO

Τα πρώτα και βασικά αξεσουάρ προστασίας που χρειάζεσαι πριν ή αμέσως μετά την απόκτηση μοτοσικλέτας.

Advertisement
Advertisement

Ο ενθουσιασμός, το τρέμουλο και το καρδιοχτύπι όταν αγοράζεις καινούρια μοτοσικλέτα είναι ανάμεσα στα συναισθήματα που κάθε αναβάτης έχει βιώσει. Παράλληλα, η απόκτηση ενός νέου δίκυκλου δημιουργεί και μια τεράστια ευθύνη πρώτα προς τον ίδιο τον αναβάτη και έπειτα για τους υπόλοιπους οδηγούς.

Η οδήγηση μοτοσικλέτας ελοχεύει αρκετούς κινδύνους και απαιτεί την πλήρη συγκέντρωση του αναβάτη σε κάθε διαδρομή. Μαζί με την αμυντική οδήγηση όταν βρισκόμαστε στη σέλα της μοτοσικλέτας μας, εκείνο που θα μας προστατεύσει σε περίπτωση ατυχήματος είναι φυσικά ο κατάλληλος εξοπλισμός.

Advertisement
Advertisement

Υπάρχουν πέντε βασικά εξαρτήματα που πρέπει πάντα να φοράει ο αναβάτης για να είναι προστατευμένος. Φυσικά το κράνος, τα γάντια, το μπουφάν, το παντελόνι και τα υποδήματα. Όλα έχουν τη δική τους ξεχωριστή χρήση και προστατεύουν βασικά σημεία του σώματος του αναβάτη όχι μόνο σε μια πιθανή πτώση, αλλά και από τα στοιχεία της φύσης τη στιγμή της οδήγησης.

Βρεθήκαμε στο κατάστημα Moto Market και το έμπειρο προσωπικό της εταιρείας φρόντισε να μας ξεναγήσει στα μυστικά του εξοπλισμού. Αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε δύο τύπους εξοπλισμού αναβάτη: ο ένας για κίνηση στην πόλη και ο δεύτερος για ταξίδι, περιπέτεια και μεγάλες αποστάσεις.

Κράνος

Advertisement

Το κράνος έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα με το πρώτο και σημαντικότερο ότι προστατεύει το κεφάλι μας σε περίπτωση ατυχήματος. Τα πράγματα που πρέπει να προσέξουμε στην επιλογή κράνους είναι αρχικά να είναι στο σωστό μέγεθος, να εφαρμόζει σωστά, να μην είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο και να παρέχει καλή ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Advertisement

Ξεκινώντας από τον εξοπλισμό πόλης μας δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσουμε το νέο κράνος MT Thunder 4 SV με κορυφαίες προδιαγραφές ασφάλειας και νέα πιστοποίηση ECE R22.06. Το εξωτερικό κέλυφος είναι HIRP με νέο μηχανισμό ταχείας απελευθέρωσης ζελατίνας. Είναι συμβατό με FogOff και Pinlock, όπως και με Bluetooth Intercom. Στη συνέχεια δοκιμάσαμε το adventure κράνος Airoh Commander το οποίο προσφέρει εξαιρετική ορατότητα, πολύ καλή εφαρμογή στο κεφάλι, ενώ είναι και πολύ ελαφρύ. Διαθέτει 3 αεραγωγούς για καλύτερη ροή αέρα, αφαιρούμενο γείσο και κέλυφος HPC.

Μπουφάν

Advertisement

Το μπουφάν είναι το δεύτερο σημαντικότερο στοιχείο εξοπλισμού καθώς προστατεύει τόσο από το ατύχημα, όσο και από τα στοιχεία της φύσης. Κρύο, βροχή, ζέστη, αέρας, είναι μερικά από αυτά που αντιμετωπίζει ένας αναβάτης στις μετακινήσεις του και το μπουφάν καταφέρνει πάντα να τον κρατήσει ασφαλή και άνετο. Στην επιλογή του μπουφάν θα πρέπει να προσέξουμε φυσικά το μέγεθος, το υλικό κατασκευής και τις επενδύσεις που διαθέτει, ενώ χρήσιμο είναι να εφαρμόζει σωστά ώστε να είμαστε άνετοι στις κινήσεις μας κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Στη Moto Market είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το όμορφο και άνετο μπουφάν πόλης Nordcode Citizen Tech. Το μπουφάν εξωτερικά είναι κατασκευασμένο από Softshell προσφέροντας άνεση και ανθεκτικότητα, ενώ διαθέτει θερμική επένδυση 50gr. Είναι αδιάβροχο και αντιανεμικό, με αφαιρούμενα προστατευτικά σε ώμους, αγκώνες και πλάτης. Στην περίπτωση του ταξιδιωτικού εξοπλισμού, δοκιμάσαμε το Adventure Evo επίσης της Nordcode το οποίο έρχεται με κορυφαία πιστοποίηση ασφάλειας. Διαθέτει αφαιρούμενα προστατευτικά σε ώμους, αγκώνες και πλάτη, έχει θερμική επένδυση, είναι αδιάβροχο και με αρκετούς αεραγωγούς. Παράλληλα είναι κορυφαίο και στην εργονομία με ρυθμιζόμενους ιμάντες, τσέπες σε πολλά σημεία και φερμουάρ ρύθμισης.

Γάντια

Τα γάντια επίσης είναι ένα αξεσουάρ το οποίο πρέπει να προσέξουμε πολύ στην αγορά του. Από τα χέρια του αναβάτη περνάει ο χειρισμό της μοτοσικλέτας κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να τα διατηρούμε ζεστά και στεγνά. Εκτός από την σωστή εφαρμογή θα πρέπει να προσέξουμε το επίπεδο αδιαβροχοποίησης και εξαερισμού, ενώ και το υλικό παίζει σημαντικό ρόλο.

Τα εξαιρετικά γάντια της Spidi τα δοκιμάσαμε στο Moto Market και αμέσως αντιληφθήκαμε την ποιότητα και την τεχνολογία τους. Για κίνηση στην πόλη ιδανική επιλογή είναι τα WNT-3 της Spidi τα οποία είναι κατασκευασμένα από αδιάβροχο ύφασμα υψηλής ποιότητας και άκαμπτο υλικό προστασίας στο πάνω μέρος. Στο εσωτερικό η επένδυση είναι από Micropile και αδιαβροχοποίηση H2Out, ενώ έχει ενισχύσεις στην παλάμη και στα πλευρικά σημεία. Η δεύτερη επιλογή ήταν τα Spidi Underground τα οποία είναι ευέλικτα, αδιάβροχα, μελετημένα για χαμηλές θερμοκρασίες. Διαθέτει προστασία Powertech στις αρθρώσεις, κούμπωμα Velcro και ανακλαστικά 3M, ενώ είναι συμβατό με συσκευές οθόνης αφής.

Παντελόνι

Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι υποτιμούν τη χρήση ειδικού παντελονιού για μοτοσικλέτα, κάτι που φυσικά είναι λάθος. Έρευνα έχει δείξει ότι το 33% των περιπτώσεων ατυχήματος ο τραυματισμός του αναβάτη έχει να κάνει με το κάτω μέρος του σώματος, κυρίως στο σημείο της λεκάνης και των γοφών. Η τεχνολογία των παντελονιών μοτοσικλέτας έχει εξελιχθεί σε απίστευτο βαθμό και οι επιλογές πλέον είναι πολλές και μάλιστα πολύ στιλάτες.

Απόδειξη του παραπάνω είναι το παντελόνι πόλης Nordcode Cargo Ripstop. Πρόκειται για ένα κλασικό παντελόνι με πολλές τσέπες ιδανικό για καθημερινή κίνηση. Έχει αδιαβροχοποίηση Teflon και προσφέρει ασφάλεια στους γοφούς και τα γόνατα χάρη στα επιπλέον προστατευτικά που μπορεί να τοποθετήσει ο χρήστης. Για πιο… hardcore καταστάσεις μπορεί να επιλέξει κάποιος το Adventure EVO, ένα πιστοποιημένο παντελόνι της Nordcode για χρήση ταξιδιού και περιπέτειας. Είναι εξοπλισμένο με αφαιρούμενη θερμική επένδυση, αποτελεσματικούς αεραγωγούς, ενώ η ασφάλεια που προσφέρει είναι κορυφαία χάρη στα αποσπώμενα προστατευτικά σε γόνατα και γοφούς.

Υπόδηση

Για να έχουμε τα πόδια μας σωστά προστατευμένα θα πρέπει να επιλέξουμε το κατάλληλο παπούτσι, μποτάκι ή μπότα. Και εδώ, όπως και στα παντελόνια, οι επιλογές είναι πολλές και στιλάτες για εκείνους που δεν θέλουν να χαλάσουν το… lifestyle τους όταν οδηγούν μοτοσικλέτα. Τα υποδήματα μοτοσικλέτας μας προστατεύουν από κρύο, ζέστη και βροχή, μας επιτρέπουν να έχουμε καλή αίσθηση με το λεβιέ και τα μαρσπιέ, ενώ θα αποτρέψουν τυχόν στραμπούληγμα και εκδορές σε περίπτωση ατυχήματος.

Το μποτάκι Forma Ground Dry στον εξοπλισμό πόλης μας εντυπωσίασε με την ποιότητα και το στυλ του. Είναι κατασκευασμένο από full-grain δέρμα και υδατοαπωθητικά ένθετα υψηλής αντοχής, ενώ η ειδικά σχεδιασμένη σόλα απορροφά τους κραδασμούς της μοτοσικλέτας. Υπάρχει ειδική προστασία στα σημεία των λεβιέ ταχυτήτων, ενώ έχει υψηλού επιπέδου προστασία στον αστράγαλο. Για εκείνους που θέλουν περισσότερη προστασία η Forma προσφέρει τις μπότες Adventure Dry με έμφαση στην ανθεκτικότητα και την άνεση. Είναι κατασκευασμένες από δέρμα ειδικής επεξεργασίας, αδιάβροχες Drytex και με προστατευτικά σε αρκετά σημεία, ενώ είναι ενισχυμένες στην κνήμη και τον αστράγαλο με TPU πλαστικό.

Ο εξοπλισμός αναβάτη δεν είναι πλέον ταμπού, δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβάται ο αναβάτης. Είναι κάτι εντελώς απαραίτητο και στην πραγματικότητα ο αναβάτης θα πρέπει να έχει φροντίσει να τον έχει πριν καν αγοράσει μοτοσικλέτα. Προστασία και ασφάλεια είναι το άλφα και το ωμέγα στον κόσμο των δύο τροχών και πλέον μπορεί να συνδυαστεί με όμορφο στυλ ακολουθώντας το δικό σας lifestyle. Θα εκπλαγείτε αν πάρετε την απόφαση να επισκεφτείτε ένα κατάστημα όπως το Moto Market με την εξυπηρέτηση, την τεχνογνωσία και την ποικιλία σε προϊόντα και το σημαντικότερο, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψετε μια περιουσία.

Moto Market Αθήνα – Ελ. Βενιζέλου 25, Καλλιθέα
Moto Market Θεσσαλονίκη – Εθνικής Αντιστάσεως 139, Καλαμαριά

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.motomarket-shop.gr/epikoinonia