Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Παντού στην Ευρώπη φτιάχνουν εργοστάσια. Στην Ελλάδα, πότε;

Ελλάδα 8:50
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Παντού στην Ευρώπη φτιάχνουν εργοστάσια. Στην Ελλάδα, πότε;

ΝΕΑ

Παντού στην Ευρώπη φτιάχνουν εργοστάσια. Στην Ελλάδα, πότε;

ΝΕΑ

Πόσες παραγωγικές μονάδες αυτοκινήτων υπάρχουν στη Γηραιά Ήπειρο; Η πανδημία του νέου κορωνοϊού και ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρέασαν τον αριθμό τους ή όχι;

Advertisement
Advertisement

Περίπου για δύο χρόνια, πλέον, διαβάζουμε και ακούμε συνεχώς για την κρίση που διέρχεται η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία εξαιτίας των ελλείψεων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Το υπαρκτό πρόβλημα επέφερε αρρυθμία στη διαδικασία κατασκευής καινούργιων οχημάτων και στην Ευρώπη, τη «μήτρα» του αυτοκινήτου. Τα εργοστάσια του κλάδου υπολειτουργούν σε σχέση με την πραγματική δυναμική τους. Όμως, πόσα είναι αυτά, συνολικά;

Σύμφωνα με τα στοιχεία τού Συνδέσμου Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων («ACEA») στη Ευρωπαϊκή ήπειρο υπάρχουν συνολικά 301 μονάδες κατασκευής και συναρμολόγησης οχημάτων και των απαραίτητων τμημάτων τους. Σε αυτές, δημιουργούνται τα επιβατικά, τα ελαφρά επαγγελματικά και τα βαριά φορτηγά, τα λεωφορεία, οι κινητήρας (θερμικοί και ηλεκτρικοί) και οι μπαταρίες.

Advertisement
Advertisement

Συγκεκριμένα, στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πλην της Ελλάδας, φυσικά) υπάρχουν 194 εργοστάσια. Γενικότερα, στην Ευρώπη, έχουν δημιουργηθεί 134 παραγωγικές μονάδες στις οποίες κατασκευάζονται επιβατικά οχήματα. Επίσης, υπάρχουν 41 όπου κατασκευάζονται ελαφρά επαγγελματικά (βαν), 52 στις οποίες παράγονται φορτηγά βαρέως τύπου, 66 για την κατασκευή λεωφορείων, 72 για τη δημιουργία των κινητήρων και 18 για τη παραγωγή μπαταριών.

Ο παρακάτω χάρτης είναι διαδραστικός, κάντε mouse-over για να δείτε το κάθε εργοστάσιο στην Ευρώπη.

Advertisement

Από τα κράτη που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα περισσότερα εργοστάσια στο έδαφός της έχει η Γερμανία, ο αριθμός των οποίων φτάνει τα 44. Ακολουθεί η Γαλλία, με 30 και τρίτη είναι η Ιταλία, με 24. Σε ό,τι αφορά στις ευρωπαϊκές χώρες πέραν της Ε.Ε., ενδιαφέρον έχει η Πολωνία στην οποία έχουν δημιουργηθεί 18 παραγωγικές μονάδες του κλάδου.

Advertisement

Τέλος, στη Ρωσία υπάρχουν 33 εργοστάσια, στο Ηνωμένο Βασίλειο 31, στην Ουκρανία 6, στη Λευκορωσία 4, στο Ουζμπεκιστάν 6 και στην Τουρκία 17, σύμφωνα με τα στοιχεία τού ACEA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ACEA: Χωρίς υποδομές ξεχάστε τα ηλεκτρικά φορτηγά! (+video)
Γιατί η Volvo εγκαταλείπει τον ACEA;
Με ρυθμούς χελώνας η ανάπτυξη του δικτύου φορτιστών

Advertisement