Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Όλα όσα γνωρίζουμε για το Dacia Bigster

Ελλάδα 23:50
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Όλα όσα γνωρίζουμε για το Dacia Bigster

ΝΕΑ

Όλα όσα γνωρίζουμε για το Dacia Bigster

ΝΕΑ

Η Dacia εξελίσσει με εντατικό ρυθμό το Bigster, το μεγαλύτερο σε διαστάσεις μοντέλο που θα έχει στην γκάμα της το οποίο θα αντιμετωπίζεται από την εταιρεία ως η ναυαρχίδα της.

Advertisement
Advertisement

To 2021 η Dacia εξέπληξε το κοινό παρουσιάζοντας το πρωτότυπο Bigster (φωτογραφίες). Αυτό δεν έδειξε μόνο μια καινούργια σχεδιαστική προσέγγιση σε σχέση με ό,τι μας είχε συνηθίσει ως τότε η εταιρεία. Ήταν ο προάγγελος και ενός νέου SUV μοντέλου της το οποίο θα ενταχθεί στην γκάμα της.

Αυτό αναμένεται να γίνει εντός του 2024, όπως έχει ανακοινωθεί. Οι άνθρωποι της Dacia ήδη έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία εξέλιξής του και όλοι αναμένουμε με ενδιαφέρον την εμφάνισή του στην αγορά.

Το Bigster, όπως φανερώνει και η ονομασία του, θα είναι το μεγαλύτερο σε διαστάσεις μοντέλο της, μακρύτερα ακόμα και από το Jogger.

Advertisement
Advertisement

Φυσικά, θα είναι SUV και θα βασίζεται σε μια επιμηκυσμένη έκδοση της πλατφόρμας «CMF-B» που έχει δημιουργήσει ο Όμιλος Renault. Θυμίζουμε ότι σε αυτή αποτελεί τη βάση του νέου Duster και θα χρησιμοποιηθεί σε όλα τα εφεξής καινούργια αυτοκίνητα της Dacia.

Το Bigster, ως μοντέλο παραγωγής, θα διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό τη σχεδίαση του αμαξώματος στο πρωτότυπο. Άλλωστε το τελευταίο ήταν αυτό στο οποίο πρωτοείδαμε την καινούργια σχεδιαστική φιλοσοφία, όπως και το νέο εταιρικό έμβλημα της ρουμανικής εταιρείας, αυτό που ονομάζεται «Dacia Link».

Advertisement

Στο αμάξωμά του δεν θα υπάρχουν αυτούσια τα φωτιστικά σώματα του πρωτότυπου αλλά θα είναι μερικώς τροποποιημένα. Όμως, θα διατηρηθεί το στυλ τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο αμάξωμα του Bigster θα διατηρηθούν οι ογκώδεις προφυλακτήρες και η μεγάλης διαμέτρου θόλοι των τροχών.

Εσωτερικά, το Bigster αναμένεται να είναι ευρύχωρο, σύμφωνα με τη φιλοσοφία που αφορά σε όλα τα μοντέλα της εταιρείας. Το Bigster θα διατίθεται τόσο σε πενταθέσια όσο και σε επταθέσια εκδοχή και θα είναι εξοπλισμένο σύμφωνα με τον εκτός δρόμου χαρακτήρα του.

Advertisement

Το ταμπλό του θα θυμίζει έντονα αυτό του νέου Duster, ώστε να μην αυξάνεται το κόστος παραγωγής για την Dacia και η βασική έκδοσή του θα έχει μια μίνιμουμ «ομπρέλα» συστημάτων προειδοποίησης του οδηγού για ενδεχόμενο κίνδυνο στον δρόμο. Ας μην ξεχνάμε ότι και το Bigster επίσης θα είναι ένα «value for money» όχημα.

Πάντως, οι καλύτερα εξοπλισμένες εκδόσεις του θα διαθέτουν πολλά σύγχρονα συστήματα, ενώ στην κορυφαία –την «Extreme»– θα τοποθετηθεί μεγάλων διαστάσεων έγχρωμη κεντρική οθόνη αφής. Θα είναι η πρώτη φορά που αυτή θα υπάρξει σε μοντέλο της εταιρείας.

Advertisement

Βάσει όσων είναι γνωστά, το ταμπλό -και εν γένει το εσωτερικό- θα είναι καλυμμένο από σκληρό πλαστικό, ενώ σε κάποιες εκδόσεις του θα υπάρχει και αδιάβροχη ταπετσαρία στα καθίσματα και στο εσωτερικό των θυρών.

Αναφορικά με τους κινητήρες του, το Bigster θα διαθέτει τους σύγχρονους που έχει εξελίξει η Renault.

Έτσι, θα τοποθετηθεί τόσο ο νέος τρικύλινδρος 1.2 TCe με το ήπιο υβριδικό σύστημα των 48 Volt καθώς και ο τετρακύλινδρος 1,6 λίτρων ο οποίος έχει πλήρες υβριδικής διάταξης σύστημα. Πρόκειται γι’ αυτόν με τον οποίο εφοδιάζεται το Jogger Hybrid και αποδίδει 140 ίππους.

Επίσης, ενδεχομένως το Bigster να διατίθεται και με κινητήρα διπλού καυσίμου (βενζίνη, υγραέριο κίνησης). Επιπλέον, μελλοντικά, υπάρχει η πιθανότητα να διατίθεται και σε έκδοση Plug-in Hybrid, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά σε μοντέλο της Dacia.

Τέλος, το καινούργιο μοντέλο της Dacia θα διατίθεται τόσο σε δικίνητη όσο και σε τετρακίνηση εκδοχή. Στη δεύτερη περίπτωση το σύστημα μετάδοσης της κίνησης σε όλους τους τροχούς θα είναι ηλεκτρονικά ελεγχόμενο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
H Dacia κάνει την κίνηση ματ στους Κινέζους
Το Dacia Duster του «κάγκουρα»
H Dacia στο πνεύμα της περιπέτειας