Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ο λόγος που Lamborghini και Porsche δημιουργούν «εκτός δρόμου» supercars

Ελλάδα 2:23
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο λόγος που Lamborghini και Porsche δημιουργούν «εκτός δρόμου» supercars

ΝΕΑ

Ο λόγος που Lamborghini και Porsche δημιουργούν «εκτός δρόμου» supercars

ΝΕΑ

Ακούγοντας το όνομά τους, το μυαλό μας πηγαίνει αμέσως σε hypercars, supercars και sports cars. Όμως, το μυαλό των ανθρώπων των Lamborghini και Porsche σκέφτεται και άλλες παραμέτρους…

Advertisement
Advertisement

Πριν από περίπου δυόμισι χρόνια η Lamborghini παρουσίασε μια «απρόσμενη» ιδέα για τα δεδομένα της εταιρείας. Το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας έκδοσης της Huracan η οποία να μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα και… εκτός δρόμου.

Συγκεκριμένα, σε βατό χώμα, μιας και είχε ήδη στην γκάμα της την Urus για όποιον θέλει κυριολεκτικά να πάρει τα βουνά με το SUV μοντέλο της. Έτσι, το πρωτότυπο της Huracan Sterrato («Χωματόδρομος») εμφανίστηκε στις πρώτες φωτογραφίες του, πλαγιολισθαίνοντας με στυλ μέσα σε ένα σύννεφο σκόνης να το περιβάλλει.

Advertisement
Advertisement

Η ιταλική ψυχή αλλά και η γερμανική υπολογιστική μηχανή που συνυπάρχουν στη Lamborghini σήμαινε ότι κάποια στιγμή το πρωτότυπο θα γινόταν κανονικό μοντέλο. Και αυτό συνέβη προς τα τέλη του 2022.

Λίγες ημέρες αργότερα, η Porsche θα παρουσίαζε την 911 Dakar, μια συγκριτικά υπερυψωμένη εκδοχή της με το αμάξωμά της να είναι βαμμένο με τρόπο που να παραπέμπει στα αγωνιστικά με τα οποία η εταιρεία και το διαχρονικό μοντέλο έλαβαν μέρος στο Ράλι Σαφάρι το 1971, το 1974 και το1978. Παραπέμπει, επίσης, στην αντίστοιχη έκδοση της πρωτοπόρας 959.

Advertisement

Ποιος ο λόγος να δημιουργήσουν οι δύο εταιρείες τέτοιες εκδόσεις των δύο αυτοκινήτων επιδόσεων; Μα!, φυσικά, τα χρήματα που θα κερδίσουν! Δεν υπάρχει αμφιβολία, επ’ αυτού. Στην εποχή μας, τόσο η Lamborghini όσο και η Porsche μπορούν να πουλήσουν όσα αυτοκίνητα αποφασίσουν να κατασκευάσουν.

Advertisement

Ωστόσο, για να κερδίσουν ακόμα περισσότερα χρήματα –συνολικά, αλλά και ανά πωλούμενο αυτοκίνητο– εφαρμόζουν μια γνωστή συνταγή για τέτοιες εταιρείες: δημιουργούν «ειδικές» εκδόσεις οι οποίες είναι συλλεκτικές και απευθύνονται σε όσους θέλουν ένα τέτοιο όχημα, είτε για να ξεχωρίζουν πιο πολύ είτε ως επένδυση για το μέλλον.

Advertisement

Πέραν αυτών, στην περίπτωση της Lamborghini, περισσότερο, τα στελέχη δείχνουν έμπρακτα ότι μπορούν να ακολουθήσουν το επιχειρηματικό μοντέλο τής Ferrari η οποία με ό,τι καταπιάνεται τις τελευταίες δεκαετίες είναι χρυσός.

Για την Porsche, είναι μια ευκαιρία να προσπαθήσει να πλησιάσει τιμολογιακά «στα χωράφια» τής Lamborghini, καθώς η τιμή πώλησης της 911 Dakar στις ΗΠΑ ξεκινά από τα 222.000 δολάρια (περίπου 203.000 ευρώ, τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία) όταν η βασική τιμή τής 911 Carrera εκεί ξεκινά από τα 106.100 δολάρια (περίπου 98.000 ευρώ, τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία).

Σε ό,τι αφορά στην τιμή της Lamborghini Huracan Sterrato, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα η τιμή της στις ΗΠΑ. Ωστόσο, στην Ευρώπη θα ξεκινά από τα 263.000 ευρώ, όταν η τιμή τής Huracan EVO RWD Coupe ξεκινά από τα 197.071 ευρώ, στην Ιταλία.

Τέλος, η ιταλική εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι θα κατασκευάσει 1.499 μονάδες τής Huracan Sterrato και η γερμανική 2.500 μονάδες τής 911 Dakar.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οδηγούμε την Lamborghini Huracan Tecnica
Δεν φαντάζεστε που βρέθηκε αυτή η Lamborghini Countach (+video)
H Porsche πουλάει τώρα και αυτοκόλλητα για την 911