Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Ο «Δίας» σκεπάζει τους ουρανούς των ΗΠΑ

Ελλάδα 20:46
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Δίας» σκεπάζει τους ουρανούς των ΗΠΑ

MIRROR

Ο «Δίας» σκεπάζει τους ουρανούς των ΗΠΑ

MIRROR

Ένας συμπαγής πυραυλοκινητήρας που πήρε το όνομα του βασιλιά των θεών πρόκειται να πετάξει στους ουρανούς των ΗΠΑ.

Advertisement
Advertisement

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την ίδρυσή της εταιρείας, τον Ιούνιο του 2023, ένας πρωτοποριακός κινητήρας στερεών πυραύλων με την ονομασία Zeus βρίσκεται στα πρόθυρα της εμπορικής ανάπτυξης, προαναγγέλλοντας μια νέα εποχή στην αεροδιαστημική πρόωση.

Αναπτυγμένος από τον αμερικανικό αμυντικό εργολάβο Kratos σε συνεργασία με τον τιτάνα της βιομηχανίας Aerojet Rocketdyne, ο Zeus είναι έτοιμος να φέρει επανάσταση στις δοκιμές υπερηχητικών οχημάτων για τους εταίρους της Kratos, συμπεριλαμβανομένης της NASA και του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Η γενεαλογία του Zeus ξεκίνησε με τον Zeus 1, έναν στιβαρό πυραυλοκινητήρα διαμέτρου 32,5 ιντσών, ο οποίος υποβλήθηκε με επιτυχία σε αυστηρές δοκιμές στις εγκαταστάσεις της Aerojet Rocketdyne στο Αρκάνσας πέρυσι.

Advertisement
Advertisement

Βασιζόμενη σε αυτή την επιτυχημένη προσπάθεια, η Kratos ανακοίνωσε πρόσφατα την επιτυχή ολοκλήρωση της φάσης ανάπτυξης του Zeus 2, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο στην αεροδιαστημική μηχανική.

Αν και οι συγκεκριμένες τεχνικές λεπτομέρειες παραμένουν αδιευκρίνιστες, η Kratos διαβεβαιώνει ότι και οι δύο παραλλαγές του Zeus προσφέρουν ανώτερες επιδόσεις σε σύγκριση με τα υπάρχοντα μοντέλα, χωρίς να διακυβεύεται η χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου.

Επιπλέον, οι κινητήρες διαθέτουν συμβατότητα με τις τρέχουσες υποδομές, ενώ μπορούν να φιλοξενήσουν προηγμένες τεχνολογίες και περίπλοκα ωφέλιμα φορτία, επιτρέποντας πρωτοφανείς δυνατότητες πτήσης – αν και ακριβείς μετρήσεις δεν αποκαλύπτονται.

Advertisement

Η Kratos έχει ήδη εξασφαλίσει παραγγελίες για εννέα κινητήρες Zeus, οι οποίοι προορίζονται για επερχόμενες αποστολές που αφορούν υπερηχητικές, βαλλιστικές και ηχητικές πλατφόρμες.

Ειδικότερα, η πρώτη εφαρμογή του Zeus θα μπορούσε να υλοποιηθεί πάνω στο τρισδιάστατα εκτυπωμένο υπερηχητικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, DART AE, που κατασκευάστηκε από την αυστραλιανή εταιρεία Hypersonix.

Advertisement

Με μήκος 3 μέτρα και βάρος περίπου 100  κιλά, αυτό το καινοτόμο αεροσκάφος, το οποίο συνήθως κινείται από έναν κινητήρα scramjet που τροφοδοτείται με υδρογόνο και ονομάζεται Spartan, είναι ικανό να φτάσει σε ταχύτητες εκρηκτικών ταχυτήτων Mach 7.

Παρά τα αρχικά σχέδια για τον εξοπλισμό περίπου 20 από αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη με κινητήρες Zeus, οι ενημερώσεις σχετικά με την πρόοδο αυτού του εγχειρήματος είναι ελάχιστες μετά την ανακοίνωση της Kratos στα τέλη του καλοκαιριού του 2023.