Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Μετά την έλλειψη των τσιπ τα εργοστάσια ξεμένουν και από μαγνήσιο!

Ελλάδα 2:34
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Μετά την έλλειψη των τσιπ τα εργοστάσια ξεμένουν και από μαγνήσιο!

ΝΕΑ

Μετά την έλλειψη των τσιπ τα εργοστάσια ξεμένουν και από μαγνήσιο!

ΝΕΑ

Τα ευρωπαϊκά αποθέματα αναμένεται να τελειώσουν στα τέλη του Νοέμβρη γεγονός που θα προκαλέσει νέες μειώσεις στις γραμμές παραγωγής.

Advertisement
Advertisement

Επείγουσα έκκληση στην ΕΕ για δράση ενάντια στον επικείμενο κίνδυνο παύσης της παραγωγής σε ολόκληρη την Ευρώπη εξαιτίας της έλλειψης προμήθειας μαγνησίου από την Κίνα απηύθυναν οι βιομηχανικές ενώσεις της Γηραιάς Ηπείρου: European Aluminium, Eurofer, ACEA, Eurometaux, industriAll Europe, ECCA, ESTAL, IMA, EUWA, EuroAlliages, CLEPA και Metals Packaging Europe.

Το μαγνήσιο είναι ένα βασικό υλικό που χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία παραγωγής μετάλλων. Χωρίς την επείγουσα δράση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό το ζήτημα, εάν δεν επιλυθεί, απειλεί χιλιάδες επιχειρήσεις και αυτοκινητοβιομηχανίες σε όλη την Ευρώπη, ολόκληρες τις αλυσίδες εφοδιασμού τους και τις εκατομμύρια θέσεις εργασίας που βασίζονται σε αυτές.

Advertisement
Advertisement

Λόγω της προσπάθειας της κινεζικής κυβέρνησης να περιορίσει την εγχώρια κατανάλωση ενέργειας, η παροχή μαγνησίου από την Κίνα είτε έχει σταματήσει είτε έχει μειωθεί δραστικά από τον Σεπτέμβριο του 2021, με αποτέλεσμα μια διεθνή κρίση εφοδιασμού πρωτοφανούς μεγέθους.

Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται σχεδόν πλήρως από την Κίνα (στο 95%) για τις ανάγκες εφοδιασμού της σε μαγνήσιο, οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες παραγωγής και χρήσης αλουμινίου, σιδήρου και χάλυβα μαζί με τους προμηθευτές πρώτων υλών επηρεάζονται ιδιαίτερα, με εκτεταμένες επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένων βασικών τομέων τελικής χρήσης, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, οι κατασκευές και η συσκευασία.

Οι τρέχουσες ελλείψεις έχουν οδηγήσει σε τιμές ρεκόρ και στρεβλώσεις παγκοσμίως στην αλυσίδα εφοδιασμού. Οι εναπομείνασες εισαγωγές μαγνησίου σήμερα διαπραγματεύονται σε εκβιαστικές τιμές περίπου 10.000 δολάρια/mton, από περίπου 2.000 δολάρια/mton νωρίτερα φέτος, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο για τις ευρωπαϊκές εταιρείες να παράγουν ή να προμηθευτούν υλικά που περιέχουν μαγνήσιο σε βιώσιμο επίπεδο.

Advertisement

Τα ευρωπαϊκά αποθέματα σε μαγνήσιο αναμένεται να τελειώσουν στα τέλη του Νοέμβρη κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να ακολουθήσουν ελλείψεις παραγωγής, κλείσιμο επιχειρήσεων και συναφείς απώλειες θέσεων εργασίας, με την κατάσταση στις ΗΠΑ να είναι καλύτερη, αφού εκεί υπάρχουν ορισμένα εργοστάσια παραγωγής μαγνησίου.

Η έλλειψη μαγνησίου αναμένεται να αποτελέσει το τέταρτο καίριο χτύπημα στις αυτοκινητοβιομηχανίες μετά την πολυετή οικονομική κρίση, τον κορωνοϊό και την έλλειψη των ημιαγωγών μειώνοντας περαιτέρω την παραγωγική δυναμικότητα των εργοστασίων.

Advertisement

Αναλυτές εκτιμούν πως αν τελικά οι αυτοκινητοβιομηχανίες μείνουν από μαγνήσιο στα τέλη Νοεμβρίου οι παραδόσεις καινούριων αυτοκινήτων θα καθυστερήσουν περαιτέρω ενώ κάτι τέτοιο θα προκαλέσει και νέα αύξηση των τιμών διάθεσής τους…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μέχρι το 2022 η έλλειψη ημιαγωγών
Αισχροκέρδεια λόγω… έλλειψης αυτοκινήτων!
Παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία: Τι συμβαίνει με την έλλειψη των τσιπς;