Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Γιατί είναι ασύμφορη η παραγωγή μικρών αυτοκινήτων

Ελλάδα 12:20
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιατί είναι ασύμφορη η παραγωγή μικρών αυτοκινήτων

ΝΕΑ

Γιατί είναι ασύμφορη η παραγωγή μικρών αυτοκινήτων

ΝΕΑ

Τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, η υβριδική τεχνολογία και τα νέα όρια των εκπομπών ρύπων ανεβάζουν κατακόρυφα το κόστος κατασκευής.

Advertisement
Advertisement

Ριζικά αναμένεται να αλλάξουν τα δεδομένα στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής αλλά και της οικονομίας κλίμακας που θέλουν να ακολουθήσουν τα εργοστάσια παραγωγής.

Θύματα των περικοπών αναμένεται να πέσουν τα μικρά αυτοκίνητα καθώς η υψηλή τεχνολογία, τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, η υβριδική τεχνολογία και τα νέα όρια των εκπομπών ρύπων ανεβάζουν κατακόρυφα το κόστος κατασκευής στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα η παραγωγή τους από τις αυτοκινητοβιομηχανίες να είναι ασύμφορη.

Advertisement
Advertisement

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που τελευταία παρατηρείται αύξηση των τιμών -κυρίως- των μικρών αυτοκινήτων, ενώ τα νέα μικρα που έρχονται είναι πολύ ακριβότερα από αυτά που αντικαθιστούν. – ΔΕΣ ΕΔΩ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ POLO 

Ήδη οι κατασκευάστριες εταιρείες αναζητούν τρόπους για να μειώσουν το κόστος κατασκευής, καθώς αυτό σε πολλές περιπτώσεις, λόγω της ακριβής τεχνολογίας, είναι σχεδόν το ίδιο με το κόστος αυτοκινήτων της αμέσως επόμενης κατηγορίας.

Όσο και να υπάρξει συμπίεση των εξόδων, των εργατικών και των πρώτων υλών, τα αυτοκίνητα πόλης σε περίπτωση που συνεχίσουν να βγαίνουν στην παραγωγή δεν θα μπορέσουν να είναι φθηνά. Αυτό αποτελεί σημαντικός λόγος για να πάρουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες αποφάσεις μείωσης ή αναστολής της παραγωγής ορισμένων μοντέλων που ανήκουν στην κατηγορία Α.

Advertisement

Μειωμένες πωλήσεις σημειώνονται σε όλες τις αγορές της Ευρώπης όπου η κατηγορία Α συμπιέζεται σε μεγάλο βαθμό. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν μεγάλη συρρίκνωση της κατηγορίας η οποία βρίσκεται κοντά στο 8% του συνόλου των πωλήσεων.

Μελέτες δείχνουν ότι πλέον είναι ασύμφορη η παραγωγή νέων μοντέλων με μικρό μήκος, ανεξαρτήτου αν πρόκειται για τρίπορτο ή πεντάπορτο όχημα.

Advertisement

Τα αυτοκίνητα που πριν λίγα χρόνια ήταν περιζήτητα, αποτελούσαν το δεύτερο αυτοκίνητο μιας οικογένειας και οι κάτοχοι το χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά για μέσα στην πόλη πλέον δεν μπορούν να δώσουν κέρδος στους κατασκευαστές.

Ήδη πολλοί κατασκευαστές έχουν εγκαταλείψει την κατηγορία των μικρών αυτοκινήτων και παρόμοιες αποφάσεις έχουν λάβει και οι υπόλοιπες…

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών ο όγκος των συνολικών πωλήσεων των αυτοκινήτων της κατηγορίας Α φέτος αναμένεται να συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο από το αναμενόμενο κυρίως λόγω πανδημίας.

Advertisement

Την θέση των μικρών αυτοκινήτων με συμβατικούς κινητήρες παίρνουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα όπου σαφώς και υπάρχουν μοντέλα με τις ίδιες διαστάσεις, όμως φέρουν πάνω τους προηγμένη τεχνολογία, η οποία ανεβάζει το κόστος κτήσης και δίνει το αναμενόμενο κέρδος στις αυτοκινητοβιομηχανίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πόσο πιο ακριβά είναι τα μικρά SUV από τα αντίστοιχα supermini;
VW Group: Eτοιμάζει φτηνά και μικρά ηλεκτρικά!
Παρουσιάζουμε τα ασφαλέστερα μικρά SUV