Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Μεγάλες αλλαγές στην Alfa Romeo για χάρη των ηλεκτρικών

Ελλάδα 4:01
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Μεγάλες αλλαγές στην Alfa Romeo για χάρη των ηλεκτρικών

ΝΕΑ

Μεγάλες αλλαγές στην Alfa Romeo για χάρη των ηλεκτρικών

ΝΕΑ

Σε ριζικές τομές προχωρά η Alfa Romeo η οποία γνωστοποίησε με κάθε επισημότητα πως επικεντρώνεται στην επέκταση της εξηλεκτρισμένης γκάμας της.

Advertisement
Advertisement

Σημαντικές είναι οι αλλαγές που εκτυλίσσονται στους κόλπους της Alfa Romeo, η οποία θυσιάζει την πλατφόρμα των Giulia και Stelvio στον βωμό της ηλεκτροκίνησης.

Μιλώντας σε Ιταλούς δημοσιογράφους, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Jean-Philippe Imparato ξεκαθάρισε πως μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος ζωής των παραπάνω μοντέλων, θα πέσουν οι τίτλοι τέλους και για την πλατφόρμα “Giorgio”, καθώς δεν εξυπηρετεί τα… ηλεκτρικά σχέδια της Alfa Romeo (ή για την ακρίβεια της Stellantis).

Η τελευταία θα αντικατασταθεί από την αρχιτεκτονική της Stellantis υπό την ονομασία “STAL-large”, στην οποία, επίσης, θα βασίζονται πολλά μελλοντικά sedan και SUV της Maserati.

Advertisement
Advertisement

“Αν δεν “εξηλεκτριστείς”, είσαι νεκρός», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του Imparato, τα οποία καταδεικνύουν την ειλημμένη απόφαση της μάρκας για άμεση μεταβίβαση στο καθεστώς της ηλεκτροκίνησης.

Αυτή θα υλοποιηθεί βαθμηδόν, ώστε να μην αλλοιωθεί το DNA της εταιρείας. «Πρέπει να αξιοποιήσουμε τον μεγάλο όγκο παραγωγής και να αδράξουμε την ευκαιρία, ώστε να δημιουργήσουμε μια ηλεκτρική γκάμα. Πάντα, όμως, με έναν τόνο που ταιριάζει στην Alfa Romeo», πρόσθεσε ο CEO της σπορ μάρκας.

Advertisement

Σημειώνεται πως η κοστοβόρα πλατφόρμα Giorgio ήταν συμβατή τόσο με τετρακίνητα όσο και πισωκίνητα μοντέλα, ενώ εξελίχθηκε για να ενισχύσει το comeback της Alfa Romeo το 2014. Στόχος τoυ ομίλου FCA ήταν να τη χρησιμοποιήσει σε τουλάχιστον 15 μοντέλα των Dodge, Chrysler, Jeep και Maserati, αλλά τελικά δεν την είδαμε παρά στις Stelvio και Giulia, ενώ θα αξιοποιείται από το νέο Grand Cherokee L, την επερχόμενη Maserati Grecale και ένα ακόμη SUV που αναμένεται εντός του έτους.

Advertisement

Η Alfa Romeo Tonale και η ηλεκτροκίνηση

Ο Jean Imparato, παράλληλα, εστίασε και στην πολυαναμενόμενη Alfa Romeo Tonale, το λανσάρισμα της οποίας θα καθυστερήσει, παίρνοντας αναβολή για τα μέσα του 2022. Ο λόγος έγκειται στο γεγονός πως δεν είναι ικανοποιημένος από την απόδοση του plug-in υβριδικού κινητήριου συνόλου της, ζητώντας από τους μηχανικούς τροποποιήσεις.

«Η Tonale είναι το πρώτο εξηλεκτρισμένο μοντέλο της Alfa Romeo και επομένως το αποτέλεσμα πρέπει να είναι υψηλού επιπέδου. Με τη Stellantis έχουμε την ευκαιρία να υποβάλουμε την Tonale σε κάποιες τεχνολογικές αναβαθμίσεις, και ως εκ τούτου αποφάσισα πως πρέπει να γίνουν άμεσα», επισήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της μάρκας.

Advertisement

Η Alfa Romeo επιβεβαιώνει με κάθε επισημότητα πως τα μελλοντικά μοντέλα θα είναι είτε αμιγώς ηλεκτρικά είτε υβριδικά και πως ετοιμάζεται ένα νέο μοντέλο, το οποίο θα κατασκευάζεται στην Πολωνία και δεν αποκλείεται να είναι η Brennero.

Περισσότερες πληροφορίες για τις ηλεκτρικές βλέψεις της Alfa Romeo θα γνωστοποιηθούν μετά την παρουσίαση της Tonale, όταν ο Imparato θα προχωρήσει στην αναλυτική παρουσίαση ενός πενταετούς πλάνου.

Η Tonale, τέλος, θα βασίζεται στην πλατφόρμα του Jeep Compass, και επομένως δεν αποκλείεται να δανείζεται τα PHEV κινητήρια σύνολα του μοντέλου. Το Compass 4xe διατίθεται σε δύο εκδόσεις ισχύος (190 και 240 PS), όπου ο 4κύλινδρος 1.300αρης τούρμπο συνεργάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα των 60 PS και μια μπαταρία 11 kWh (49 km ηλεκτρικής αυτονομίας).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Alfa Romeo: Οι γυναίκες που αγωνίστηκαν με τα αυτοκίνητά της
Alfa Romeo AR51: Νοσταλγώντας το ένδοξο παρελθόν
Alfa Romeo: Πώς δημιουργήθηκε η εντυπωσιακή Giulia GTA (video)