Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Alfa Romeo AR51: Νοσταλγώντας το ένδοξο παρελθόν

Ελλάδα 13:09
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Alfa Romeo AR51: Νοσταλγώντας το ένδοξο παρελθόν

ΝΕΑ

Alfa Romeo AR51: Νοσταλγώντας το ένδοξο παρελθόν

ΝΕΑ

Ανάμεσα στη λίστα των ιστορικών μοντέλων της Alfa Romeo, ξεχωριστή θέση είχε το για τους περισσότερους άγνωστο τετρακίνητο AR51.

Advertisement
Advertisement

Μπορεί η Alfa Romeo Stelvio να αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο SUV μοντέλο στη σύγχρονη εποχή της ιταλικής φίρμας, όμως η αρχή έγινε τη δεκαετία του 1950, όταν και παρουσιάστηκε το AR51 που έφερε το εμπορικό ψευδώνυμο «Matta».

Το συγκεκριμένο μοντέλο αποτέλεσε την πρόταση των Ιταλών απέναντι στα αμερικάνικα και βρετανικά τετρακίνητα μοντέλα, όπως το Jeep Willys και το πρώτης γενιάς Land Rover. Η ιδέα για την δημιουργία του ξεκίνησε μετά την προκήρυξη ενός διαγωνισμού του υπουργείου Άμυνας της χώρας που αναζητούσε ένα όχημα παντός εδάφους που θα αντικαθιστούσε το γερασμένο μοντέλο της Jeep που είχε παραμείνει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Advertisement
Advertisement

Ο τότε υπεύθυνος μηχανολογικού σχεδιασμού της Alfa Romeo, Giuseppe Busso έχοντας στο μυαλό του ότι το Land Rover υπερτερεί έναντι του Jeep, αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει ως βάση για την δημιουργία ενός πρωτότυπου μοντέλου που περιλάμβανε εξαρτήματα και από τις δύο εταιρείες. Όπως τον τετρακύλινδρο σε σειρά κινητήρα των 1,9 λίτρων με τους διπλούς εκκεντροφόρους, την αλουμινένια κυλινδροκεφαλή και  τους ημισφαιρικούς θαλάμους καύσης.  Όμως, αποδείχθηκε ότι το πρωτότυπο μοντέλο δεν ήταν αντάξιο των προδιαγραφών που ήθελαν οι μηχανικοί της Alfa Romeo, με αποτέλεσμα να σχεδιαστεί ένα νέο σασί με ανεξάρτητη εμπρός ανάρτηση που περιλάμβανε εγκάρσιους βραχίονες και διπλά ανισομεγέθη ψαλίδια και άκαμπτο άξονα με διαμήκη φύλλα σούστας πίσω και διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης με χειροκίνητη λειτουργία.

Advertisement

Στη μάχη των πωλήσεων, η «Matta» είχε να αντιμετωπίσει έναν πολύ αξιόλογο αντίπαλο, το Fiat Campagnola, το οποίο ήταν πιο φθηνό και πιο απλό στα μηχανικά του μέρη, κάτι που το έκανε και πιο δημοφιλές σε σχέση με το AR51. Πάντως, οι άνθρωποι της φίρμας του Αρέζε έχουν να υπερηφανεύονται την κατάκτηση της πρώτης θέσης στην κατηγορία των στρατιωτικών οχημάτων, στον φημισμένο αγώνα αντοχής Mille Miglia του 1952. Να αναφέρουμε επίσης ότι η συνολική παραγωγή του Alfa Romeo AR51, που διήρκησε από το 1952 έως το 1954 έφτασε τα 2.007 μοντέλα, εκ των οποίων μόλις 150 ήταν για πολιτική χρήση (AR52).

Advertisement

Τα περισσότερα από αυτά έγιναν παλιοσίδερα, ενώ ελάχιστα διατηρούνται ως σήμερα σε αξιοπρεπή κατάσταση, όπως το συγκεκριμένο μοντέλο των φωτογραφιών, που προσφέρεται μέσω της ιστοσελίδας δημοπρασιών Collecting Cars, που έχει λάβει και την πιστοποίηση του γερμανικoύ TÜV έως και τον Μάϊο του 2022.

Διαβάστε επίσης:
Πόσο κοστίζει στην Ελλάδα η εκρηκτική Alfa Romeo Giulia GTA;
Ο νέος πρόεδρος της Alfa Romeo στο μουσείο της μάρκας
Cavali Marini: Η έκθεση με τα σκάφη της Alfa Romeo

Advertisement