ΝΕΑ

Κίνδυνος κατάρρευσης των πάρκινγκ από τα ηλεκτρικά;

Ελλάδα 12:59
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κίνδυνος κατάρρευσης των πάρκινγκ από τα ηλεκτρικά;

ΝΕΑ

Κίνδυνος κατάρρευσης των πάρκινγκ από τα ηλεκτρικά;

ΝΕΑ

Ένα νέο πρόβλημα έχει έρθει πρόσφατα στην επιφάνεια σχετικά με την ασφάλεια των κλειστών χώρων στάθμευσης.

Advertisement
Advertisement

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ήρθαν να αλλάξουν μια για πάντα την ζωή μας. Άλλοτε προς το καλύτερο. Και άλλοτε δημιουργώντας νέα προβλήματα από εκεί που δεν υπήρχαν.

Το βάρος των ηλεκτρικών είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά τους. Και αυτό δεν αφορά μόνο τα οδηγικά τους χαρακτηριστικά. Αυτή η παράμετρος πλέον προκαλεί και ένα νέο λόγο ανησυχίας.

Πρόκειται για την αντοχή των δημόσιων χώρων στάθμευσης στο ενδεχόμενο της καθιέρωσης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και της αύξησης του πληθυσμού τους.

Advertisement
Advertisement

Τα κτίρια για πάρκινγκ, ιδίως τα παλαιότερα, έχουν χτιστεί με βάση τα δεδομένα των συμβατικών αυτοκινήτων. Και οι στατικές τους μελέτες έχουν γίνει με αυτό ως βασική προϋπόθεση.

Υπάρχουν χώροι σε αρκετές μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και βεβαίως στην Αθήνα που έχουν κατασκευαστεί στην δεκαετία του 1960 και του 1970, όταν τα αυτοκίνητα ήταν κατά πολύ ελαφρύτερα από τα σημερινά. Πολύ λίγα από αυτά έχουν συντηρηθεί σωστά όλα αυτά τα χρόνια.

Στην Βρετανία για παράδειγμα έχει ήδη χτυπήσει κόκκινος συναγερμός για τα παλιά κτίρια των χώρων στάθμευσης. Μάλιστα ειδικοί μελετητές υποστηρίζουν ότι υπάρχει διάχυτη η ανησυχία ότι κάποια μεγάλα πάρκινγκ μπορεί και να καταρρεύσουν.

Advertisement

Οι ειδικές υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι οι ιδιοκτήτες των χώρων αυτών θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Και να επεμβαίνουν όταν δουν ότι το βάρος που έχει συγκεντρωθεί σε κάποιο όροφο είναι αρκετά μεγαλύτερο από ότι συνήθως.

Ένα μέσο σημερινό ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι πάνω από τους 2 τόνους, με κάποια από αυτά να πλησιάζουν και τους 3 τόνους. Στις δεκαετίες του 60 και του 70, μόνο τα ακριβά αυτοκίνητα ξεπερνούσαν τα 1.000 κιλά.

Advertisement

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και εν δυνάμει ικανό να προκαλέσει μεγάλη ζημιά και θύματα. Η λύση είναι απλή. Οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες θα πρέπει να κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους, με δεδομένο πλέον ότι τα αυτοκίνητα είναι κατά πολύ βαρύτερα από ότι στο παρελθόν.

Στην Βρετανία που είναι πιο μπροστά από εμάς σε αυτά τα πράγματα, οι πρώτοι έλεγχοι σε παλιά πάρκινγκ δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικοί. Και όπως είπαν οοι αρμόδιοι μηχανικοί, κάποια κτίρια δεν θα μπορούσαν να αντέξουν το έξτρα βάρος των ηλεκτρικών.

Advertisement

Η λύση είναι να περιοριστούν οι θέσεις στάθμευσης στα παλιά κτίρια. Ενώ για τα καινούργια που χτίζονται τώρα έχουν δοθεί οδηγίες ώστε να αυξηθεί η αντοχή τους στο έξτρα βάρος κατά 20% ανά τετραγωνικό μέτρο.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα που έχει ανακύψει είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Και καθώς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα αυξάνονται διαρκώς, ο κίνδυνος θα είναι όλο και μεγαλύτερος.

Χρειάζεται εγρήγορση από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της χώρας μας και διαρκής έλεγχος των παλαιών κτιρίων στάθμευσης, έτσι ώστε να μην βρεθούμε προ δυσάρεστων καταστάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Απίστευτο: Θέση πάρκινγκ πουλήθηκε έναντι 1,3 εκατ. δολαρίων!
Έτσι πρέπει να είναι τα parking για… δίκυκλα!
Τι ισχύει τελικά με τις θέσεις στάθμευσης σε πιλοτές;