Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Toyota εξελίσσει κι άλλο το «THUMS»

Ελλάδα 2:48
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Toyota εξελίσσει κι άλλο το «THUMS»

ΝΕΑ

Η Toyota εξελίσσει κι άλλο το «THUMS»

ΝΕΑ

Στην Toyota, δεν ασχολούνται μόνο με τα υβριδικά και (εσχάτως) με την ηλεκτροκίνηση. Ο άνθρωπος παραμένει στο επίκεντρο της δραστηριότητάς της και η ασφάλειά του είναι o απώτερος στόχος τους.

Advertisement
Advertisement

Τι είναι το «THUMS»; Είναι ένα ερευνητικό εργαλείο που η Toyota δημιούργησε πριν από 26 χρόνια με σκοπό να βελτιώσει την παρεχόμενη ασφάλεια που προσφέρουν τα αυτοκίνητά της στους επιβάτες.

Το «Total Human Model for Safety», όπως είναι η πλήρης ονομασία του, εξελίσσεται διαρκώς από τότε (σημ.: 1997) και πλέον βρίσκεται στην έβδομη γενιά του.

Πρόκειται για μια μεθοδολογία ανάπτυξης λογισμικού η οποία λαμβάνει δεδομένα από ατυχήματα και δυστυχήματα με σκοπό τη δημιουργία ενός μοντέλου που θα βελτιώνει την ενεργητική και παθητική ασφάλεια των επιβαινόντων στα αυτοκίνητα της εταιρείας.

Advertisement
Advertisement

Αυτό γίνεται με την προσομοίωση περιπτώσεων σύγκρουσης σε πανίσχυρους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τη μελέτη των δεδομένων με σκοπό την αποφυγή ατυχημάτων και τη μείωση των επιπτώσεων μετά από κάποιο ατύχημα.

Όπως έγινε γνωστό, οι Ιάπωνες μελετούν πλέον και τη στάση του σώματος των επιβατών στο κάθισμα κατά τη διάρκεια που μετακινούνται. Βάζοντας και αυτή την παράμετρο εξετάζουν τις επιπτώσεις στη σπονδυλική στήλη και στα εσωτερικά όργανα του ανθρώπου λόγω των δυνάμεων που ασκούνται σε αυτά κατά τη διάρκεια μιας πρόσκρουσης.

Advertisement

Σύμφωνα με την Toyota, η μελέτη των αποτελεσμάτων από τις προσομοιώσεις του «THUMS» συμβάλλει στην καλύτερη σχεδίαση των καθισμάτων αλλά και στην περαιτέρω εξέλιξη και βελτίωση των συστημάτων προειδοποίησης και υποβοήθησης του οδηγού για την αποφυγή του ατυχήματος ή την ελαχιστοποίηση των τραυματισμών.

Advertisement

Αυτό που προτάσσουν είναι το γεγονός να αποφεύγεται η τάση τής ανθρώπινης λεκάνης να γλιστρά προς τα εμπρός, κάτω από τη ζώνη ασφαλείας (το λεγόμενο «φαινόμενο του υποβρυχίου»), κάτι που γίνεται αιτία για σοβαρότερο τραυματισμό σε περίπτωση σύγκρουσης.

Τέλος, η Toyota δίνει ελεύθερη πρόσβαση στα στοιχεία που αποκομίζει από τις δοκιμές που πραγματοποιεί σε ερευνητές ή σε φοιτητές αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται σχετικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αυτό είναι το ηλεκτρικό Toyota των 23.000 ευρώ
Νέο Toyota Corolla Hatchback: Το best-seller καλύτερο από ποτέ!
Toyota Aygo X: Ευελιξία και στιλ στην πόλη

Advertisement