Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Toyota MC ετοιμάζει πλειάδα ηλεκτρικών μοντέλων!

Ελλάδα 11:52
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Toyota MC ετοιμάζει πλειάδα ηλεκτρικών μοντέλων!

ΝΕΑ

Η Toyota MC ετοιμάζει πλειάδα ηλεκτρικών μοντέλων!

ΝΕΑ

Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου που έγινε διαδικτυακά στην Ιαπωνία, ο Akia Toyoda ανακοίνωσε το λανσάρισμα συνολικά 30 νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων έως το 2030.

Advertisement
Advertisement

Μέσα στο 2022 θα λανσαριστεί το bZ4X ακολουθούμενο από ένα μικρότερο ηλεκτρικό crossover για την Ευρώπη. Στην παρουσίαση φιγουράρισαν τα 16 concept από τα οποία θα προκύψουν τα μοντέλα παραγωγής.

H Toyota μπορεί να δηλώνει υπέρμαχος των κινητήρων εσωτερικής καύσης (προφανώς όταν συνδυάζονται με υβριδική τεχνολογία), αλλά αναπόφευκτα θα πρέπει να ακολουθήσει το ηλεκτρικό ρεύμα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ειδικότερα στην Ευρώπη όπου ο ένας κατασκευαστής μετά τον άλλο δηλώνουν πως θα σταματήσουν να παράγουν συμβατικά αυτοκίνητα έως το 2030.

Μέχρι εκείνο το έτος και αρκετά χρόνια μετά η Toyota έχει δηλώσει πως θα συνεχίσει να διαθέτει υβριδικά αυτοκίνητα. Η είδηση όμως είναι πως έως τότε και μαζί με την Lexus θα έχει λανσάρει παγκοσμίως 30 ολοκαίνουργια ηλεκτρικά BEV, αλλά και FCEV μοντέλα με κυψέλες καυσίμου για τις αγορές της Ευρώπης, της Κίνας και της Βορείου Αμερικής.

Advertisement
Advertisement

Μεταξύ άλλων ο Toyoda ανακοίνωσε πως μετά το bZ4X θα ακολουθήσουν μία νέα σειρά ηλεκτρικών SUV καθώς και ένα μικρότερο crossover που θα εξελιχθεί με στόχο την ευρωπαϊκή αγορά. Πέρα από τα ηλεκτρικά SUV θα υπάρξουν και επαγγελματικά μοντέλα μηδενικών ρύπων, εκτός δρόμου (όπως ένα ηλεκτρικό FJ Cruiser) καθώς και ένα supercar εμπνευσμένο από το Lexus LFA.

Advertisement

Στόχος της Toyota είναι έως το 2030 είναι να έχει φτάσει τα 3,5 εκατομμύρια πωλήσεων σε ηλεκτρικά μοντέλα, με τον Toyoda να εξηγεί πως πρέπει οπωσδήποτε να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων το συντομότερο δυνατόν. Ο CEO της ιαπωνικής μάρκας υπογράμμισε πως στηρίζει το σχέδιο της Toyota Motor Europe για 100% μείωση του CO2 έως το 2035 σε όλες τις πωλήσεις νέων οχημάτων που θα πωλούνται στη Δυτική Ευρώπη.

Advertisement

Μερικά από τα ηλεκτρικά μοντέλα θα βασιστούν σε ήδη υπάρχοντα, αλλά τα περισσότερα θα βασιστούν στη νέα πλατφόρμα e-TNGA που έχει εξελιχθεί με την Subaru. Εκτός από το BZ4x και το μικρό crossover -που ενδεχομένως να αντικαταστήσει το CH-R- θα υπάρξει και ένα ηλεκτρικό city-car, καθώς και ένα ηλεκτρικό σεντάν. Την προσοχή τραβά το κίτρινο σπορ κουπέ που θα μπορούσε να είναι ένα ηλεκτρικό MR2, ένα ηλεκτρικό pick-up και διάφορα άλλα concepts.

Η Lexus θα λανσάρει το πρώτο της, αποκλειστικά εξελιγμένο ως EV μοντέλο, το 2022. Θα είναι το RZ που θα χρησιμοποιήσει τα ίδια μηχανικά και ηλεκτρικά μέρη από τα Toyota bZ4X και Subaru Solterra. Κάπου στα μέσα της δεκαετίας θα παρουσιαστεί ένα σπορ κουπέ ηλεκτρικό με μπαταρία solid-state που θα προσφέρει  αυτονομία 700 χιλιομέτρων. Όσο για τις επιδόσεις το “0-100” των περίπου 2 δλ. μιλά από μόνο του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Tο αφεντικό της Toyota δεν χάνει ευκαιρία για «κάψιμο» (+video)
Η Toyota επαναλαμβάνει: Όχι στη θεοποίηση των ηλεκτρικών
Toyota: Νέες μπαταρίες και πλατφόρμα… Made in Europe

Advertisement