Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η παραγωγή αυτοκινήτων στην Βρετανία έπεσε στα επίπεδα του 1956!

Ελλάδα 12:20
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η παραγωγή αυτοκινήτων στην Βρετανία έπεσε στα επίπεδα του 1956!

ΝΕΑ

Η παραγωγή αυτοκινήτων στην Βρετανία έπεσε στα επίπεδα του 1956!

ΝΕΑ

Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζει η αυτοκινητοβιομηχανία της Βρετανίας, σημειώνοντας πρωτοφανή πτώση σε απόλυτους αριθμούς.

Advertisement
Advertisement

Η κρίση των ημιαγωγών αλλά και η πανδημία έχει επηρεάσει σημαντικά την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, όμως η κατάσταση στην Βρετανία έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

Στην χώρα κατασκευάστηκαν μόλις 859.575 αυτοκίνητα μέσα στο 2021, κάτι που την φέρνει στα επίπεδα του 1956 σε ότι αφορά την παραγωγή!

Το πρόβλημα με τα microchips οδήγησε μεγάλες εταιρίες να μειώσουν ή και να κλείσουν εργοστάσια, όπως έγινε για παράδειγμα με το μεγαλύτερο εργοστάσιο της Honda τον Ιούλιο. Η συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν ιδιαίτερα σημαντική, μιας και μόνο αυτό το εργοστάσιο επηρέασε περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής πτώσης της παραγωγής.

Advertisement
Advertisement

Η παραγωγή χτυπήθηκε τόσο πολύ που ήταν κάτω και από το 2020, το οποίο και εκείνο με την σειρά του ήταν μειωμένο κατά 34% σε σχέση με την τελευταία προ πανδημίας χρονιά, το 2019.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το 2021 ήταν μία από τις χειρότερες χρονιές μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αν και όπως φαίνεται από εδώ και πέρα υπάρχει αισιοδοξία, καθώς τα πράγματα δεν μπορούν να χειροτερέψουν περισσότερο.

Advertisement

Κάποιοι δείκτες πάντως είναι ενθαρρυντικοί, καθώς η Βρετανία παρήγαγε περισσότερα ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά μέσα στο 2021. Τα PHEV ανέβηκαν κατά 16,4% ενώ τα αμιγώς ηλεκτρικά σημείωσαν άνοδο 72% μέσα στην προηγούμενη χρονιά.

Advertisement

Και τα δύο μαζί αντιπροσωπεύουν το 26% όλων των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν στην Βρετανία μέσα στο 2021.

Ένα ακόμα στοιχείο που χαρακτηρίζει την αυτοκινητοβιομηχανία της Βρετανίας είναι ότι παραμένει σχεδόν αποκλειστικά εξαγωγική. Από τα 858.575 αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν, εκτός Βρετανίας βρέθηκαν τα 705.826, αριθμός που ήταν κατά 5,8% χαμηλότερος από το 2020. Η εγχώρια παραγωγή επίσης σημείωσε πτώση της τάξης του 10%.

Advertisement

Η υπόθεση του Brexit περιέπλεξε ακόμα περισσότερο τα πράγματα, αν και τώρα η κατάσταση δείχνει να εξομαλύνεται, με τις προσδοκίες για το 2022 να κάνουν λόγο για πάνω από 1 εκατομμύριο μονάδες παραγωγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Βρετανία: Χαμηλό 65ετίας στην παραγωγή καινούριων αυτοκινήτων
Βρετανία: 10.000 οδηγούς από την ΕΕ αναζητά ο Boris Johnson
Αγωνία για τους εργαζόμενους της Honda στη Βρετανία