Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Βρετανία: Χαμηλό 65ετίας στην παραγωγή καινούριων αυτοκινήτων

Ελλάδα 10:39
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Βρετανία: Χαμηλό 65ετίας στην παραγωγή καινούριων αυτοκινήτων

ΝΕΑ

Βρετανία: Χαμηλό 65ετίας στην παραγωγή καινούριων αυτοκινήτων

ΝΕΑ

Η Ένωση Κατασκευαστών και Εμπόρων Κινητήρων κάνει λόγο εξαιρετικά ανησυχητικούς αριθμούς και ζητά τη συνδρομή της βρετανικής κυβέρνησης.

Advertisement
Advertisement

Βουτιά 41,4 ποσοστιαίων μονάδων σημειώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην παραγωγή καινούριων αυτοκινήτων της Βρετανίας, ως απότοκο της κρίσης με την έλλειψη ημιαγωγών, όπως ανακοίνωσε η Ένωση Κατασκευαστών και Εμπόρων Κινητήρων (SMMT).

Η συνολική παραγωγή περιορίστηκε στα 64.729 αυτοκίνητα, αριθμός που καθιστά τον 10ο μήνα του 2021, στον χειρότερο Οκτώβριο στα χρονικά από το 1956 και τον τέταρτο διαδοχικό μήνα μειωμένης παραγωγής.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές του έτους μέχρι και τον Οκτώβριο, έχουν κατασκευαστεί στη Βρετανία 721.505 αυτοκίνητα, 2,9% λιγότερα από το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους.

Advertisement
Advertisement

Τα αίτια πρέπει να αναζητηθούν στην έλλειψη ημιαγωγών, η οποία έχει παγώσει τις παραγωγικές δραστηριότητες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, το… λουκέτο είναι μόνιμο, όπως έγινε με το εργοστάσιο της Honda στο Swindon.

Αχτίδα αισιοδοξίας αποτελούν οι παραγωγικές επιδόσεις των πλήρως υβριδικών, plug-in υβριδικών και αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τα οποία κατέλαβαν το 30% του συνόλου της παραγωγής.

Advertisement

Ειδικότερα, το διάστημα Ιανουάριος-Οκτώβριος 2021 έχουν παραχθεί 50.000 εξηλεκτρισμένα οχήματα (εξαιρούνται τα ήπια υβριδικά), με τα αμιγώς ηλεκτρικά να ανέρχονται σε 8.454 μονάδες (+17,5%).

«Αυτά τα στοιχεία είναι εξαιρετικά ανησυχητικά και δείχνουν πόσο άσχημα πλήττει η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών τους βρετανούς κατασκευαστές αυτοκινήτων και τους προμηθευτές τους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της SMMT, Mike Hawes.

Advertisement

Η SMMT ζητά από την κυβέρνηση του Ην. Βασιλείου να υποστηρίξει την εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία με μέτρα που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά του κλάδου. Ειδικότερα, ζητά να δοθεί λύση με το υψηλό ενεργειακό κόστος, να υποστηριχθεί η απασχόληση και η κατάρτιση των εργαζομένων και να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις, οι ταμειακές ροές των οποίων βρίσκονται υπό πίεση και καταγράφουν ιστορικά φτωχούς αριθμούς παραγωγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τρελές πωλήσεις για την Lamborghini
Ποιο είναι το πρώτο σε πωλήσεις αυτοκίνητο στην Ευρώπη;
Πόσο σημαντικές είναι οι υποδομές για τις πωλήσεις ηλεκτρικών;